Nincs veszélyben a futók szíve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Ha valaki egészséges hosszútávfutó, egy új tanulmány szerint nagyon kicsi az esélye, hogy egy maratoni verseny alatt haljon meg hirtelen szívmegállásban.

Minden 259 ezer amerikai állapolgár maratoni, vagy félmaratoni futóversenyen részt vett futó közül egy meghalt. A kutatók szerint azonban többségüknél kiderült, hogy valamilyen szívbetegségben is szenvedtek. Csak a tengeretúlon évente 450 ezer ember teljesít valamilyen maratoni versenyt, ezért az Amerikai Futó Egyesület ügyvezető igazgatója, David Watt szerint fontos, hogy megnyugtassák a sport kedvelőit. 

A Massachusetts General Kórház kutatói, hogy pontos képet kapjanak a hirtelen szívmegállás előfordulásáról és kimeneteléről, 2000-ben átfogó vizsgálatba kezdtek. Aaron Baggish vezetésével a csoport elemezte az összes maratoni (42 195 m) és félmaratoni (21 097,5m) versenyző adatait. A tízéves időtartam alatt az összesen a 11 millió résztvevő közül 59 futónál fordult elő hirtelen szívmegállás, amely 71 százalékuknál halálos volt, és 40 százalék a teljes maratoni távon történt. Az érintettek átlagéletkora 42 év volt, de a legfiatalabb, aki életét vesztette csupán 39 éves volt, míg a legidősebb túlélő 49 éves volt.

A hirtelen szívmegállások mögött 15 esetben úgynevezett hipertrófiás kardiomiopátia, vagyis egy olyan szívizombetegség állt, amelynek hatására a kamrák fala megvastagodik és merevvé válik, még akkor is ha a szív terhelése nem növekszik. A hirtelen szívmegállások legtöbb esetét egyébként ez a betegség okozza. A 15 beteg közül emellett más szívbetegsége, például valamilyen gyulladásos szívizombetegsége is volt. A vizsgált esetek közül egy másik futó a hőgutától vesztette életét, míg valaki pedig az úgynevezett hiponatrémiás állapot miatt, ami a kiszáradáshoz hasonlóan veszélyes, akkor alakulhat ki, ha valaki túl sok vizet iszik, és nem pótolja az elvesztett sót.

A szakértők szerint a hirtelen szívmegállást csak a sportorvosi vizsgálatokkal lehet kiszűrni, ahol az arra való hajlamosító tényezőket vizsgálják. Egyre több azonban az amatőr sportoló, akiket nem ellenőriznek szakszerűen. A hirtelen szívmegállás bár többnyire halálos, életmentő lehet, ha a helyszínen van defibrillátor, a futóversenyek esetében akár 1-2 kilométerenként elhelyezve. A szakértők azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy hallgassunk a testünk jelzéseire, és ha mellkasi szorítást, szédülést vagy például légszomjat érzünk, álljunk meg.