szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Budapest – Világváros növekedési potenciállal A Magyar...

Budapest – Világváros növekedési potenciállal
 

A Magyar Szállodaszövetség adatai szerint, miközben Budapesten 148 hotel működik 34 ezer ágyas kapacitással, addig Bécsben 450 egységben 51 ezer ágy, Prágában pedig 600 szállodában 70 ezer ágy várja a turistákat. Vagyis elmondható, hogy főként a kisebb méretű, igényes szállodák kínálatában marad el a magyar főváros szomszédaitól.

A lemaradás azonban egyre csökken: Budapesten évente 5-7 százalékkal nő a rendelkezésre álló szobakapacitás. Jó példa a hiánypótlásra Pest történelmi kerületében, a Dob utcában található, a Hypo Alpe-Adria finanszírozásával épült Queen’s Court apartmanszálló. A hotel ötvözi a vendégek számára oly vonzó belvárosi miliőt a kényelmes luxussal, és nem csak turisztikai, de hosszabb, üzleti célú tartózkodás esetén is ideális megoldás. „A tapasztalatok szerint a kereslet néhány éven belül mindig utoléri a kínálatot. A budapesti szállodapiacon is sikeresen fognak megjelenni az ún. boutique-hotelek, melyek kis szobaszámú, belvárosi és egyedi kialakítású létesítmények.” mondta Kiss Zoltán, a Hypo-Alpe-Adria Leasing vezérigazgatója, „ A Dob utcai fejlesztés tapasztalatai alapján már elmondható, hogy e szállodák átlagos kihasználtsága messze meghaladja majd a budapesti átlagot.”

 
Budapesten tovább folytatódnak a termálfürdők rekonstrukciói is és az ehhez kapcsolódó szállodai fejlesztések (Rác, Császár fürdők). A Széchenyi Gyógyfürdő, a Szent Gellért Fürdő és a Szent Lukács Fürdő felújításának jelenlegi ütemei a tervek szerint egyaránt 2008. első negyedévére fejeződnek be. Ugyanakkor a budapesti kínálatból még hiányzik egy jelentős konferenciaközpont, melynek hiányában a lehetségesnél jóval kevesebb nemzetközi kongresszust tarthat Magyarország.

 
2007-ben két jelentős új projekt indult el: a Home Center Holding a VII. kerületben kezdte meg a négycsillagos Hotel Orient építését. Az összesen több mint 30 ezer négyzetméteres épület Rákóczi úti szárnyában 97 hotelszoba és 97 apartman kap helyet. 2007 második negyedévében pedig a Blaha Lujza téren kezdődött meg a multifunkciós Europeum Hotel és Üzletközpont építése, melynek egyik szárnyában négycsillagos szálloda épül. A szállodafejlesztések mellett olyan megaprojektek is helyet kapnak, mint az M0 híd mellett készülő Aquaworld és Ramada Plaza, - a CIB Bank és a Hypo Alpe-Adria szindikált finanszírozásában -, amely Közép-Európa legnagyobb élményfürdője lesz.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!