Vulkáni hamu: milyen hatása lehet az egészségünkre?

Utolsó frissítés:

Az izlandi vulkánkitörés nyomán a levegőbe kerülő hamu fluortartalma magas, ami hosszú távon káros is lehet.

Az izlandi vulkán kitörésének következtében, az elmúlt hetekben nagy mennyiségű vulkáni hamu került Európa levegőjébe, ami hosszú távon a növényzetre, az állatokra, és ezáltal az emberi egészségre is káros lehet - írja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület lapja, a kosarmagazin.hu.

A cikk azt írja: a vulkáni hamu legveszélyesebb összetevőjeként a fluoridot tartják számon, így az EFSA erre a vegyületre összpontosított a hatások lehetséges elemzésekor. A fluoridnak fontos szerepe van a fogbetegségek megelőzésében, de ha nagy mennyiségben kerül a szervezetbe, a csontszilárdság csökkenéséhez, a csontok töredezettségéhez vezethet.

A lap által megkérdezett vulkanológus, Harangi Szabolcs azt mondta: az izlandi magmában különösen magas a fluortartalom, a másik ilyen európai működő vulkán, ami rendkívül magas fluortartalmú hamut bocsát ki, az olaszországi Etna.

Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) Élelmiszer szakértője szerint ott, ahol a kitörés alatt nagy mennyiségű csapadék hullott, nagy valószínűséggel meg kell semmisíteni a termést, hogy megakadályozzák a fluor állati szervezetbe jutását.

A cikk folytatását olvassa el itt!