Betegségek, amelyeket az alkohol okozhat

Betegségek, amelyeket az alkohol okozhat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress

Az alkoholfogyasztás már önmagában is, az alkoholisták jellegzetes egészségtelen életmódja pedig együttesen növeli a rákos megbetegedések kialakulását és a halálozás esélyeit.

Az alkoholisták sokkal magasabb arányban halnak meg rákos megbetegedésekben vagy más okokból, mint a népesség többi tagja. Olasz kutatók 2300 férfi és nő alkoholfüggőt vizsgáltak meg, akiket 1985 és 2001 között a Firenzei Alkoholelvonó Intézetben kezeltek.

A kutatók az adatok alapján azt találták, hogy az alkoholistáknál – a lakosság többi tagjához képest – sokkal nagyobb arányban alakul ki garat- szájüregi, gége- valamint májrák. Szintén magasabb volt náluk a nyelőcső-, a végbél-, a mell- illetve a hasnyálmirigyrákos megbetegedések aránya, és nagyobb eséllyel is haltak bele ezekbe a betegségekbe. Mivel ezek az emberek eleve egészségtelenebbül élnek, jó eséllyel alakul ki náluk cukorbetegség is, és az egyéb idegrendszeri, érrendszeri, légúti, emésztőrendszeri problémák is gyakoribbak náluk.

©

A világon előforduló betegségek 5, valamint az összes haláleset 4 százalékáért egyébként az alkohol a felelős. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a női alkoholbetegek túlélési aránya magasabb volt, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy ők általában több segítséget kapnak. "Nyilvánvaló, hogy az alkohol számos emberi szerv működését és felépítését veszélyezteti, emiatt közvetlenül növeli a halálozás kockázatát. Más szempontból az alkoholfüggők jellegzetes életmódja: a dohányzás, droghasználat, felelőtlen szexuális élet és egészségtelen táplálkozás szintén növeli a kockázatok arányát" – mondta Domenico Palli, a kutatás vezetője.