HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A derűlátás nem mindig hoz sikert, ha pénzügyekről van szó.

Szép dolog a derűlátás, de könnyen tévútra vezethet, ha az emberi kapcsolatokon túl például a pénzügyi terveinket is erre akarnánk alapozni.

Nagyrészt ugyanis az indokolatlan optimizmusra vezethető vissza az, hogy az Egyesült Királyságban a frissen alakult vállalkozások fele nem éri meg az ötödik születésnapját.

A biztos állást egy jó ötletért otthagyó, az átlagnál optimistább vállalkozók ráadásul átlagosan többet dolgoznak és kevesebbet keresnek a stabil munkahelyen maradt társaiknál.

De még azoknál a vállalkozóknál is 30 százalékkal kevesebb a bevételük, akik kifejezetten pesszimistán tekintenek az üzleti jövőjükre.

Erre a következtetésre jutottak a Bath-i és Cardiffi Egyetemek, illetve a London School of Economics kutatói új vizsgálatukban, amelynek eredményeit a European Economic Review-ban publikálták.

A különböző korábbi kutatások egyébként úgy találták, hogy a társadalom 80 százaléka alapvetően optimista szemléletű (mármint Angliában), ami jót tesz az ambíciónak, a kitartásnak, növeli a teljesítményt és másokat együttműködésre bátorít.

Ugyanez a tulajdonság azonban kifejezetten káros lehet egy vállalkozás létrehozásakor, mivel a pénzügyi tervek kidolgozásakor könnyen megalapozatlan álmokba ringathatja az illetőt.

A kijózanodás pedig keserű lehet. Az Egyesült Királyság statisztikái szerint 2016-ban 414 ezer vállalkozást alapítottak, ám ugyanabban az évben 328 ezer le is húzta a rolót.

A kutatók szerint nem feltétlenül okos dolog a kormányok részéről – a gazdasági növekedés érdekében – mindenféle fenntartás nélkül támogatni a vállalkozó szellem terjedését.

Ennek ugyanis mind gazdaságilag, mind egyénileg szomorú következményei lehetnek.

És bár a pesszimizmus nem tartozik a kívánatos személyiségvonások közé, a vállalkozások alapítóit mégis megóvhatják az elhibázott, túlságosan bizakodó pénzügyi döntések meghozatalától.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely érzelmeinkkel, az érzelmi intelligenciával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, 20 % kedvezményt kap vagy ajándékba kapja a Most élj! című könyvet. Aktuális számunkat meg is rendelheti.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében

Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében