Napi 45 perc szundítás ajánlott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A nagy nyomás alatt élő emberek számára jó hatással lehet napi 45 perc szundítás, mert csökkenti a vérnyomást, és megvédi a szívüket – állítja egy új tanulmány.

A kísérlet során két csoportra osztottak 85 egészséges egyetemistát. Egyik részüket arra kérték, naponta nagyjából egy órát pihenjenek le, míg a másikat arra, hogy ezt ne tegyék, majd utána mindegyiküknek megmérték a stressz-szintjét. A mérés alatt minden résztvevőnek nőtt a vérnyomása és a pulzusszáma, az értéke azonban alacsonyabb volt azok esetében, akik alhattak egy keveset.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a napközbeni szunyókálás jó hatással van a szív- és érrendszerünkre, és segít megnyugodni a szorongató helyzeteket követően” – írták a kutatók, Ryan Brindle és Sarah Conklin, a pennsylvaniai Allegheny Főiskola munkatársai. „További kutatások szükségesek annak megállapításához, hogy milyen napszakban érdemes lepihenni, hogy az a legjobbat tegye a szervezetnek, és hogy kijelenthessük, hogy ez a gyakorlat védelmező és regeneráló hatással bír a szív- és érrendszerei megbetegedésben szenvedőkre, és azokra, akik alvásproblémákkal küzdenek.”

Az International Journal of Behavioral Medicine című lapban megjelent tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy ma átlagosan két órával alszanak kevesebbet éjjel az amerikaiak, mint ötven évvel ezelőtt, ami hosszú távon káros hatással van az egészségükre.