szerző:
Népszabadság
Tetszett a cikk?

A csaknem 1700 hazai fogászati vállalkozásból mindössze másfél száz, legfeljebb 300 kedvezményezettje lehet annak az egymilliárd forintnak, amit április végén ígért oda Orbán Viktor - írja a Népszabadság.

Egyelőre nem hozott áldást a magánfogorvosokra az az egymilliárd forint, amit a külföldi páciensek becsalogatására ígért a kormány. A csaknem 1700 hazai fogászati vállalkozásból mindössze másfél száz, legfeljebb 300 kedvezményezettje lehet annak az egymilliárd forintnak, amit április végén egy sebtében összehívott szakmai konferencián ígért oda Herceghalmon Orbán Viktor - írja a Népszabadság.

Orbán a konferencián együttműködési nyilatkozatot írt alá az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával, és alig hat nap múlva a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatából egymilliárd forintot csoportosítottak át a fogturizmus fejlesztésére. Az esemény általános felháborodást váltott ki az ágazatban.

Fogászati robot bemutató

A szakma nehezen érti, hogy miközben a kormány százmilliárdos kivonásra készül az egészségügyben, továbbá retorikájában elutasítja a magántőke jelenlétét az ágazatban, éppen egy magánszolgáltatói szakmai rendezvényt tüntet ki milliárdos "ajándékkal”. A sajtó egy része máshonnan közelített: azt tette szóvá, hogy a konferenciát szervező cég és az együttműködési szerződést aláíró részvénytársaság mögött egyaránt Bátorfi Béla, a miniszterelnök fogorvosa áll - írja a lap.

Az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. közleményben tagadta, hogy pénzt kaptak volna a kormánytól. Az összeg egyelőre valóban a turisztikai célelőirányzat számláján "pihen”. A kormányzati kommunikációs iroda szerint a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program állami szerepvállalási lehetőségeiről jelenleg csak tárgyalnak az Orvosi Turizmus Iroda képviselőivel.

E cég elnök-vezérigazgatója, Szűcs László szerint céljuk a szektormegtisztítása a "karvaly betegközvetítőktől”. Szerinte a fogászati turizmusnak évente 60–70 milliárdos a bevétele, az összeg harmadát a külföldi betegközvetítők fölözik le, ezt a költséget nem tudják kigazdálkodni a fogorvosi vállalkozások, ezért egy-egy rendelő megnyitása eleve 30 százalék mínusszal kezdődik. A pénzügyi válság is béklyóba köti a vállalkozásokat.

A Vezető Magyar Fogászati Rendelők Egyesületének (e szervezet tömöríti a külföldieket ellátó fogászati magánvállalkozásokat) tavalyi konferenciáján évi 60 ezer páciensre és 40–48 milliárdnyi jövedelemre becsülték az ország fogturisztikai forgalmát. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság viszont évi 200 ezer fogturistáról tud, amikor az egymilliárdos döntés mellett érvel, és erre a számra alapozza, hogy több mint 40 százalékos részesedéssel hazánk piacvezető az európai fogturizmusban.

Hogy valójában mennyi a határon túlról érkező páciensek száma, azt azért sem lehet tudni, mert ebben a szektorban meglehetősen nagy a szürkegazdaság. Mivel az osztrák, az angol, a francia, a német és a svájci betegeknek valamennyit megtérít a fogászati számlából a nemzeti biztosítójuk, így a külföldiek kezelésének zöméről valószínűleg készül számla.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Népszabadság kérdésére nem tudta megmondani, hogy e szektorból mekkora adóbevétel származik – nincs ilyen jellegű nyilvántartásuk. Csak azt lehet tudni, hogy a 2376 fogászati (1621 orvos és 755 fogtechnikus) szakember személyi jövedelemadóként tavaly 2,9 milliárd forintot fizetett be. Ebből tisztán a fogorvosoktól származó bevétel 2,2 milliárd forint. Vagyis egy átlagos magyar fogorvos legfeljebb havi 300–400 ezer forint jövedelem után fizet adót.

További részleteket a Népszabadságban olvashat!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler: Ősztől a hetedikes fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Kásler: Ősztől a hetedikes fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Jamie Oliver új éttermet hoz Budapestre

Jamie Oliver új éttermet hoz Budapestre

Közelebbről is megnézheti a Samsung még be sem mutatott új telefonját

Közelebbről is megnézheti a Samsung még be sem mutatott új telefonját