Ha tisztában van a bioritmusával, sokkal könnyebb lesz az élete

Ha tisztában van a bioritmusával, sokkal könnyebb lesz az élete

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Michael Breus amerikai alvásspecialista és klinikai szakpszichológus ahhoz ad útmutatást, hogy miként hozzuk összhangba mindennapi tevékenységeinket testünk természetes ritmusával.

Az emberi szervezet működését a napi cirkadián ritmus szabályozza. Ez a fő biológia óránk időzíti a hormontermelést, az immunműködést, az éberségi és alvási mintázatot, sőt a hangulatunkat is, és ezzel meghatározza személyes „bioidőnket”. A belső óránk körülbelül húszéves korunkra éri el végleges formáját, majd 30-40 éven át diktálja életünk ritmusát. Időskorban némileg módosul, amikor a szervezet kicsit lassabb üzemmódra vált, és kisebb lesz az alvásigényünk is.

A temperamentumunkra jellemző bioidőt kronotípusokba soroljuk. Breus doktor négy típust különböztet meg, és ezeket különböző állatokról nevezte el: a medve, az oroszlán, a farkas és a delfin. A felosztás lényege az időzítés. A típusok között lényeges különbség van abban, hogy az éjszakának mely szakában a legpihentetőbb az alvás a számukra, mikor a legtáplálóbb az étel vagy a leghatékonyabb az energiafelhasználás.

Egyesek korán reggel frissen pattannak ki az ágyból, és délelőtt szeretnek dolgozni, mert akkor van a legtöbb energiájuk. Mások számára a reggel kábán, és csak egy jó adag kávé után indul. Délelőtt szinte alig vonszolják magukat, a munkaidő végére viszont erőre kapnak, este pedig szárnyal a kreativitásuk. Ezeknek a nőknek és férfiaknak bizony nem kedvez a kora reggeli munkakezdés, abban az időszakban nem tudják kihozni magukból mindazt, amire valójában képesek.

Hatékonyságunk növelése

A kronotípus velünk született, akárcsak a testalkatunk vagy a szemünk színe, tehát nem lehet megváltoztatni. A testünk által diktált tempó azonban nem mindig áll harmóniában az elvárt társadalmi időbeosztással. Ilyenkor csak az életmódunkon tudunk módosítani, a természetünkön nem.

Akiknek nem a nagy átlag ritmusára ketyeg a biológiai órájuk, azok nem igazán tudnak kiteljesedni olyan a társadalmi időbeosztásban, ami a természetüktől teljesen idegen. Ők a kényszerű életritmusban állandó fáradtságot és frusztrációt fognak érezni, mintha folytonos időeltolódásban élnének, mindaddig, amíg át nem szervezik az életüket a saját tempójuknak megfelelően.

Érdekli, melyik típus: delfin, oroszlán, medve vagy farkas? Olvassa tovább Nógrádi Csilla pszichológus cikkét és töltse ki a hozzá tartozó tesztet a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Kezdje az új évet pozitívan! Nézze meg előfizetési ajánlatainkat, amelyekben HVG Könyvet kap a HVG Extra Pszichológia magazin mellé. 


 

Hozzászólások