szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Varsóban összeötvöződik - mind szellemét, mind pedig a városképet tekintve...

©

Varsóban összeötvöződik - mind szellemét, mind pedig a városképet tekintve - a régi és az új: egyrészt megbecsüli a hagyományokat, másrészt gyors léptekkel halad előre a jövőbe.
A hihetetlen méretű II. világháborús pusztítások után az egész nép rendkívüli összefogásának köszönhetően Varsó részben újjáépült. Az Óvárost, a főváros történelmi központját és szívét szinte az alapoktól állították helyre, méghozzá olyan odaadó gondossággal, hogy - mint az egyetlen ilyen jellegű városrész-rekonstrukciót a világon - felvették az UNESCO Kulturális Világörökségének Listájára.
Varsó nemcsak az államhatalmi szervek székhelye, hanem egyben Lengyelország legnagyobb kulturális, tudományos és művészeti központja is

A főváros 20 állami és 35 nem állami felsőoktatási intézményében és több tucat tudományos intézetében több mint 220 ezer diák tanul. Az ifjúság városa. Érdeklődő látogatókkal teltek az olyan kulturális és művészeti intézmények, mint az operaház, a kamaraopera és az operettszínház, a zeneakadémia, a 28 színház, a 35 múzeum, valamint a 60 képzőművészeti kiállító terem.
Varsó lendületes ütemben fejlődő nagyváros, számos luxusszállóval, elegáns üzletekkel és a legkülönbözőbb szolgáltatóintézményekkel. Amennyiben érdekel a színház, a jó vendéglátás, szeretsz bevásárolni, szívesen jársz múzeumba vagy bolhapiacra, úgy egyetlen más lengyel város sem kínálja a választási lehetőségek olyan gazdag tárházát, mint Varsó.

©

Különösen figyelmet érdemlő látnivalók az óvárosi Piactér és a tér körüli polgárházak, a Királyi palota, a Barbakán körbástya, valamint a gótikus Szent János-katedrális. Az Óvárostól vezető királyi út mentén nagybecsű templomok és paloták, a Szent Kereszt-templommal, amelynek főhajójában őrzik a Chopin szívét tartalmazó urnát. A két palota-park együttes: a királyi Łazienki-park – az utolsó lengyel király nyári rezidenciája, valamint a barokk Wilanów – III. Sobieski János király vidéki rezidenciája. A város központjában emelkedik a főváros
legmagasabb épülete – a Kultúra és Tudomány Palotája – a Szovjetunió ajándéka. A palota 30. emeletéről a kilátóteraszról megcsodálhatjuk a főváros és környéke látképét.
Vasróban számos kulturális rendezvény van, a legfontosabbak: a Jazz Jamboree, a Varsói Ősz Költészeti Fesztivál, a Mozart-fesztivál, az 5 évente sorra kerülő Fryderyk Copin Nemzetközi Zongoraverseny.A KIRÁLYI ÚTON

©

A főváros műemléki épületeinek a többsége az úgynevezett királyi út mentén található. A királyi út kezdete az Óváros és az Újváros, valamint a Királyi palota, a vége pedig a királyi Łazienki-park és a Belweder-palota.
Az Óváros. Itt található a Vár tér a Királyi palotával, s a közepén emelkedő 22 méter magas emlékoszlop III Waza Zsigmond király szobrával, aki arról volt nevezetes, hogy a XVI. században Krakkóból Varsóba helyezte át az ország fővárosát. Nem messze innen az óvárosi Piac tér, a Rynek közepén áll a Sellő-szobor, amely egyben Varsó jelképe is. A számos képzőművészeti kiállító terem, hangulatos  étterem  és  kerthelyiség, kávézó,  a turisták  tömegeit  vonzza a Rynekre. Ugyancsak itt találkozhatunk a tájkép- és portréfestők hadával, s ha éppen  kedvünk  kerekedik  rá,  innen  indulhatunk  varsói  körsétára  lovas konflissal.

