szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Jumeirah partszakasz régen arabok lakta terület volt. Halászok, gyöngybúvárok, kereskedők éltek itt.

A Jumeirah partszakasz régen arabok lakta terület volt. Halászok, gyöngybúvárok, kereskedők éltek itt. Az ötvenes években ezen a területen kezdtek el a külföldiek számára lakásokat, rezidenciákat építeni, mert ez a terület volt számukra megfizethető. Mára ez a hely már egy márkanév lett, a luxus, a fényűzés jelképe. A város fejlesztői pedig mindent elkövetnek azért, hogy ez a név a világon mindenhol ismert legyen. A tervek szerint az épületkomplexum négy fő elemből állna, amelyek mindegyike igazi építészeti különlegesség. 

A Meraas Tower, a fény tornyának nevezett épület, egy szuper magas felhőkarcoló, amelynek 101 emelete közel 550 méter magasságba kúszna. A torony  prizmákra tagolt alakjának célja, hogy a szél és a fény szabadon áramolhasson az épület körül. Az épületből teljes körpanoráma nyílna a városra, de akiknek ez még nem lenne elég, akadna számukra egy még magasabb építmény is. Az 1 Dubai nevű torony a világ egyik legmagasabb épülete lenne, 609 méteres magasságával. Három, az alapjánál összenőtt toronyból állna majd, melyeket hidakkal kötnének össze. A függőleges városban nemcsak szállodák, hanem apartmanok, irodák is helyet kapnának. 

Szintén különleg helynek ígérkezik a Park Avenue torony 550 méter magas, 116 emeletes, különleges alakjával. Hullámzó felülete teszi különlegessé, ezt úgy érik el, hogy mindegyik ablaka különböző szögben áll, ezért a fény máshogy verődik róluk vissza. Mivel teljesen átlátszó, az erős napsugárzástól különleges módon kell megvédeni. A szélturbinák ventilátorszárnyait úgy helyeznék el emeletenként, hogy azok árnyékolnák is egyben az emeletet. Energiaszükségletüket napkollektorokkal oldják majd meg. Az épület több emeletes halljában kétszintes lifttel lehet majd közlekedni, vagy felfüggesztett üvegfolyosóin lehet majd sétálni. Területén szálloda, apartman, iroda, olimpiai szabványoknak megfelelő méretű uszoda, éttermek, üzletek is helyet kapnának.

A tornyok mellett a Park Gate nevű komplexum terve érdemel komolyabb figyelmet, hat darab harminc-negyven emelet magas épületből állna, melyeket páronként boltozatos kupolákkal kapcsolnának össze. A kapuk függőkerteket rejtenének magukban és egyben az épület hűtéséről is gondoskodnának.

A jövő városa a tervek alapján tizenkét év alatt készülne el és a látvány szerint a tervezőket nem befolyásolta a gazdasági válság, hiszen a tervezett költség 95 milliárd dollár. A legfőbb elvárás munkájukkal szemben, hogy a világon egyedülállóak legyenek és ha megnézzük a látványterveket, úgy tűnik, ennek a kritériumnak meg is fognak felelni.

-GyL-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

Növekvő utasforgalom Dubajban

Dubaj a nemzetközi forgalom tekintetében jelenleg a világ ötödik legnagyobb repülőterének számít, s az első tizenöt...

Azt ígérik, öt perc alatt teljesen fel lehet tölteni hamarosan az elektromos autókat

Azt ígérik, öt perc alatt teljesen fel lehet tölteni hamarosan az elektromos autókat

Meghan Markle állításait kivizsgáltatná a Munkáspárt

Meghan Markle állításait kivizsgáltatná a Munkáspárt

Már nem nyomoz L. Simon László panziójának támogatása miatt a NAV

Már nem nyomoz L. Simon László panziójának támogatása miatt a NAV