szerző:
Medipress

A Yale Egyetem kutatói a Nature szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban jó hírrel szolgálnak mindazoknak, akik tavasszal a parlagfüvet, a fákat és a fűféléket átkozzák állandó köhögésük, tüsszögésük és orrfolyásuk miatt: a szakértők szerint a szezonális allergiák azt jelezhetik, hogy az immunrendszerünk pontosan azt teszi, amire a természet megalkotta – megvéd bennünket a környezeti toxinoktól, amelyek sokkal károsabbak, mint a virágpor.

A szervezet védelmi fegyvertára különböző típusú immunválaszokból áll, amelyek a különféle kórokozó osztályokra reagálnak. Az 1. típusú immunválasz, amely a vírusok, baktériumok, gombák és az élősködők ellen hat, főként a kórokozók vagy a fertőzött gazdasejtek közvetlen elpusztításán alapul. A 2. típusú immunválasz viszont úgy véd a külső környezeti veszélyektől, hogy a szervezet T-sejtjeinek és ellenanyagainak aktiválásával harcol az irritánsok ellen. Az a probléma, hogy a szervezet túlzásba viheti a 2. típusú immunválaszt, ha környezeti antigének, például pollen, véletlenül aktiválják. A szénanáthában szenvedők túlságosan is jól ismerik ennek következményeit: az allergének a hisztamin túltermelését váltják ki, ami köhögést, tüsszögést, orrfolyást okoz, tönkretéve szinte az egész tavaszi és őszi időszakot.

A Yale kutatói azonban azt állítják, hogy az időnként bekövetkező túlműködés ellenére a 2. típusú immunválasz előnyös hatást gyakorol az emberekre. A gazdaszervezet védelmi rendszerének e reakciója hosszú idő alatt úgy fejlődött ki, hogy megvédjen bennünket a környezeti veszélyek legalább négy különböző osztályától: az élősködőktől, a káros vegyületektől, az állatmérgektől és a környezeti irritánsoktól. Ha viszont a 2. típusú immunitás az idők folyamán azért alakult ki, hogy megvédjen bennünket, mi a célja az allergének olyan kis mennyiségének érzékelése, ami túlságosan kevés ahhoz, hogy kárt okozzon bennünk, ráadásul a téves védekezési reakció szenvedést okoz számunkra?

A kutatást vezető Ruslan Medzhitov úgy véli, hogy az allergiás túlérzékenység azért alakult ki, hogy felmérje a környezetet a kártékony anyagok jelenlétét illetően. Az első behatást követően az immunrendszer emléket szerez, így a következő behatások alkalmával még a legkisebb mennyiség is megelőző választ vált ki, amely segít minimálisra csökkenteni a potenciális káros hatásokat. Az ilyen reakciók abban is segítenek, hogy elkerüljük az olyan környezetet, amely a veszélyes anyagot tartalmazza.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

Egyre nehezebb az egyetemisták dolga, hogy ki tudják fizetni az albérletüket

Egyre nehezebb az egyetemisták dolga, hogy ki tudják fizetni az albérletüket

Egyik oldalon az alábecsült nők, a másikon az öntelt férfiak

Egyik oldalon az alábecsült nők, a másikon az öntelt férfiak

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Egy másik hangfelvétel is készült Hasogdzsi meggyilkolásáról, eszerint viszont Rijád hazudik

Egy másik hangfelvétel is készült Hasogdzsi meggyilkolásáról, eszerint viszont Rijád hazudik

Újra a CEU-ért tüntettek Budapesten - fotók

Újra a CEU-ért tüntettek Budapesten - fotók