szerző:
travelline.hu

Először is nézzük meg mi az a Netbook: egy olyan kicsi (9-10 inches...

Dell Inspiron Mini 10

Először is nézzük meg mi az a Netbook: egy olyan kicsi (9-10 inches képernyő-átmérőjű), a notebookhoz hasonló kialakítású számítógép, melynek teljesítménye internetezésre elegendő, de nem lehet rajtuk erőforrás-igényesebb programokat (pl. modern videojátékokat futtatni). A legolcsóbb ilyen gépek körülbelül feleannyiba kerülnek, mint a legolcsóbb notebookok. Tömegük rendszerint 1 kilogramm alatt van.(@Wikipedia)

Mi most nem a legolcsóbbak között válogattunk, tesztünk mind a négy alanya a 90-100 ezer forintos kategóriába tartozik, és hogy még könnyebb legyen az összehasonlítás ugyanolyan a tudásuk is. Próbáltuk azokat a szempontokat összeszedni, amik utazáskor fontosak lehetnek, legyen szó üzleti útról, vagy nyaralásról.

Minden gépünkben 1,6  GHz-esIntel Atom processzor, 1GB RAM, egy 128MByte-os integrált videókáryta egy 160 GByte-os háttértároló, egy 10’-os képernyő és egy kilogramm körüli súly biztosítja a gyors és élvezetes Internethasználatot. Tesztünk alanyai pedig típus szerint: Acer Aspire One D-250, Compaq Mini 110c, Dell Inspiron Mini 10,  és Lenovo Ideapad S10e.

Külcsín

Mind a négy gép formatervezői komolyan megdolgoztak a pénzükért, a legömbölyített forma mellett (hogy a Netbookok könnyen becsússzanak a táskába) színes borítással is választhatjuk a gépeket amik igen jól mutatnak az ölünkben, ha épp napozás közben szottyanna kedvünk használni azokat. Kivétel ez alól a Compaq számítógépe, amelyet csak fekete színben forgalmaznak. Egyben viszont teljesen megegyeznek: 10 perc használat után a rabosításunkhoz is elegendő ujjlenyomatot lehetne gyűjteni e gépek fedlapjáról, ugyanis minden piszok meglátszik a fényes felületeken.   

Acer Aspire One D250

Csatlakozók/perifériák
Mindegyik gépen az USB portok mellett (általában 3, de a Lenovon, csak 2db) egy monitor csatlakozó, egy kártyaolvasó, egy hálózati kártya, fülhallgató- és mikrofon aljzat kapott helyet. A Compaq gépen a két audio-csatlakozót egyesítették, és mi választhatjuk ki, hogy éppen mit szeretnénk használni, ami egy headset-es Skype beszélgetést gyakorlatilag lehetetlenné tesz. Természetesen mind a négy gépen helyett kapott a Wifi adapter amit a Lenovo Bluetooth-szal és Express Card bővítőhellyel fejelt meg. Mind a négy gép rendelkezik webkamerával és beépített mikrofonnal, ami a multimédiás csevegő programok elengedhetetlen kelléke. Ezen a téren az Acer és a Dell nyújtott kiemelkedő teljesítményt: mindkét gép kamerája igen fényérzékeny, sőt az előbbi szinte teljes sötétben is képes képet továbbítani.

Akkumulátor
Ezeknél a gépeknél fontos az akkumulátor élettartama, hiszen leginkább menet közben használjuk őket, távol  az állandó áramforrástól. Itt kiemelkedően a Lenovo teljesített, akár 5-6 órás üzemidőt is el tudtunk érni a többi gép 2-3 órájával szemben, igaz ennek a gépnek 6 cellás áramforrása van a többi 3 cellásával szemben. A Dell gép kuriózuma még ezen a téren a töltője:  A hagyományos két részből álló töltők helyett ehhez egy kompakt darabot mellékeltek, ami inkább hasonlít egy mobiltelefon adapterére, ezzel is helyet spórolva táskánkban.

