A szem máshogy a lélek tükre

A szem máshogy a lélek tükre

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Bizonyos tekintetben mindig a túlélésért küzdünk.

Ha megijedünk, szemünk tágra nyílik, míg undor hatására épp ellenkezőleg cselekszünk: összeszűkítjük a tekintetünket.

Amerikai kutatók a szemek viselkedése mögötti érzelmi reakciók nyomába eredtek, és közre is adták elméletüket a Psychological Science nevű lapban.

 Magyarázatuk szerint a félelem hatására kinyíló tekintet az információkeresést szolgálja: látóterünk és fényérzékenységünk megnő.

Ez evolúciósan segít minket a fenyegető ingerek feltérképezésében a környezetünkben.

Ezzel szemben szűkítjük a tekintetünket, amint undort vált ki belőlünk valami, így kevesebb fény jut a szemünkbe, és a figyelmünket jobban tudjuk fókuszálni a kellemetlenséget okozó forrásra.

Adam Anderson, a Cornell Egyetem kutatásvezetője szerint ezek az eredmények arról árulkodnak, hogy az emberi arc rezdüléseinek eredete a környezet ingereire adott, a túlélést segítő reakciókként értelmezendők, nem pedig társas folyamatok, kommunikációs jelzések eredményeként.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melyben az egészséges önértékeléssel foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

 

 

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20% kedvezményt kap vagy 35%-os könyvkupont, vagy ajándékba kapja a Buddhizmus anyáknak vagy az Igen! vagy a Használati utasítás az emberhez című könyvet.


Hozzászólások