szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A föld légtere igen zsúfolt - ahogy nemrég ezt egy szimulációban be is...

A föld légtere igen zsúfolt - ahogy nemrég ezt egy szimulációban be is mutattuk - , és a következő években sem várható a "forgalmi dugók" enyhülése, ezért fontos feladat a repülőgépek szakszerű irányítása és tájékoztatása. Magyarországon ezt a feladatot a HungaroControl Zrt.-nél dolgozó légiforgalmi irányítók látják el.

Az irányítóterem
©

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. az LRI megszűnését követően 2002-ben alakult, mint központi költségvetési szervként működő, önállóan gazdálkodó, szolgáltató szervezet  majd a költségvetési szerv megszűnésével jogutódként 2007. január 1-jétől a vállalat egyszemélyes zártkörűen működő részvénytársasággá alakult át. A HungaroControl Zrt. a magyar légtérben a légiforgalmi szolgáltatások nyújtására és a légiforgalmi szakszemélyzet képzésére jogszabályban kijelölt szervezet, amely jelenleg közel 700 munkavállalót foglalkoztat – közülük 200 légiforgalmi irányítót – a magyar légtér biztonságának szavatolása érdekében. 

Ahogy az már látszik, a légiirányítás legfőbb feladta, hogy a Magyarország légterében közlekedő repülőgépek biztonságosan megérkezzenek úticéljukhoz, de maga a feladat a leírtaknál sokkal bonyolultabb. A légiforgalmi irányítók munkáját az alábbi videóból jobban is megismerhetjük: 

Ha valakinek megtetszett a légiforgalmi irányítói szakma azonnal ki is próbálhatja képességeit egy rövid játékban, és ha sikeresnek érezzük magunkat a www.hungarocontrol.hu oldalon rögtön jelentkezhetünk légiforgalmi irányítónak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soros György: Bizakodó vagyok, hogy Trump csak átmeneti jelenség

Soros György: Bizakodó vagyok, hogy Trump csak átmeneti jelenség

Idén is sok család vesz fel hitelt a tanévkezdés miatt

Idén is sok család vesz fel hitelt a tanévkezdés miatt

Megzsarolhatták a külföldre menekült fehérorosz ellenzéki vezetőt

Megzsarolhatták a külföldre menekült fehérorosz ellenzéki vezetőt