Compaq Mini 110c

Előre telepített programok
Mind a négy gépen a Windows XP Home egy-egy példánya várt minket, különböző extra programokkal kiegészülve, ezen felül a Lenovo netbookra egy Splashtop nevű operációs rendszert is telepítettek, aminek csupán annyi a feladata, hogy a windows betöltése nélkül is böngészhessünk a világhálón, vagy zenét hallgassunk, esetleg tallózzunk a fényképeink között. A kiegészítő programok között sajnos a Dell szerepelt a leggyengébben, gyakorlatilag csak a Windows volt rajta, míg a többin víruskereső program, az Office 60 napos próbaverziója kapott alapból helyet, sőt az Acer mini laptopján a Microsoft teljes verziós Works programján kívül még vagy egy tucat flash-játékot is találtunk.

Használat
A gépek kis méretének egyenes következménye a kisebb billentyűzet, amin bizony újra meg kellett tanulnunk gépelni, de egy két óra alatt hozzászoktunk mindegyikhez. A touchpad használata egyik másik gépen komolyabb kihívás volt, hiszen ezek mérete is arányosan csökken a gép méretével. Mindegyik egérpadba rejtettek görgetősávot és speciális funkciókat, amivel kicsinyíthetünk, ugrálhatunk a weblapok között, már ha megfelelően kicsik hozzá az ujjaink. Itt a két szélsőséget emelnénk ki: sajnos megint a Dell kapta a legtöbb kritikát ahol a kattintó gombokat egybe építették a mozgásérzékelő  mezővel aminek következtében nem mindig oda klikkeltünk ahová szerettünk volna. A legkiemelkedőbben viszont a Compaq teljesített, a szokatlanul elrendezett kattintó gombokkal (a tapipad jobb és bal oldalán) és az ennek következtében a szokásosnál nagyobb mozgásérzékelő felülettel. Egy nagy hiányosságot találtunk a tesztgépek közül kettőn is, mégpedig sem a Compaq sem a Dell gépen a képernyőn semmilyen visszajelzést nem kapunk a funkciógombok használatáról, így például a hangerő vagy a fényerő állításáról sem.

Lenovo Ideapad S10e

Végül is melyik a legjobb?
Objektív módon nem tudnánk „győztest” hirdetni, mert mind a négy netbook jól használható, könnyen hozzá lehet szokni minden „rigolyájukhoz” és hasznos társaink lehetnek utazáskor, mégis, ha egyetelen egyet kellene kiemelnünk, az a Lenovo Ideapad tízcolosa lenne, hiszen ebben az árkategóriában ennek a gépnek az akkumulátora bírja a leghosszabb ideig újratöltés nélkül, valamint a Splashtop OS gyors és egyszerű internetelérést tesz lehetővé, és ez utazás közben bizony sokat számíthat.

-USZ-

Árak:
Acer Aspire One D-250:  87.488.- Ft
Compaq Mini 110c: 93.738.- Ft
Dell Inspiron Mini 10: 99.990.- Ft
Lenovo Ideapad S10e:  99.988.- Ft 

Tesztünkhöz a számítógépeket a    biztosította.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem hagyott időt a MÁV az átszállásra, a határon ragadtak az utasok

Nem hagyott időt a MÁV az átszállásra, a határon ragadtak az utasok

Nem találtak sugárfertőzést az arhangelszki orvosoknál, legalább is ez a hivatalos verzió

Nem találtak sugárfertőzést az arhangelszki orvosoknál, legalább is ez a hivatalos verzió

Az ellenzék (ex?)fideszes politikust indít a polgármesterségért Gyulán

Az ellenzék (ex?)fideszes politikust indít a polgármesterségért Gyulán

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Cápa a javából: egy makulátlan BMW M635 CSi keresi új gazdáját

Cápa a javából: egy makulátlan BMW M635 CSi keresi új gazdáját

Újabb lépést tettek az Amazonas megmentésére

Újabb lépést tettek az Amazonas megmentésére