A Krakowskie Przedmiescie út. Itt és az Óvárosban található a legtöbb fővárosi műemlék templom. A Krakowskie Przedmiescie úton egymást érik az egykori mágnás paloták és kastélyok, amelyek napjainkban többnyire valamilyen közfunkciót töltenek be, s itt van a Varsói Tudományegyetem, a Lengyel Tudományos Akadémia székháza, előtte Mikołaj Kopernikusz szobrával.
Nowy Swiat utca. Az ún. Királyi útvonal reprezentatív szakasza rengeteg elegáns üzlettel, könyvesbolttal, kávézóval és étteremmel. Amíg a Krakowskie Przedmiescie úton látható paloták többnyire a XVII. és XVIII. századból származik,  addig  a Nowy  Swiat  mentén  elhelyezkedők  XIX.  századi polgárházak, illetve kastélyok, míg a Királyi útvonalnak az Aleje Jerozolimskie úttól délre fekvő szakaszán emelkedők már a XX. századból származnak. Egy kissé távolabb, a Visztula felé tűnik  szemünkbe a Nemzeti Múzeum hatalmas épülettömbje, ahol számos más értékes látnivaló mellett különösen figyelmet érdemelnek a lengyel régészek által Szudánban feltárt híres Farasi falfreskók, valamint a Lengyel Hadtörténeti Múzeum épületei.
Aleje Ujazdowskie - Varsó legszebb utcája, az Ujazdowi fasor, a szebbnél-szebb palotákkal, amelyeknek a többsége valamelyik külföldi követségnek ad otthont, a botanikus kerttel, a kormányzati és minisztériumi épületegyüttessel és természetesen a királyi Łazienki-parkkal.

©

Varsó számtalan parkja közül ez a legimpozánsabb, legszebb. A nyári szezonban jó idő esetén szombat vagy vasárnap délelőtt a szerte a világon jól ismert Chopin-szobor lábánál, igen gyakran neves zongoraművészek előadásában csendül fel ennek a zseniális zeneszerzőnek a muzsikája. A parkban található műemlék épületek megejtő szépsége elbűvölő - a park tavának tükrében fehér foltként visszacsillanó Vízre épült Palota, a nyári Amfiteátrum vagy a Myslewicki-palota. A királyi út a Belweder-palotával ér véget.

MADÁRTÁVLATBÓL
Mivel Varsóban nincs Eiffel-torony, így aztán a város panorámájára kíváncsi látogatók felsuhannak a huszadik századi Varsó közvetlen központjában emelkedő Kultúra és Tudomány Palotájának harmincadik emeletére; a Palotában különben multimediális idegenforgalmi tájékoztató központ is működik. Onnan a magasból látszik igazán milyen kiterjedt, milyen zöld is a Visztula kanyargó szalagjával kettéosztott lengyel főváros, Varsó. Ez a szocreál stílusban épült felhőkarcoló (234 méter) minden valószínűség szerint a legszemléletesebb példája ennek a jellegzetes építészeti stílusnak az egykori Szovjetunió határain kívül.


VARSÓ TURISTA KÁRTYA
 
A Kártya számos múzeumba ingyenes ill. kedvezményes belépést biztosít, valamint sok étteremben, boltban, szórakozóhelyen is kedvezményesen vehetjük igénybe a szolgáltatásokat.

A Kártya továbbá villamos-, metró,- buszbérletet is tartalmaz. A bérletet első utazáskor kel érvényesíteni a tömegközlekedési eszközön és attól a perctől érvényes 24 óráig ill. 3 napig, függetlenül a kártyától.

Megvásárolható a reptereken, Központi Pályaudvaron, Turista Információs irodákban és számos egyéb helyen is. Forrás: Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet

Lengyelországi útinaplók


Varsó térképe:


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„Túl kicsi” bikini miatt tartóztattak le egy turistát a Fülöp-szigeteken

„Túl kicsi” bikini miatt tartóztattak le egy turistát a Fülöp-szigeteken

Házi macskának néztek egy vadmacskát Somogyban, hamar feltűnt, hogy nem olyan kezes

Házi macskának néztek egy vadmacskát Somogyban, hamar feltűnt, hogy nem olyan kezes

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Tízből hét fiatalnak nehezen megy az elköltözés a szülői házból

Tízből hét fiatalnak nehezen megy az elköltözés a szülői házból

Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe

Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe

Van itt egy robotkéz, amely magától megtanulta, hogyan kell kirakni a Rubik-kockát

Van itt egy robotkéz, amely magától megtanulta, hogyan kell kirakni a Rubik-kockát