szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A betegek rákgénjeinek molekuláris vizsgálatán alapuló, személyre szabott és célzott gyógyszeres kezelések elterjedésével csökkenthető a hatástalan onkológiai terápiák száma - erről számolt be Peták István kutatóorvos, a KPS Diagnosztika Zrt. tudományos igazgatója a daganatos betegségek kezeléséről tartott csütörtöki sajtóbeszélgetésen Budapesten.

A daganatos sejtek génkészletének felmérését és a normális sejtekkel való összehasonlítását éppen idén fejezik be a leggyakoribb daganattípusok, a tüdőrák és a vastagbéldaganat esetében, és folyamatosan jelennek meg a közlemények az elért eredményekről a tudományos szakfolyóiratokban.

Most huszonkét féle, célzott kezelést biztosító gyógyszer van forgalomban, nagyjából 400 esetében pedig a törzskönyvezés előtti klinikai vizsgálat zajlik.     

A rákos sejtek molekuláris genetikai vizsgálatával kiválaszthatók azok a gyógyszerek, amelyek célzottan akadályozzák meg ezeknek a sejteknek az osztódását. Így sokszor annyira csökkenthető a szervezetben meglévő daganatos terület, hogy azt műtéttel el lehessen távolítani. Ezen technológiák minél gyorsabb bevezetése a klinikai gyakorlatba történelmi lehetőséget jelent Magyarországnak a daganatos megbetegedések kezelésében - mondta Peták István.

Böcskei Csaba, a tatabányai Szent Borbála Kórház tüdőosztályának osztályvezető főorvosa hangsúlyozta, hogy egyes esetekben már a világ élvonalában van Magyarország. Például a tüdőrák kezelésére alkalmazott egy bizonyos célzott kezelés esetében egy olyan molekuláris génvizsgálatot ír elő az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, amely nem szerepel az alkalmazott gyógyszer nemzetközi törzskönyvében. "Ezáltal a világon egyedülálló módon használjuk a molekuláris diagnosztikát a betegek személyre szabott kezelésében" - tette hozzá Böcskei Csaba.     

Peták István elmondta: az idén megjelent legújabb tudományos eredmények alapján bővíthető a molekuláris vizsgálatok száma, és így hasonló módon lehetne más gyógyszerek használatát az eddigieknél még inkább személyre szabottabbá tenni. Magyarország ezzel élen járhatna a legújabb, célpont alapú onkológiai kezelések bevezetésében anélkül, hogy ez jelentős anyagi forrásokat igényelne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”