HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Meg lehet-e élni a mindfulnesst kisgyermekes szülőként? Hogyan érdemes átalakítani az otthoni környezetet, hogy tudatosabban élhessük meg a hétköznapok nehézségeit? Milyen szokásokat lehet hasznos bevezetni már kicsi kortól, amelyek a jó irányba terelik majd a gyerekeket?

Már-már nyomasztó lehet, hogy szülővé válva milyen gyakran – naponta rengetegszer – kell bonyolult szituációkat megoldani. Egy szülőt éjjel többször is felébreszthetnek, naponta többször kell szétválasztani veszekedő, verekedő gyerekeket, huszonhétszer kell meghallgatnia, hogy „azt a nyalókát akarom”.

Egy percen belül megkapja, hogy „utállak”, aztán meg, hogy „szeretlek”, de tudnia kell elkapnia a kerítésről leeső gyereket, és meg kell tanulnia sok mindent fél kézzel csinálni. Napjában hatszor egymás után ugyanazt a történetet is elolvashatja, vigasztalni kell a sírót, megnyugtatni a sötétben félőt, és mindemellett végeláthatatlan zajban, káoszban és rendetlenségben evickélni…

Krízishelyzetben nyugodtan
©

Ezekkel a példákkal érzékelteti Amber Hatch Mindfulness szülőknek – Nyugodtabb, boldogabb élet kisgyerekekkel című új kötetében, miért tűnik (elsőre) olyan reménytelenül nehéznek a gyermekvállalás. A gyakorló szülőként sok mindent megtapasztalt szerző a manapság igen népszerű módszer, a magyarra tudatos jelenlétként fordított mindfulness révén próbál utat mutatni a sokszor nehezen viselhető helyzetek megoldására.

Szerinte ugyanis ez a metódus segíthet krízishelyzetekben nyugodtnak maradni, a gyerekekkel jó kapcsolatot ápolni, türelmesnek lenni, elkerülni olyan megjegyzéseket, amelyeket később megbánnának a szülők, és mindenekelőtt (vagy után) távolabbról szemlélni a dolgokat.

Bensőséges viszony önmagunkkal

A gyerekekkel, családdal való tudatosabb jelenlét megéléséhez mindenekelőtt mindenkinek önmagával kell nyugodtabb, bensőségesebb kapcsolatot kialakítani – figyelmeztet Hatch. Elsősorban tehát azt érdemes gyakorolni, hogy – bármennyire is ennek ellenkezőjére csábít a mai világ – egyszerre csak egy dologra tudjunk figyelni. Merthogy „az agyunk egyszerre valóban csak egyetlen dologra képes figyelni. Ez azt jelenti, hogy bár úgy érezzük, mintha több dologra is gondolnánk egyidejűleg, a valóságban iszonyatos tempóban cikázunk közöttük. Ami tényleg nagyon fárasztó.”

Iszonyatos tempóban cikáznak
©

Jó módszer lehet felírni azokat a teendőket, amelyeket a következő egy-két napban kell elvégezni, mert így egyszersmind le is tesszük a terhét ezeknek a feladatoknak, és könnyebben koncentrálunk az éppen aktuálisra. De egy kisgyerekes szülőnek az is a hasznos lehet, ha keres magának olyan, rendszeresen előforduló jeleket (mondjuk a pici sírása, vagy a szoptatás időpontja), amelyek azonnal figyelmeztetik a tudatos(abb) jelenlétre.

Egyszerűsített rutin

Bármennyire is „kedvező” egy szülőnek, hogy a gyerekre való figyelés miatt szinte megállás nélkül a jelen pillanatra kell koncentrálnia, ez nagyon kimerítő is tud lenni. Ezért fontos egy tudatos, észszerű napi rutin kialakítása, valamint a napi meditáció (elcsöndesedés, tudatos légzés) beiktatása – véli a brit szerző.

„Bevezettünk egy új szokást: megkongatok egy gongot, és így jelzem, hogy mindenki jöjjön vacsorázni. Sokkal kellemesebb, mint egyre ingerültebben kiabálni nekik fel az emeletre, hogy ’Kész a vacsora!’. Miután pedig mindenki leült a helyére, az egyik gyerek újból megkongatja a gongot: figyelünk a hangjára, amíg teljesen el nem halkul, és csak ezután látunk neki a vacsorának” – idéz a kötet egy többgyermekes anyukát, azt példázva, milyen egyszerű módszerekkel is lehet tudatosságra és egymás iránti, illetve az aktuális tevékenység iránti figyelemre nevelni. Hasonló eredményre vezethet a gyerekekre való tudatos ráhangolódás – akár a bilire szoktatás korszakáról, akár az esti mesélésbe való bevonódásról legyen szó.

A kevesebb több
©

Szülőre, gyermekre egyaránt lenyűgöző hatással lehet az otthoni környezet leegyszerűsítése – hangsúlyozza Amber Hatch. Hiszen otthonunk egyszerre tükrözi vissza és befolyásolja is a belső világunkat. Rengeteg mindenre nincs szükség egy lakásban, és sokat segít, ha sikerül a felesleges holmiktól megszabadulni. De ez a játékokra is vonatkozik, amelyek esetében szintén érvényes a „kevesebb több” elve. Ráadásul ha sikerül bevonni a gyerekeket a szelektálás (megtartás-kidobás-elajándékozás) folyamatába, azzal életre szóló tapasztalatra tesznek szert, megtanulhatják, hogyan viszonyuljanak szabadon a tárgyakhoz, hogyan tegyék áttekinthetővé a környezetüket.

Tudatosan fegyelmezni

A számtalan hasznos tanács mellett – például miként válogassák meg tudatosan a szavaikat a szülők, vagy hogyan osszák be mindfulness-módon a napjaikat – a tudatos fegyelmezés kérdése talán a legnehezebb. Hiszen ilyenkor éles, érzelmekkel telített szituációkban kellene másodpercek alatt hasznosítani mindazt, amire nyugodt körülmények között készült a szülő. Saját tapasztalataira is alapozva a szerző úgy véli, nemigen lehet konkrét tanácsokat adni ezekre a legnehezebb pillanatokra.

A leginkább talán az segít, ha a szülő megpróbálja megérteni, miért viselkedik elviselhetetlenül a gyereke. Erről pedig, ha nem is a konkrét helyzetben, de utólag, rendszeresen, elbeszélget vele, és segít megtanítani csemetéjét a rendszeres önreflexióra. Természetesen csak akkor, ha már elég nagy, hogy belássa a tetti következményét. Ettől függetlenül még a legtudatosabb szülővel is előfordulhat, hogy a zsúfolt buszon hisztizni kezdő gyerekével nincs más választása, mint gyorsan leszállni – az utastársak érdekében.


Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Trump újabb nagygyűlésre készül, miközben tombol a járvány

Trump újabb nagygyűlésre készül, miközben tombol a járvány

A neten élőzte, ahogy vezetni tanítja a 6 éves fiát, vádat emeltek ellene – videó

A neten élőzte, ahogy vezetni tanítja a 6 éves fiát, vádat emeltek ellene – videó

Duma Aktuál: Ezek a kínai maszkok mindenkiből Kóka Jánost csinálnak

Duma Aktuál: Ezek a kínai maszkok mindenkiből Kóka Jánost csinálnak