szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Márton havában legfinomabb a liba húsa, hiszen elegendő ideje volt meghízni, de még nem öreg, nem szálkás és nem szárad ki. A közmondás szerint, aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik. Lássunk hát neki egy ízletes libalakomának. Ínyenc receptek!

E heti menüajánlatunk nem fogyni vágyóknak való, s nem kedvez a szív-és érrendszeri betegeknek sem. A vendégváró és energiabombának minősülő receptek energia- és tápanyagtartalom számítását ezúttal nem végeztük el; nem akarunk ünneprontók lenni.

Libasült egyszerűen párolt káposztával

A régi magyar paraszti konyhában széles körben használt eljárás a húsok lassú lesütése, a konfitálás. Ennek lényege, hogy hosszú idő alatt, zsiradékban, oxigénmentes környezetben, alacsony hőmérsékleten abáljuk a húst, és így kivételesen finom, omlós, puha lesz a sültünk.

Hozzávalók: 1 kg libaháj, 1 liba melle, combjai, szárnytövei, 2 zöldpaprika, 2 fej hagyma, 4-6 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss kakukkfű, rozmaring, babérlevél, só.

A húsokat bedörzsöljük sóval és finomra vágott kakukkfűvel. Letakarjuk és 4-5 órán keresztül hűvös helyen pihentetjük. Addig a libahájat kisütjük zsírnak. Fontos, hogy elegendő mennyiségű zsiradékunk legyen, hogy sütéskor teljesen ellepje a húst. A tepertőt leszedjük, a zsírt leszűrjük. A pihentetés végeztével a húsokról leszedjük a maradék sót és a zöldfűszert. Behelyezzük egy jól zárható fémedénybe, majd ráöntjük a kihűlt, de még meg nem szilárdult libazsírt. Beledobjuk a fokhagymát, a félbevágott hagymákat, és a félbevágott paprikákat. A sütőt kb. 120 fokra előmelegítjük, és lefedve berakjuk az edényt. Ha nem fém tálat használunk, akkor célszerű a sütőt együtt melegíteni az edényekkel, hogy elkerüljük az edény megrepedését. 3-3,5 óráig hagyjuk így abálódni, majd ellenőrizzük, hogy kellőképpen megpuhult-e. Ha megsült a hús, kivesszük a zsiradékból és 15-20 perc alatt, 200 fokon ropogósra sütjük a bőrét. Végezetül szétválasztjuk a pecsenyelevet és a zsírt. Hagymás tört krumplival, petrezselymes krumplival, párolt káposztával körítve tálaljuk.


A teljes cikkért, illetve a további receptekkért kattintson! 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!