HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Élményparadicsomban élünk, annak minden előnyével és hátrányával. Érthető, hogy ez alól a munkánk, a hivatásunk sem lehet kivétel.

Miért van az, hogy ha a munkára gondolunk, akkor fontos, hogy jó legyen, de mégis valami kötelező, szükséges rosszra asszociálunk? Hogyan tegyük élménnyé a munkát?

Mi az előnye, ha a munkánkból élményt csinálunk?

1. Evidens, de fontos kiemelni: jobban szeretjük, ha valamit élményként élünk meg

Az élmény egyik jellemzője, hogy minél intenzívebb, annál inkább bevonódunk és átéljük, ezért szinte automatikusan törekszünk arra, hogy élmények mentén éljük az életünket. Az, hogy az élmények csak korunkban kerültek ennyire a középpontba, nem azt jelenti, hogy eddig ne lettek volna ugyanilyen fontosak, inkább azt, hogy most vált lehetségessé megvalósítanunk őket. Az emberek mindig is használták az élmények erejét. A negatív élménynek elrettentő, a pozitívnak motiváló és energetizáló ereje van. Gondoljunk csak az első csókra vagy amikor megvettük életünk első autóját. Felejthetetlen élmény.

Mint az első csók vagy életünk első autója
©

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Az élményektől motiváltabbak leszünk

Az élményekre újra és újra vágyunk, megint át akarjuk élni a hullámvasutat, a közös kirándulást, a győztes focimeccset a haverokkal. A jó élmény gyakran flow érzést ad.

3. Boldogabbak leszünk, ezért jobban teljesítünk

Az élmények felszabadítanak minket. Átélésükkor fizikailag (élettanilag, hormonálisan) és pszichésen (tudatállapotilag) is megváltozunk – bizonyítják Csíkszentmihályi Mihálynak, a magyar származású, Egyesült Államokban élő professzornak a kutatásai. Az élményt agyunk elraktározza és erőforrást gyártunk belőle. Szürke, téli estéken, ha eszünkbe jut a nyári kaland, felvillanyozódunk, és ez segít átvészelni a telet. Boldog emlékeket és állapotokat tárolunk, melyek akkumulátorként működnek rosszkedv esetén.

Egyszóval az élmények ösztönöznek, feltöltenek, célt adnak. Természetesen fontos, hogy ezek pozitív élmények legyenek, mert amennyire feltölt egy-egy jó élmény, annyira lehet veszélyes a negatív, mert erős és hosszan tartó emlékként él bennünk tovább.

 

Csíkszentmihályi Mihály 1975-ben írta le tudományos pontossággal a flow-élményt. Ez olyan állapot, amikor az ember teljesen elmélyül abban, amit csinál. Koncentrál, kézben tartja az adott helyzetet, mozgósítja belső erőforrásait és energiáit, tudatos, a teljesítőképessége maximális – a legjobb formáját nyújtja.

Az emberek a flow-élményt Csíkszentmihályi szerint így tapasztalják meg:

–       a képességekkel összhangban lévő, egyértelmű célok,
–       a tudat erős fókuszáltsága,
–       az időérzékelés torzulása,
–       azonnali reakció a tevékenység alatt felmerülő jelzésekre,
–       egyensúly az egyén képességei és a feladat nehézsége közt,
–       a szituáció feletti kontroll érzése,
–       a tevékenység belülről jutalmaz, ezért nem megterhelő,
–       az illető teljesen elmerül abban, amit csinál, minden figyelmét rá összpontosítja.

Érdemes elgondolkodni azon, mit jelent munkánkban a flow. Orvos számára lehet a gyógyult beteg, tanár számára, ha volt diákja felnőttként mosolyogva ráköszön.

Földi Miklós pszichológus cikke teljes terjedelmében a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, augusztus 18-án megjelent számában olvasható, mely a kreativitással, tehetséggondozással, önmegvalósítással, az izgalmassá tehető párkapcsolatokkal, a sokoldalú családi élettel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!