Az érzelmeket is lebéníthatja az idegméreg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Az arckifejezés visszacsatolást ad az agynak, így befolyásolja érzelmeinket – állítja egy új kutatás.

Arcunk – bár néha nem szeretnénk – megjeleníti érzelmeinket. A new-yorki Barnard College kutatói azonban felismerték, hogy az arckifejezésnek az érzelmek kialakulásában is szerepe van, nemcsak abban, hogyan közvetítjük azokat mások felé. Arckifejezésünk egyfajta visszacsatolást jelent az agynak érzelmeinkről, így felerősíti azokat.

„A botox-kezelések elterjedésével egyre több olyan pácienssel van dolgunk, akiknek az arcizmaik átmenetileg lebénultak. A botox-szal kezelt emberek az emocionális eseményekre – mint például egy szomorú film –, normálisan reagálnak, viszont mimikai izmaik kevésbé mozognak, így az agyhoz kevesebb információ érkezik. Tehát a botox nemcsak a kinézetünket változtathatja meg, hanem úgy tűnik, hogy érzelmeinket is letompíthatja" – magyarázta a tanulmány egyik szerzője, Joshua Davis, a Barnard College pszichológia professzora.

A botox néven ismert injekció a Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt neurotoxin (idegméreg) tisztított és hőkezelt hatóanyaga. A megfelelő mimikai izomba és megfelelő mennyiségben beadva 4-6 hónapos átmeneti időre gátolja az arcon a ráncok kialakulásáért felelős izmokat.  

A tanulmány az Emotion című folyóirat júniusi számában jelent meg.