szerző:
Meteoklinika
Tetszett a cikk?

Számottevő fronthatás nem várható pénteken, de reggel a fagypont körüli hőmérsékeletek miatt réteges öltözködés ajánlott.

Számottevő fronthatás pénteken nem érvényesül a magasban a Kárpát-medence térségében, és a nyugati megyékben élők tapasztalhatják a napsütés jótékony élettani hatásait is. Ugyanakkor az időnként erős légmozgás a reumatikus panaszokat fokozhatja, többeknél léphet fel ízületi- és izomfájdalom - jelenti a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

A gépjárművel közlekedők általában kedvező feltételek mellett haladhatnak az utakon, de keleten helyenként lehetnek nedves útszakaszok, illetve a feltámadó szél menetstabilitást csökkentő hatásást is érdemes figyelembe venni.

Réteges, meleg öltözet ajánlott, különösen a reggel bizonyulhat kellemetlenül hidegnek, de már napközben is csak mérsékelten emelkedik a hőmérséklet, a szél pedig tovább rontja a hőérzetet. Az esernyőkre legfeljebb a keleti megyékben lakóknak lehet szüksége, de a záporokat számottevő csapadék nem kíséri, így talán nem érdemes egész nap magunkkal hurcolni.

AP

A szél kedvező hatásaként a légszennyezettség továbbra is minimális, a nagyvárosok levegője tisztának mondható. A parlagfű pollenjének aránya is fokozatosan csökken a levegőben, már csak néhányaknak okozhatnak kellemetlenséget az allergiás tünetek.

Az ősz a szüret és a bor évszaka, a borkedvelők pedig bátran hódolhatnak szokásuknak, és fogyaszthatják e kellemes nedűt - persze csak mértékkel. A borban ugyanis számos jótékony hatású vegyület, leginkább antioxidánsok (polifenolok, flavonoidok) találhatók meg. Ezek a vörösborban 10-15-ször nagyobb mennyiségben fordulnak elő, mint a fehérborokban.

Az antioxidánsok a szabad gyökök megkötésével gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, a vörösborban található egyéb vegyületek pedig csökkentik pl. az össz-koleszterinszintet, miközben a jótékony hatású, HDL koleszterinét növelik. Tudományosan is bizonyított, hogy egy pohár vörösbor (férfiaknál az ajánlott napi mennyiség 2-3 deci, nőknél 1-2 deci) elfogyasztása az ebédhez vagy vacsorához nagymértékben csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, a vérrög-képződést, hozzájárul a jó memória megőrzéséhez, de például a rák és az Alzheimer-kór kezelésében is gyógyhatást tulajdonítanak neki.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!