szerző:
hvg.hu

A királynő egy vele kapcsolatos programot megtévesztőnek titulált, az élőnek beállított adások felvételről mennek, a betelefonálós vetélkedő műsorok hamis nyertesekkel és nem létező díjakkal tévesztik meg a nézőket és a hallgatókat, a szerkesztői színvonal pedig soha nem látott morális mélységekbe süllyedt.

Ez derült ki a televíziós óriás, a BBC berkein belül zajló vizsgálatból, ami több mint egy millió órányi 2005 óta elkészített műsort érint.

A komoly, és mindent átfogó vizsgálódás azután kezdődött, miután a királyi udvar és a BBC vitája kirobbant egy programelőzetes kapcsán. Az Egy év a királynővel című film a cselekmények sorrendiségének megváltoztatásával meghamisította a valóságot, és ingerlékenynek tüntette föl őfelségét. A filmen úgy tűnik, mintha a királynőnek elege lett volna a híres amerikai fotós, Annie Leibovitz instrukcióiból – aki arra kérte, hogy néhány fotóhoz vegye le a koronáját – és ezért sietősen távozott volna. A valóságban a palota folyosóján végigszaladó királynő megjegyzése azzal kapcsolatban, hogy nem kíván változtatni az öltözékén a szobalányának szólt, aki a fotózás előtt segédkezett Erzsébetnek. A tényeket és/vagy az időrendi sorrendet semmibe vevő szerkesztés több más BBC programmal kapcsolatban is bebizonyosodott, és a jelenleg sugárzott műsorok közül érinti a Flog it című antik árverésekkel foglalkozó show-t, és a rendkívül népszerű autós magazin műsort a Top Geart.

A Top Gear megtévesztő részében az egyébként tényleg zseniálisan vicces Jeremy Clarkson műsorvezető éppen sült krumplit süt a lakókocsijában, amikor az a tűzhelyen felejtett égő olaj miatt kigyullad és porig ég. A spontán helyzetnek beállított képsorok valójában előre eltervezett forgatókönyv alapján készültek, és a tűzoltók hat órán keresztül álltak készenlétben, hogy eloltsák a „vészhelyzetben, hirtelen keletkező” tüzet. A vizsgálat néhány csalásra is fényt derített. A Children in Need (gyermekeket segélyező adománygyűjtő műsor), a Sport Relief és a Comic Relief (Európa legnagyobb, jótékonysági televíziós programja) rendszeresen hirdettek álvetélkedőket a programjukban, melyekre emelt tarifás telefon vonalon lehetett jelentkezni.

A Children In Need vetélkedőjét 2005-ben egy nem létező tíz éves kisgyermek nyerte meg. A Comic Relief című műsor pedig azután hamisította meg a nyertest, miután a Blue Peter című gyermek program már lebukott a tavasszal kirobbanó, telefonos vetélkedőkkel kapcsolatos országos botránysorozatban. A megrendült bizalom ezeknek a programoknak felbecsülhetetlen károkat okoz, mert a közönség hite az adománygyűjtés tisztaságában is megrendült.

A botrány a rádiót sem kíméli, mivelt a BBC 6 programja, a Liz Kershaw show ugyancsak lebukott a hallgatók megtévesztése miatt. Az adás felvételről sugárzott részeit itt is élőnek tüntették fel, és a BBC munkatársai rendszeresen hamis nevek alatt játszottak az előre felvett telefonos „vetélkedőkben”, miközben a BBC 6 itt is gátlástalanul folyamatos telefonálásra bátorította a mit sem tudó jelentkezőket.

A BBC Trust, a társaság független felügyelete a vizsgálattal kapcsolatban a következőket nyilatkozta: „A felügyelet aggódva szemléli a BBC vezetőségének és néhány partnerének a kudarcát arra vonatkozólag, hogy betartsa a BBC irányelveit a pontosságot és az őszinteséget érintően. A BBC a közönség tulajdona és a társadalom kiszolgálója, amely jogosan várja el, hogy a társaság mindenkor megtartsa a szerkesztéssel és sugárzással kapcsolatban felállított színvonalat, és hogy az intézmény vezetői minden maguktól telhetőt megtegyenek, hogy az intézménybe vetett hitet, és a BBC hírnevét megvédjék.”

A totális krízist, ami még egy esetleges Scotland Yard vizsgálatot is maga után vonhat, a BBC önkritikát gyakorló magatartással próbálja enyhíteni. Az intézmény igazgatója, Mark Thompson közel 17 ezer dolgozót küldött el egy tanfolyamra, amelynek a Safeguarding Trust című programja a közönség bizalmának a megtartására tűzött ki újabb irányelveket, és a BBC etikai kódexét frissíti fel.

Ennek ellenére a szakszervezet felháborítónak tartja, hogy a botrány miatt senki sem mondott le és nem a felsőbb vezetőségi tagokat vonták felelőségre, hanem a névtelenebb és kevésbé tapasztalt középvezetők körében folyik a „tisztogatás”.

A BBC szóvivője a szakszervezet kijelentéseire így reagált: „Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az intézmény néhány dolgozójának a felfüggesztése nem azt jelenti, hogy elbíráltuk a munkatársak felelőségét. A BBC-nél ez a gyakorlat, a belső ügyekkel kapcsolatos eljárás része, amely az egyén védelmét is maximálisan figyelembe veszi.”

A krízis hatására a BBC részvényei zuhanni kezdtek, és még nem tudni mekkorára duzzad majd a botrány, mert szinte garantálható, hogy további „problémás” programok kerülnek elő, hiszen a vizsgálatnak koránt sincsen vége.

Krisztina O'Brien
Népszava: Kövér lemondatta volna Borkait, de Orbán közbelépett

Népszava: Kövér lemondatta volna Borkait, de Orbán közbelépett

Pár udvari beszállítót kiüthetnek az új városvezetők, az oligarchákat nem tudják megsebezni

Pár udvari beszállítót kiüthetnek az új városvezetők, az oligarchákat nem tudják megsebezni

A Mein Kampf ismét ott lesz a francia könyvesboltokban

A Mein Kampf ismét ott lesz a francia könyvesboltokban

Súlyos bandaháború tört ki egy mexikói nagyvárosban

Súlyos bandaháború tört ki egy mexikói nagyvárosban

Kritikus helyzetbe került az ortopédcipő-készítés Magyarországon

Kritikus helyzetbe került az ortopédcipő-készítés Magyarországon

Videó: Karácsony biciklivel érkezett, Tarlós bőrdzsekiben fogadta

Videó: Karácsony biciklivel érkezett, Tarlós bőrdzsekiben fogadta