Szedik is, ajánlják is, pedig hiba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az egészségügyi ellátásban dolgozók maguk is gyakran vásárolnak táplálékkiegészítő készítményeket vagy multivitaminokat, melyeknek hatásosságát nem bizonyították, használatuk veszélyeire viszont rendszeresen érkeznek bejelentések. Az elgondolkoztató vizsgálat eredményeit a Nutrition Journal közölte.

Anette Dickinson és munkacsoportja 900 amerikai orvost és 277 ápolónőt kérdezett meg arról, milyen ismereteik vannak a táplálékkiegészítőkkel, multivitaminokkal kapcsolatban, melyek különleges hatékonyságát, rendszeres szedésének előnyeit  reklámok és színes magazinok bizonygatják.
   
A megkérdezett orvosok 83 százaléka férfi volt, és egyenlő arányban fordultak elő általános orvosok és különféle szakorvosok. Egyetlen szakterületet nem képviselt senki: a gyerekgyógyászok kimaradtak a fölmérésből.
   
Mint kiderült, mind az orvosoknak, mind a nővéreknek több mint a fele rendszeresen fogyasztott valamilyen formában táplálékkiegészítő készítményeket. Ennek okaként legtöbben az egészség megőrzését említették és azt, hogy az általuk elérhető információk szerint ezek a szerek segítik fizikai és lelki formában maradásukat.
   
Az orvosok 24 százaléka, a nővérek 27 százaléka csak multivitaminokat szedett. Minden harmadik-negyedik doktor és ápoló valamilyen speciális vitamint és táplálékkiegészítő anyagot vásárolt, mert azt szívvédőnek tartotta, illetve úgy tudta, hogy az a kezelés épen tartja az ízületeit, valamint általános egészségét.
   
Néhányan a többnyire ígéretes nevű készítmények szellemi egészségmegőrző tulajdonságaiban hisznek. Sokan ezzel indokolták a zöld tea és származékai, a halolaj, glukozamin, a lenmag, a kondroitin és az echinacea fogyasztását.
   
A felmérés során ismét kiderült, hogy az egészségügyben dolgozók igényelnék a gyógyhatású szerekre vonatkozó, eddiginél sokkalta részletesebb, objektívebb tájékoztatást, oktatást. Az orvosok 75 százaléka, az ápolók 79 százaléka úgy érezte, hogy jó volna, ha rendeznének ilyen témájú továbbképzéseket.
   
"Ez a fajta oktatás igen hasznos lenne mind a doktoroknak, mind a nővérkéknek és ezáltal azoknak a betegeknek is, akiket az előbbiek kezelnek és gondoznak" - írták a dolgozat szerzői.