HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Ha szülőként minél inkább jól akarjuk csinálni, paradox módon annál inkább fognak rossz irányba menni a dolgok.

Úgy tűnik, nem véletlenül hangsúlyozzák pszichológusok már évtizedek óta, hogy a szülőnek nem kell tökéletesnek lenni, hiszen azzal adja a legtöbbet gyerekének, ha „elég jó szülő”. Egy új kutatás szerint ugyanis a kiégés korántsem csak a munkahelyi túlterheltség következtében alakulhat ki, hanem az otthoni, nevelési terhek hatására is.

A szülői burnout jelenségét belga és amerikai kutatók kezdték vizsgálni, miután klinikai tapasztalatuk során sok olyan szülővel találkoztak, akik nagy igyekezetükben, hogy tökéletesek legyenek, egy idő után pont az ellenkezőjévé váltak.

A Clinical Psychological Science szaklapban publikált kutatás során több ezer belga és brit szülőt vontak be egy kérdőíves felmérésbe. Arra voltak kíváncsiak, hogy a kiégésüknek milyen jelei, következményei vannak.

Mennyire lesznek érzelmileg kimerültek, távolodnak el emiatt a gyerekeiktől; mennyire akarnak kiszakadni, elmenekülni a családtól; elhanyagolják-e a rájuk bízottak fizikai, tanulási vagy érzelmi szükségleteinek kielégítését; illetve hajlamosak egy idő után verbális, fizikai vagy pszichikai erőszakra velük szemben?

A válaszokat összesítve azt vették észre, hogy a szülői burnout egyenes következménye az erőszak megjelenése, illetve a családból való kimenekülés vágyának erősödése. De talán még aggasztóbb, hogy a kiégés és az elhanyagolás ördögi körré válhat: minél jobban kiég egy szülő, annál jobban elhanyagolja gyerekeit, ami viszont még tovább súlyosbítja a kiégést, és így tovább.

Ironikus, hogy szülőként minél inkább jól akarod csinálni, annál inkább fognak rossz irányba menni a dolgok – kommentálta az eredményeket a vizsgálatot vezető Moïra Mikolajczak, a Leuveni Katolikus Egyetem kutatója. Bár még szükségesek további vizsgálatok az eredmények megerősítéséhez, a készítők úgy vélik, két fontos tanulsága máris van a tanulmányuknak.

Egyrészt jó lenne, ha a szülők be mernék vallani, ha érzékelik a kiégés tüneteit, és mihamarabb segítséget kérnének. Másrészt a gyermekvédelmi és egészségügyi illetékeseknek minél többet kellene tudni erről a sokáig tabuként kezelt jelenségről, hogy időben közbe tudjanak lépni.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia különszámban olvashat, melyben a gyermekkor fordulópontjaival foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Kezdje az új évet pozitívan! Nézze meg előfizetési ajánlatainkat, amelyekben HVG Könyvet kap a HVG Extra Pszichológia magazin mellé.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!