szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A királynő egy vele kapcsolatos programot megtévesztőnek titulált, az élőnek beállított adások felvételről mennek, a betelefonálós vetélkedő műsorok hamis nyertesekkel és nem létező díjakkal tévesztik meg a nézőket és a hallgatókat, a szerkesztői színvonal pedig soha nem látott morális mélységekbe süllyedt.

Ez derült ki a televíziós óriás, a BBC berkein belül zajló vizsgálatból, ami több mint egy millió órányi 2005 óta elkészített műsort érint.

A komoly, és mindent átfogó vizsgálódás azután kezdődött, miután a királyi udvar és a BBC vitája kirobbant egy programelőzetes kapcsán. Az Egy év a királynővel című film a cselekmények sorrendiségének megváltoztatásával meghamisította a valóságot, és ingerlékenynek tüntette föl őfelségét. A filmen úgy tűnik, mintha a királynőnek elege lett volna a híres amerikai fotós, Annie Leibovitz instrukcióiból – aki arra kérte, hogy néhány fotóhoz vegye le a koronáját – és ezért sietősen távozott volna. A valóságban a palota folyosóján végigszaladó királynő megjegyzése azzal kapcsolatban, hogy nem kíván változtatni az öltözékén a szobalányának szólt, aki a fotózás előtt segédkezett Erzsébetnek. A tényeket és/vagy az időrendi sorrendet semmibe vevő szerkesztés több más BBC programmal kapcsolatban is bebizonyosodott, és a jelenleg sugárzott műsorok közül érinti a Flog it című antik árverésekkel foglalkozó show-t, és a rendkívül népszerű autós magazin műsort a Top Geart.

A Top Gear megtévesztő részében az egyébként tényleg zseniálisan vicces Jeremy Clarkson műsorvezető éppen sült krumplit süt a lakókocsijában, amikor az a tűzhelyen felejtett égő olaj miatt kigyullad és porig ég. A spontán helyzetnek beállított képsorok valójában előre eltervezett forgatókönyv alapján készültek, és a tűzoltók hat órán keresztül álltak készenlétben, hogy eloltsák a „vészhelyzetben, hirtelen keletkező” tüzet. A vizsgálat néhány csalásra is fényt derített. A Children in Need (gyermekeket segélyező adománygyűjtő műsor), a Sport Relief és a Comic Relief (Európa legnagyobb, jótékonysági televíziós programja) rendszeresen hirdettek álvetélkedőket a programjukban, melyekre emelt tarifás telefon vonalon lehetett jelentkezni.

A Children In Need vetélkedőjét 2005-ben egy nem létező tíz éves kisgyermek nyerte meg. A Comic Relief című műsor pedig azután hamisította meg a nyertest, miután a Blue Peter című gyermek program már lebukott a tavasszal kirobbanó, telefonos vetélkedőkkel kapcsolatos országos botránysorozatban. A megrendült bizalom ezeknek a programoknak felbecsülhetetlen károkat okoz, mert a közönség hite az adománygyűjtés tisztaságában is megrendült.

A botrány a rádiót sem kíméli, mivelt a BBC 6 programja, a Liz Kershaw show ugyancsak lebukott a hallgatók megtévesztése miatt. Az adás felvételről sugárzott részeit itt is élőnek tüntették fel, és a BBC munkatársai rendszeresen hamis nevek alatt játszottak az előre felvett telefonos „vetélkedőkben”, miközben a BBC 6 itt is gátlástalanul folyamatos telefonálásra bátorította a mit sem tudó jelentkezőket.

A BBC Trust, a társaság független felügyelete a vizsgálattal kapcsolatban a következőket nyilatkozta: „A felügyelet aggódva szemléli a BBC vezetőségének és néhány partnerének a kudarcát arra vonatkozólag, hogy betartsa a BBC irányelveit a pontosságot és az őszinteséget érintően. A BBC a közönség tulajdona és a társadalom kiszolgálója, amely jogosan várja el, hogy a társaság mindenkor megtartsa a szerkesztéssel és sugárzással kapcsolatban felállított színvonalat, és hogy az intézmény vezetői minden maguktól telhetőt megtegyenek, hogy az intézménybe vetett hitet, és a BBC hírnevét megvédjék.”

A totális krízist, ami még egy esetleges Scotland Yard vizsgálatot is maga után vonhat, a BBC önkritikát gyakorló magatartással próbálja enyhíteni. Az intézmény igazgatója, Mark Thompson közel 17 ezer dolgozót küldött el egy tanfolyamra, amelynek a Safeguarding Trust című programja a közönség bizalmának a megtartására tűzött ki újabb irányelveket, és a BBC etikai kódexét frissíti fel.

Ennek ellenére a szakszervezet felháborítónak tartja, hogy a botrány miatt senki sem mondott le és nem a felsőbb vezetőségi tagokat vonták felelőségre, hanem a névtelenebb és kevésbé tapasztalt középvezetők körében folyik a „tisztogatás”.

A BBC szóvivője a szakszervezet kijelentéseire így reagált: „Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az intézmény néhány dolgozójának a felfüggesztése nem azt jelenti, hogy elbíráltuk a munkatársak felelőségét. A BBC-nél ez a gyakorlat, a belső ügyekkel kapcsolatos eljárás része, amely az egyén védelmét is maximálisan figyelembe veszi.”

A krízis hatására a BBC részvényei zuhanni kezdtek, és még nem tudni mekkorára duzzad majd a botrány, mert szinte garantálható, hogy további „problémás” programok kerülnek elő, hiszen a vizsgálatnak koránt sincsen vége.

Krisztina O'Brien
Csizmadia Ervin: Milyen peremfeltételei vannak egy demokráciának?

Csizmadia Ervin: Milyen peremfeltételei vannak egy demokráciának?

Nem tetszik a Vatikánnak a homofóbia elleni olasz törvénytervezet

Nem tetszik a Vatikánnak a homofóbia elleni olasz törvénytervezet

Modernával oltották be az AstraZeneca után Angela Merkelt

Modernával oltották be az AstraZeneca után Angela Merkelt