szerző:
travelline.hu

A különböző közlekedési eszközökön - mindenekelőtt a vonatokon - való mértéktelen italozásban Németországban is a...

A különböző közlekedési eszközökön - mindenekelőtt a vonatokon - való mértéktelen italozásban Németországban is a fiatalok és ezen belül a hétvégi labdarúgó-találkozókra utazó szurkolók járnak elöl. Külön érdekesség, hogy az adott labdarúgócsapat minél alacsonyabb osztályban játszik, annál kapatosabbak drukkereik, továbbá, hogy az alkoholizálással kapcsolatos erőszak mindenekelőtt az egykori NDK-hoz tartozó keleti tartományokra jellemző.
   
De az "erőn felüli" ivás jellemzi a különböző, ugyancsak többnyire hétvégi rendezvényekre utazókat, továbbá - különösen a nagyvárosokban - az éjszakai mulatozókat. Berlinben például mind a városi vasúton, mind az autóbuszokon annyira megnőtt az éjszakai részegek száma, hogy mindenekelőtt a buszsofőrök saját maguk és a többi utas védelmében már sztrájkkal fenyegetőznek.
   
A rendőrség ezek után sürgős tanácskozásra invitálta a német vasút, a Deutsche Bahn  vezetőit abból a célból, hogy vitassák meg a "fedélzeti" alkoholizálás visszaszorítását célzó intézkedéseket. Ezen a fronton egyébként tartományonként eltérő a helyzet, a legszigorúbb a legkonzervatívabb Bajorország, ahol mind éjjel, mind nappal  erélyes korlátozás, illetve ellenőrzés van érvényben. De hasonló szigorúságot fontolgat Alsó-Szászország is, míg önkéntes szigorral jár elő  egyik vagy másik magán vasúti társaság, mindenekelőtt a Metronom is. Ez utóbbi november 15-től teljes alkoholtilalmat rendelt el járatain, hadat üzenve eddigi, az ital hatása alatt erőszakoskodó és a berendezéseket rongáló utasainak.
   
A Deutsche Bahn egyelőre még elutasítja ezt, de töri a fejét azon, hogy miként lehetne az alkoholfogyasztást korlátok közé szorítani. A étkezőkocsikban való pezsgő-, bor- és sörárusítás betiltását nem tartja helyénvalónak, mégpedig arra hivatkozva, hogy az ottani hangulat az egyik fő utascsalogató tényező. Másrészt azért sem, mert a vasút vezetői azt vallják, hogy a mértéktelen alkoholizálók amúgy sem  a vendégkocsikban "fogyasztanak". Ők inkább magukkal hozzák a sört, a bort vagy a rövidet, és minél közelebb a célállomás, annál inkább felöntenek a garatra. A visszaúton pedig ennél is katasztrofálisabb a helyzet.
  
A hatóságok épp ezért most azt fontolgatják, hogy mind a vasutakon, mind az autóbuszokon megszigorítják az ellenőrzést. A buszsofőröket pedig feljogosítják arra, hogy adott esetben megtagadják  a láthatóan alkohol hatása alatt állók  fuvarozását, ez utóbbi megvalósítása azonban távolról sem tűnik egyszerűnek. A rendőrség legutóbb azt indítványozta, hogy vezessenek be eseti tilalmat. Így például tiltsák meg az alkoholfogyasztást  azokon a vonatokon, amelyek szurkolókat vagy épp egy-egy tüntetésre igyekvőket szállítanak. A vasút részéről azonban ez a javaslat nem talált osztatlan támogatásra.

MTI

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának