szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A szerkesztőségünk által rangsorolt díjak az amerikai kontinensen tarolnak, de lássuk...

A szerkesztőségünk által rangsorolt díjak az amerikai kontinensen tarolnak, de lássuk be, nincs ez másképp Európában sem, gondoljunk csak a fapadosok csomagdíjaira, vagy akár a hagyományos légitársaságok által felszámolt kerozindíjra, melyet illetékként fizetünk ki.

10. Telefonos vagy személyes helyfoglalás
Díja: 5-20 dollár. A US Airways az egyik legpénzéhesebb légitársaságnak számít e területent: 10 dollárt számol fel a telefonos helyfoglalásért, illetve 20 dollárt, ha a reptéren, vagy a városközpontban levő a jegyirodában foglaljuk le jegyünket. Valóban ennyibe kerülne a US Airwaysnek egy 10 perces telefonhívás? Nem valószínű, ráadásul a légitársaság ezt az összeget biztosan nem fizeti ki az ügyintézőnek sem. A United 15 dollárt számít fel a telefonos helyfoglalásért, az American, a JetBlue és a Southwest pedig 10 dollárt. A Northwest és a Virgin America csupán 5 dollárt számláz.

9. A törzsutasok pluszköltségei, ha nem foglalják le helyüket időben
Díja: 0-100 dollár. Ki állítja, hogy a törzsutasok jegye ingyenes? Néhány légitársaság megengedi törzsutasainak, hogy akár az utazás napjáig költségmentesen váltsák meg jegyüket, ilyenek például az Airtran vagy a JetBlue, a Northwest és a Southwest. Más vállalatok azonban (Continental, Delta és United) 75 dollárt számítanak fel, ha nem szólunk időben jó előre (legalább 3 nappal korábban a Continentalnál, de 22 nappal előbb a Deltánál); az American elképesztő összeget, 100 dollárt kér, ha törzsutasként 6 nappal az utazás előtt váltjuk meg jegyünket.

8. Ha négylábú kedvenceinkkel együtt szeretnénk utazni
Ennek díja: 50-85 dollár (oda és vissza is!). Ezek a költségek az egekig emelkedtek mostanában, pedig kutyánk vagy macskánk nem fogja állandóan a hívógombot nyomogatni, hogy inni vagy enni kérjen, sőt csomagot sem visznek az utastérbe; jegyük azonban többe kerülhet, mint saját jegyünk. A legtöbb társaság az oda és vissza útra is felszámolja a 80 dolláros költséget. A United járatain 85 dollárt, a JetBlue-n azonban “csak” 50 dollárt kell fizetnünk kedvenceink után.

7. Törzsutasok kilométereinek készpénzreváltása
Ennek díja: 50-100 dollár. Ha úgy döntünk, hogy inkább készpénzre váltanánk lerepült kilométereinket, mert nem akarjuk az ingyen jegyet felhasználni, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy költséget számolnak fel azért, ha a kilométereket újra gyűjteni akarjuk a számlánkon. Miért? Pontosan milyen költségek is merülnek ilyenkor fel a légitársaságoknál? Semmilyenek, mert a jegyeket elektronikusan állítják ki. Akkor miről is van szó?
 
6. Csomagleadás
Költsége: 3-10 dollár (mindkét irányba). Ezt az összeget akkor is felszámolják, ha mindössze egy táskánk van, bár az nem túlméretes, sem túlsúlyos (az egy egészen más történet). A Spirit Airlines 5 dollárt kér az első két táskáért darabonként, ha ezt online fizetjük. Ha nem online, akkor 10 dollárt kér mindkét poggyászért. A harmadik táska feladása már 100 dollár, de még ennél is több, ha nagyméretű vagy túlsúlyos a poggyász. A Skybus az első két táskáért 5 dollárt kér, majd minden továbbiért 50 dollárt. Az Allegiant 3 dollárt számláz az elsőért, és 5 dollárt a másodikért. Az Air Canada kedvezményt ad, ha nincs feladandó poggyászunk, de megfizetteti velünk, ha mégis volna. Pedig korántsem arról van szó, hogy ezért cserébe nagyobb lenne fejünk fölött a kalap- és táskatartó. Ne lepődjönk meg hát, ha egyre több légitársaságnál tapasztaljuk ugyanezt.

5. Visszatérítés, ha csökkennek az árak
Díja: 25-200 dollár vagy magasabb. Ha TV-t veszünk, mondjuk, a Costconál vagy a BestBuynál, ahol a rá következő héten nagy árleszállítást tartanak, jó esélyünk van arra, hogy valamennyit mi is visszakapunk a korábban kifizetett teljes vételárból. Még az Apple is adott kedvezményt, amikor csökkentette az iPhone-ok árát nemsokkal azután, hogy a piacra dobta. A legtöbb légitársaság azonban vonakodik ettől: vagy egyáltalán nem adnak vissza pénzt (például a British Airways, vagy a nagyobb nemzetközi társaságok), vagy adminisztratív költséget számolnak fel, ami elérheti belföldi járatoknál a 100 dollárt, nemzetközi járatok esetében pedig még ennél is magasabb lehet. Mivel indokolják ezt a légitársaságok? Valóban 100 dollárba kerül nekik az, hogy néhány perc alatt újra kiállítják az elektronikus jegyet?  Nem valószínű.

4. Standby jegy beváltása az utazás napján
Költség: 0-50 dollár. Volt idő, amikor ha voltak üres helyek egy későbbi vagy korábbi járaton eredeti helyfoglalásunk napján, a légitársaság ingyen kiállította a jegyet. Manapság azonban a legtöbb vállalat ezért már költséget számít fel. Csupán az AirTran - amely az egyik legnagyobb légitársaság - hajlandó ezt költségmentesen végrehajtani, ha eredeti indulási időpontunk előtt megjelenünk standby jegyünkkel a reptéran, hogy egy korábbi járatra feljussunk, esetleg később szeretnénk utazni. Az American, a Continental, a JetBlue, a Northwest és a US Air ezért 25 dollárt számít fel; a Delta (amely mindig vezeti a ranglistát a külön díjak terén) és a United viszont 50 dollárt kér. A Southwest teljesen más eljárást követ: a standbyért nem számítanak fel külön összeget, de megfizettetik velünk a last-minute díjat, ami akár az eredeti kedvezményes ár többszöröse is lehet.

3. Ölben utazó gyerekek
Költsége: 10 dollár, de akár a felnőtt jegy 10 százalékát is elérheti (nemzetközi járatokon). Vajon miért? Hiszen a gyermek nem foglal el külön helyet, sőt ingyen ételt, italt sem fogyaszt (ha van ilyen). Talán miatta több üzemanyagot kell tankolni a gépbe? Ha tehát magunknak 1,200 dolláros jegyet veszünk, legalább 120-at vagy még többet kell kifizetnünk azért, hogy a tízórás repülőúton az ölünkben tarthassuk csemeténket (business osztályon ez egy 5,000 dolláros jegy után akár 500 dollár is lehet!). A belföldi Skybus mindig felszámolja a 10 dolláros 'adminisztratív költséget' az ölben utazó gyerekek után. Talán ezzel kompenzálják az oxigént, amit gyermekünk belélegez a repülés alatt? Egyébként, ha a társaság üzemanyag pótdíjat is fizettet velünk, ezt a gyerekeink sem ússzák meg: mindkét irányba akár 90 dollárt kérhetnek tőlük is.

2. Ülőhely előrefoglalása
Díja: 5-11 dollár mindkét irányba. Az Air Canada, az AirTran és az Allegiant külön díjat kér e szolgáltatásért. Az AirTran 5 dollárt számol fel, ha kedvezményes jegyünk van; az Allegiant pedig 11-et. Az AirTran 15 dollárért foglalja le számunkra a legutolsó sorban a kért helyet, a Northwest pedig nemrégiben emelte e költséget 15-ről 20 dollárra (de talán még így is megéri).

1. A mosdó használata
Ennek díja egyelőre még nincs az árba építve, sőt a légitársaságok fizetős WC-ket sem állítanak fel, de ki tudja? Ha a dolgok így folytatódnak…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

Utazás ajándékba

Az utalványok – a kibocsátótól függően – egy vagy több...