A férfiak egyre többet profitálnak a házasságból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mind több hasznot jelent az amerikai férfiaknak, ha rászánják magukat a házasságkötésre, mivel a nők egyre képzettebbek, és sokkal jobban keresnek, mint néhány évtizeddel ezelőtt - derült ki egy kedden ismertetett felmérésből.

A Pew Research Center szakemberei az 1970 és napjaink közötti eltéréseket kutatták a nők képzettsége és keresete terén. A felmérésből kiderült, hogy az utóbbi negyven évben a nők az iskolázottságot és a fizetés növekedését illetően is megelőzték a férfiakat. Adatok szerint ma már sok olyan férfi él házasságban, akinek a neje magasabban képzett, és többet is keres nála.
   
"Gazdasági szempontokból nézve ezek a trendek hozzájárultak a nemek klasszikus szerepének felcserélődéséhez" - fogalmaztak a tanulmány szerzői, Richard Fry és D'Vera Cohn. Korábban viszonylag kevés nő dolgozott, így a házasság inkább az ő gazdasági helyzetüket javította, mint a férfiakét. Az utóbbi évtizedekben azonban a férfiak is egyre nagyobb hasznot húznak a házasságból. 
   
Véleményüket a szakemberek azzal támasztják alá, hogy míg 1970 és 2007 között a házas nők és férfiak - illetve az egyedülálló nők - egy háztartásra számított bevétele 60 százalékkal nőtt, addig az egyedülálló férfiaké 16 százalékkal csökkent. 
   
A felmérés 30 és 44 év közötti amerikai nők és férfiak részvételével készült. Mint kiderült, ebben a korosztályban - a történelem folyamán először - több a diplomás nő, mint férfi.