HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Örök talány, hogy szükséges-e a hosszú távú biztonságot nyújtó házasság, vagy engedjünk a csábításnak, és váltogassuk a partnereinket? A hűség szerető kötődés, kitartás valaki vagy valami mellett, vagy illúzió?

A szerelmi háromszögek a legkülönfélébb alakot ölthetik: lehet erőfitogtatás az azonos neműek között, annak megmutatása, mennyi nő vagy férfi érez izgalmasnak. Lehet önigazolás arról, hogy még kellek, vonzó vagyok, lehet igazságszolgáltatás vagy bosszú, miszerint ha neki lehet, nekem is, illetve lehet gyermekkori mintázatok ismétlése is.

Párkapcsolatainkban újraélünk olyan nem tudatos, korai életkorunkban elfojtott késztetéseket, érzelmi sérüléseket, amelyekhez partnerünknek nem sok köze van. Negatív élményeinkért azonban mégis legtöbbször őt okoljuk – olvasható L. Stipkovits Erika pszichológus, pszichoterapeuta A hű, a hűtlen és a harmadik. Hűtlenség: társasjáték, amelyben mindenki veszíthet című, a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban megjelent cikkében.

Tudattalan próbálkozások?
©

Különösen a többször ismétlődő élethelyzetek rejtik magukban a korábban rögzült érzéseket, viselkedésformákat. Ha egy gyereket mindig hibáztattak, szidtak, őt tették felelőssé a szülők, a felnőttek problémáiért is („Tönkretetted az életemet!”), akkor mélyen bevésődik a bűnösség érzése, a bűnös-büntető, illetve a tettes-áldozat viszony. Így gyakran az újabb és újabb szeretők valójában tudattalan próbálkozások az eredeti hibás viszony átírására az új partnerrel, szeretővel.

Optimista hit abban, hogy ha a másik majd jobban szereti, becsüli, akkor a félrelépő önmaga is többnek, jobbnak láthatja magát. Többszöri ismétlődésnél már érdemes elgondolkodni azon, hogy a félrelépő vagy a megcsalt fél önmaga mit tesz azért, hogy olyan párja legyen, akit aztán csalhat, vagy aki megcsalja őt.

Mindig van lehetőségünk a gyermekkori hibás programok átírására, negatív énképünk pozitívvá alakítására. A változáshoz mindkét félnek be kell azonban látnia, hogy nyitniuk szükséges egymás felé. Újra érezni és éreztetni egymással a „kellesz nekem, mert csodálatos ember vagy!” egykori élményét. Azt is jó, ha tisztán látják, mindketten tettek azért, hogy a harmadik beléphetett megszürkült életükbe.

 

 

Érdekli, hogyan lehet megmenteni a kapcsolatot hűtlenség után? Olvassa tovább L. Stipkovits Erika pszichológus, pszichoterapeuta cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.


 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!