HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Akár most nyerte meg a lottóötöst, akár jövendőbeli nyertes, készüljön fel, hogy élete legnagyobb traumája kezdődik, amelynek átvészeléséhez pszichológus segítsége is jól jöhet.

A hétvégén valaki megnyerte minden idők második legnagyobb összegű főnyereményét az ötös lottón, így öt milliárd forinttal lett gazdagabb. Bár látszólag vágyaink netovábbja, a lottóötös csak keveseknek okoz akkora örömet, mint ahogy a kevésbé szerencsések elképzelik.

A többmilliós, milliárdos nyeremény akkora érzelmi sokkot okoz, mintha hirtelen valakinek közeli hozzátartozója halt volna meg. Ennek feldolgozása, a gyászhoz hasonlóan, hosszú időbe telhet – értenek egyet a témával foglalkozó pszichológus szakértők. Ilyenkor óriási stressz éri a szervezetet, elborítja az adrenalin. A sokkhatást depresszió és ürességérzés követheti. Ráadásul a nyertes paranoiássá válhat: azt hiszi, a homlokára van írva, hogy nyert, így könnyen szorongás lehet úrrá rajta. Ez olykor ijesztő méreteket is ölthet: nemrégiben egy lottónyertes holland házaspár attól tartott, hogy hirtelen jött vagyonuk miatt lányukat el fogják rabolni, ezért nyomkövető chipet akartak a karjába ültetni. A holland állami lottószervezet pszichológus tanácsát kérte, akik chip helyett terápiás úton segítettek legyűrni a család szorongását.

Hirtelen meggazdagodás szindróma

A máról holnapra vagyonossá váló ember állapotára a pszichológia már az 1990-es évek végén terminust gyártott, ez a „hirtelen meggazdagodás szindróma” (Sudden Wealth Syndrome, SWS), „affluenzának” is nevezik. A kifejezés és a definíció Stephen Goldbart és Joan Di Furia kaliforniai pszichológusok munkásságához köthető, akik 1997-ben gründoltak egy intézetet a kissé ködös, Pénz, Célok & Választások névvel (Money, Meaning & Choices, MMCI). Az intézet egyik célja mindenképpen az lehetett, hogy a hirtelen meggazdagodottak hirtelen meggazdagodásának traumáját enyhítsék, és ezáltal ők is hirtelen meggazdagodjanak, hiszen a célcsoportról joggal feltételezték, hogy bármennyi terápiát képes megfizetni. „A Szilícium-völgyben meggazdagodottak 29 évesen szembesülnek azzal, hogy soha többet nem kell dolgozniuk és azt kérdezik maguktól: mi célja az életemnek és a pénzemnek?” – mutatja be a tipikus paciens kétségeit Joan Di Furia.

©

Senki, aki nem tudja, mire költse a milliárdjait, nem mondhatja azonban magáról, hogy a hirtelen meggazdagodás szindrómájában szenved: ehhez a kaliforniai pszichológusok szerint komoly tünetek jelentkezése szükséges.

Ezek általában az alábbiak:

  1. Egyszerre nagyon másnak érzik magukat a barátaiktól, rokonaiktól
  2. Bénultság a pénz felhasználásával kapcsolatban
  3. Bűntudat a vagyon miatt, úgy érzik, hogy nem érdemelték meg
  4. Elszigetelődés az ismerősöktől, azok irigykedése miatt
  5. Félelem a pénz elvesztésétől, annak kényszeres ellenőrzése


Futópad boldogság

A nagy nyerők negatív lelkiállapotát már 1970-es évek elején megsejtette Philip Brickman amerikai szociálpszichológus, aki munkatársaival érdekes elmélettel állt elő. A boldogság hasonlóan működik, mint a futópad: ott is pillanatok alatt hozzáigazítjuk a lépteinket a géphez, különben hamar orra bukunk a szalagon, ám amikor leszállunk a futópadról, visszaállunk a természetes ritmusunkra – állították. Olyan emberekkel végeztek kutatásokat, akik valamilyen szélsőségesen pozitív vagy szélsőségesen negatív életeseményt tapasztaltak meg, és szélsőséges boldogságot, illetve szélsőséges bánatot éreztek. Érdekes módon ezek a szélsőséges érzések rövid ideig tartottak, utána hangulatuk visszaállt az eredeti, rájuk általában jellemző állapotba.

Egy lottó főnyeremény például kéthónapnyi boldogságot eredményezett, majd a nyertes hangulata visszaesett, sőt leginkább az fordult elő, hogy az ún. adaptációs, tehát alkalmazkodást elősegítő képességei nem működtek megfelelően, tehát depressziósabbnak találta magát, mint a nyerés előtt. A nagy nyeremények után ugyanis az emberek kevésbé tudják élvezni az élet hétköznapi örömeit, egy jó kávét, egy kirándulást – találták a kutatók.

Önsegítő csoport lottómilliomosoknak

Bármily meglepőnek is tűnik, Hollandiában már egyfajta önsegítő csoport is működik. Ez a lottómilliomosok találkozója nevű rendezvény, ahol a szerencsések megoszthatják a tapasztalataikat, a korábbi nyertesek például elmesélik, mi történt velük azóta. A sorstársak egymás közt felszabadultan oszthatják meg félelmeiket, kétségeiket. Az ilyenkor elhangzó tanácsok általában a következőek:

1. Nem kell azonnal felmondani a munkahelyen
2. Az első időkben még a rokonok és a barátok előtt is ajánlatos hallgatni a nyereményről
3. Érdemes nem túl kirívó luxust élvezni. Ha a környezet tudomást szerez a pénzről, a nyertest elárasztják a kérések, és ez kezelhetetlenül hatalmas nyomás

Egy hamburgi lottótanácsadó, Birte Engelken szerint minden lottómilliomossal folytatott beszélgetés előbb vagy utóbb filozofikus lesz, mert a nagy nyeremény csak azok életébe hoz boldogító változást, akik tudják a választ a legalapvetőbb kérdésekre: Ki vagyok én? Miben hiszek? Feltárulnak a legbensőbb mozgatórugók, és nincs több kifogás. A pénzhiány ugyanis sokáig jó mentség arra, hogy halogassuk nagy álmaink valóra váltását. A nyertes ölébe pottyant gazdagság még nagyobb feladat elé állítja az embert: most nincs semmi akadálya, hogy megvalósítsa önmagát.

Hasonló témájú írásokat a HVG Extra Pszichológia számaiban olvashat. Legfrissebb számunk május 22-én jelent meg, ezúttal az apaság témájával foglalkozunk. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fullajtár Andrea a Színművészetiről: Erőszakos hatalomátvétel történik

Fullajtár Andrea a Színművészetiről: Erőszakos hatalomátvétel történik

Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt

Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt

Már terjed a neten, hogy a bejrúti robbanást “valójában” rakéta okozta

Már terjed a neten, hogy a bejrúti robbanást “valójában” rakéta okozta