szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy az almában lévő természetes antioxidánsoknak pozitív hatásuk van a szív- és érrendszerre, megelőzik a korosodás következtében kialakuló betegségeket és a daganatnövekedést is.

Több mint négyszáz régi és új almafaj adatbankját hozta létre a Laimburgi Mezőgazdasági és Erdészeti Kutatóintézet Dél-Tirolban. A kutatók feltételezése szerint az almában lévő anyagok pozitív hatással vannak az egészségre - mutatott rá Oswald Bauer, az intézmény szóvivője.

Az almákra vonatkozóan általános érvényű, hogy a héjukban lévő polifenolok mennyisége háromszor annyi, mint a gyümölcshúsban. Ezeknek a természetes antioxidánsoknak fontos szerepük van abban, hogy megvédik a fehérjéket az oxidálódástól és a szabad gyököktől. Több vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy pozitív hatásuk van a szív- és érrendszerre, megelőzik a korosodás következtében kialakuló betegségeket és a daganatnövekedést. 

A régebbi almafajok lényegesen több ilyen anyagot tartalmaznak. A polifenolok mért koncentrációja ezekben egyes esetekben négyszer is nagyobb lehet, mint az újabbakban.

Az adatbankban 200 új és 200 régebbi faj adatai szerepelnek.

Dél-Tirol a maga 19 ezer hektárjával Európa legnagyobb összefüggő almatermő területe.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!