Bemutatták az első magyar nyelvű vércukormérőt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Bemutatták Debrecenben az első olyan vércukorszintmérőt, amelynek magyar menüje van. A fejlesztők arra számítanak, hogy a készülék kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi a betegek kezelését.

A magyar fejlesztésű készülék egyelőre az egyetlen, amelynek magyar menüje van, és abban is eltér a többitől, hogy tölthető akkumulátorral működik. Ez nemcsak az angolul nem értőknek teszi könnyebbé a vércukormérő eszköz használatát, hanem folyamatos elemcserékre sem lesz szükség – mondta Berey Attila, a fejlesztő Di-Care Zrt. orvos igazgatója a debreceni Kölcsey Központban tartott szakmai bemutatón.

Emlékeztetett, hogy az angol nyelvű készülék jelzésének meg nem értése tavaly tragédiába torkollt: a magas vércukorszintet jelentő HI (high) jelzést egy fiatal orvos "hiba" üzenetnek vélte, a súlyos állapotban lévő betegnek inzulin helyett kristálycukros vizet adott, és a férfi meghalt.

A Pille nevű készülék hét másodperc alatt közöl adatot 0,7 mikroliternyi vérminta alapján és 400 adatot képes egyszerre tárolni.

Berey Attila hozzátette: novembertől 6 ezer darab készülék kapható, ez terveik szerint "induló készlet", mert elenyésző mennyiségnek számít a körülbelül 700 ezer cukorbeteg és a további 300-400 ezer potenciális itthon beteg számát tekintve.