szerző:
travelline.hu

Megnevezték a világ 7 új csodáját szombaton Lisszabonban.Megnevezték a világ 7 új csodáját szombaton Lisszabonban. Az ünnepélyes keretek között zajló rendezvénynek igen illusztris vendéglistája volt. Az est házigazdája, Hilary Swank, színésznő mellett a meghívottak között szerepelt Jennifer Lopez, Neil Armstrong, Jose Carreras és Christiano Ronaldo – akinek dedikált pólójához is hozzá lehetett jutni.


A kínai Nagy Fal, a Megváltó Krisztus szobra Rio de Janeiro-ban, Chichén Itza maja piramisa, a római Colosseum, a sziklaváros, Petra Jordániában, a perui Machu Picchu és a Taj Mahal kapta a világ minden részéről telefonon, interneten és sms-ben érkező szavazatok többségét.

A „bónusz” csoda utólag kreált kategóriájába pedig a gízai piramisok kerültek, mégpedig az Egyiptomi kormány kezdeményezésére, aki korábban nehezményezte, hogy az ókori „világ hét csodája” közül egyedüliként megmaradt piramisok nem vesznek részt a megmérettetésen. A szervezők végül – május végén - tiszteletbeli csodának nevezték ki a piramisokat.

A kampány kiötlője egy svájci születésű kanadai üzletember, Bernard Weber. A múzeumi kurátorként és filmkészítőként is ismert férfi úgy vélte - „az örökségünk a jövőnk” szlogent hirdetve -, hogy ideje lenne a ma is létező építmények közül kiválasztani a világ 7 új csodáját, hiszen legutóbb 2000 évvel ezelőtt történt ilyen, s a hétből hat már nem is létezik. A 2001-ben indult kampányba első körben 200 nevezés érkezett, amelyből 77-et kiválasztva egy szakmai zsűri szűkítette tovább a kört arra a 21 építményre, amelyre bárki szavazhatott. A hetvenhetes listán még a mi Parlamentünk épülete is szerepelt, méghozzá a 33. helyen, de innen már nem jutott tovább.

Az ötlet menedzselésére létrehozott alapítvány, a New 7 Wonders Foundation szerint közel 100 millió szavazat érkezett. A szervezők egyébként a befolyt összeg feléből jótékonykodnak: a tálibok által felrobbantott afganisztáni Buddha-szobrok rekonstruálására ajánlották fel a pénzt. Weber a kampány egyik legfontosabb eredményének azt tartja, hogy Európán kívüli területeket is sikerült bevonni az akcióba. „Soha ennyi ember még nem vett részt egy ilyen egész világot érintő döntésben” – mondta Hilary Swank, Lisszabonban.

A kezdeményezést persze számos kritika is érte. Az egyiptomiak elégedetlensége mellett az UNESCO sem tartotta jó ötletnek a választást, mert úgy vélték, hogy 7 helyszín kiválasztása a világörökség részének számító más fontos helyek, épületek háttérbe szorulását eredményezheti. Azt is többen felvetették, hogy a telefonos és internetes szavazás miatt egyes helyek kiszorulhatnak az esélyesek közül. Ezt a képet némiképp árnyalja, hogy az internet hozzáféréssel jól ellátott Egyesült Államok jelöltje, a Szabadság-szobor nem került be a hétbe.

A kampány tovább dübörög, 2008. augusztus 8-ig lehet nevezni a világ 7 természeti csodája címre. Míg a most zárult versenyben kritérium volt, hogy ember alkotta építmény legyen, itt kizárólag természet alkotta jelenségről lehet szó. A kategóriák között szerepel kanyon, vízesés, oázis, sivatag, erdő, nem jelölhető ugyanakkor a Tejút, a Sarki fény vagy a Golf-áramlat.

Jordánia - Petra - élménybeszámoló

Dél-Olaszországi élménybeszámoló


Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Videó: Piros lapokkal tüntettek az MTA szétverése ellen

Videó: Piros lapokkal tüntettek az MTA szétverése ellen

Csendes kora tavaszi idő lesz

Csendes kora tavaszi idő lesz

Milliók életét könnyíthetik meg az IKEA új találmányai

Milliók életét könnyíthetik meg az IKEA új találmányai

Forradalmi vértisztító eljárással kísérleteznek Szegeden

Forradalmi vértisztító eljárással kísérleteznek Szegeden

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt

Maradhat a budai villában Vajna Tímea

Maradhat a budai villában Vajna Tímea