szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A friss kutatás eredménye megmutatta, hogy a színek milyen hatással vannak a hangulatunkra és a viselkedésünkre. A felmérés ezen túl arra is rávilágított, hogy üzleti ebédhez fehér, családi, baráti étkezéshez kék, romantikus vacsorához vörös színek illenek, gyerekekkel pedig izgalmas, sárgás helyet válasszunk.

A színek hatással vannak az emberek kedvére és viselkedésére. Bár egy étteremben számos olyan szempont van, amely befolyásolja a vendégek élményeit, a szín egy rendkívül fontos tényező. A színekkel kapcsolatos inspiráció és gondolatébresztés céljából az SCA és nemzetközi higiéniai márkája, a Tork az agyhullám technológia alkalmazásával mérte fel, hogyan reagálnak a vendégek a különböző színekre, és a színek hogyan befolyásolják a vendégek éttermi élményeit.

Az agyhullámokat mérő készüléket viselő 16 vendégnek 8 különböző színű szobát kellett meglátogatni. Minden helyiséget éttermi kellékekkel rendeztek be, a falaktól kezdve a padlón és a bútorokon keresztül a terítékig minden egyféle színű volt. A vendégeket minden egyes színélménynél arra kérték, hogy kóstoljanak meg egy, az adott környezettel megegyező színű italt és egy Macaron süteményt, amelyek a szín kivételével minden szempontból egyformák voltak. Minden helyszínen mérték a vendégek agyi aktivitását és pulzusát, emellett egy kérdőív segítségével feljegyezték a résztvevők reakcióit is.

©

Az eredmény azt mutatja, hogy az egyes színek egyértelmű és ismétlődő hangulati és érzelmi mintákat váltanak ki. A színeket ezenkívül különböző étkezési típusokkal és a romantikus vacsorától a hivatalos üzleti ebédig terjedő, különleges éttermi élményekkel társították. Például a vörös serkenti az erős érzelmi kapcsolatokat és a kreativitást, míg a kék a nyugodt élményt mozdítja elő.

Az agyhullámok eredményei kimutatták a zöld szín élénkítő hatását, mely alkalmas a regeneráló mély relaxációra és az immunrendszer javítására. Ebben a szobában a pulzus is az átlagosnál alacsonyabb. Ezzel összhangban a zöld szín pihentető, nyugodt és barátságos színként írható le. Az eredmények szerint jól illik ebédekhez vagy kávézásokhoz olyan emberekkel, akiket jól ismerünk. Az izgalomkeltő, romantikus helyett olyan környezetet biztosít, amelyben feltöltődhetünk és gyógyulhatunk.

A narancssárgát összességében modern és vidám színként érzékelték, amely jellemzően a gyerekekkel és barátokkal kapcsolatos boldog élményekhez köthető. A narancssárgát másrészről némiképp hétköznapiasnak, kissé stresszesnek és a luxust nélkülözőnek érzékelték. Az agyhullámok és a pulzusszám eredményei azt mutatják, hogy a narancssárga a sárgához hasonló többi erős színhez képest talán egy semlegesebb választás. A narancssárga ezenkívül közepes gamma hullámokat is kimutatott, amelyek a tanuláshoz és az információfeldolgozáshoz kötődnek.

A fekete az összetettség színe. Luxusként, modernként és kifinomultként, ugyanakkor kissé barátságtalanként és unalmasként érzékelték, Leginkább egy kifinomult vacsorával vagy esti italozással társították – olyan eseményekkel, ahol a gyerekek otthon maradnak. Az agyhullámok eredményei magas szintű kreativitást és izgalmat, ám alacsonyabb szintű figyelmet mutattak – így üzleti eseményeknél ez kevésbé vonzó választás.

©

A sárga izgalmas és vidám szín, mely egy izgalmas környezethez illik. Az agyhullámok eredményei magasabb szintű izgalmat és tudatos figyelmet mutattak ki, melyek szélsőséges esetekben magasabb stressz-szinttel párosultak. Továbbá maximális és az átlagos pulzusszám is magas volt a sárgánál. A színt reggeli eseményekhez illőnek érezték, talán azért, mert feldobja a hangulatot és megadja a reggeli energialöketet. A sárga volt emellett a legnépszerűbb szín azokon a helyszíneken, ahova gyerekekkel érkezünk.

A látványos vörös nem olvad be a környezetébe, hanem feltűnést kelt, erőteljes érzelmeket vált ki. A vörös magas értékeket mutatott a delta és théta agyhullám tartományokban – ez erős érzelmi kötődésre és magas szintű kreativitásra utal. A pulzusszám szintén magas volt, ez stimuláló környezetről árulkodik. Tán nem meglepő, hogy a vörös erősen kötődik a romantikához és az esti italozáshoz. A vörösnek ugyanakkor van egy izgalmas és vidám oldala is.

A kék szín magas értékeket ért el a delta hullámtartományban, amely a mélyen ellazult állapotokra jellemző. A magas théta hullámok kreativitásra és magas érzelmi kötődésre utalnak. Ez válaszul szolgál arra is, miért jellemzik barátságos, nyugodt, pihentető színként a kéket. A kéket megfelelőnek érzik egy családi-baráti környezetben eltöltött reggelihez vagy kávézáshoz, azonban kevésbé illik luxus éttermi élményekhez vagy üzleti találkozók helyszínéhez.

A barna alacsony értékeket ért el a legtöbb agyhullám tartományban, eszerint egy semleges színről van szó. A delta hullámtartományban mért, valamint a pulzusszám eredmények alapján elmondható, hogy a barna elősegíti a relaxációt. A barnát hagyományos, semleges és pihentető színnek érzékeljük. Talán nem a barna a legjobb választás izgalmas élmények megteremtéséhez, de jól illik a hagyományosabb helyszínekhez és jól harmonizál más színekkel.

A fehér azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy minden agyhullám tartományban alacsony értékeket mutatott – ez semleges színre utal, mintha egy üres vászon lenne a vendégek élményei számára. A fehéret tekintik az üzleti eseményekhez legjobban illő színnek. Luxus és modern színként jellemzik, de ne várjunk tőle vidámságot, izgalmat, vagy felkavaró érzelmeket. Egy szín, mely alkalmas semleges környezetek kialakítására, amely nem vonja el a figyelmet az előttünk álló feladatról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia

Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia

Szlovénia enyhít a beutazási szabályokon

Szlovénia enyhít a beutazási szabályokon

Rengeteg taxis tűnt el a fővárosi utakról

Rengeteg taxis tűnt el a fővárosi utakról