Tetszett a cikk?

A Forbes magazin számos más gyűjtése mellett évente összeállítja a legjobban kereső halott sztárok listáját is a szerencsés 13 címmel. A lista szereplőinek egy része változik, mások stabilan hozzák a pénzt évről évre.

A felsorolás állócsillagai Elvis Presley, Andy Warhol, Marilyn Monroe, Bob Marley és Charles M. Schulz, valamint a nálunk aránylag ismeretlen Dr. Seuss. Elvist, Bob Marley-t és Marilynt valószínűleg senkinek nem kell bemutatnunk, nevük, arcuk, hangjuk még azok számára is ismerős, akik nem rajongóik.

Andy Warhol neve talán már kevésbé ismert, és az alábbi videó alapján nehéz is elképzelni, hogy ő volt a huszadik század talán legnagyobb hatású képző- és életművésze, de az a bizonyos 15 perc hírnévről szóló idézet is tőle származik.


Charles M. Schulz sem a saját arca miatt lett híres, viszont alkotott néhány helyes rajzfilmfigurát, akiket milliók kedvelnek, így a jogokból a mai napig gondtalanul élhetnek örökösei.


Dr. Seuss, akinek polgári neve Theodor Geisel volt, is gyerekeknek készült könyvekkel biztosította utódainak a kellemes életet, az ő nevéhez fűződik például A Macska – Le a kalappal című film is.


Valószínűleg szorosan valahol Elvis Presley nyomában járna éves bevétel szempontból A. A. Milne, a Micimackó írója, ha annak idején nem gondolja úgy, hogy írásai hosszú távon értéktelenek, és nem adja el bagóért az összes jogot a Disney-nek. Az örökösei szívják is a fogukat rendesen.

Az idei lista további résztvevői a két halott Beatles tag, John Lennon és George Harrison, esetükben szintén felesleges minden magyarázat. Két további zenész hátrahagyott öröksége hoz rengeteget, Tupac Shakur vissza-visszatérő résztvevője a Forbes felsorolásának, James Brown pedig 2006-os decemberi halálát követően azonnal bekerült a legjobbak közé, a pereskedés még javában folyik számos gyermeke és özvegye között. Szintén újonc a listán Steve McQueen színész, az ő neve 6 millió dollárt ért az elmúlt évben.

Tavaly óta Albert Einstein is bekerült a legjobban kereső halott hírességek közé, valószínűleg ő lesz az egyetlen tudós, akinek ez valaha is sikerül, bár Einstein neve már régóta nem csak kutatásai miatt ismert. Természetesen nem tudományos eredményei hozták a milliókat, hanem az Amerikában rendkívül népszerű Baby Einstein elnevezésű, kisbabáknak szóló oktató dvd-k névhasználati jövedelme. Szegény Albert, ha látná...

Kádár Mónika

Orbán a melegellenes törvény védelmére kelt, szerinte semmilyen európai jogszabályba nem ütközik

Orbán a melegellenes törvény védelmére kelt, szerinte semmilyen európai jogszabályba nem ütközik

Szerdán és csütörtökön csak kellemes meleg lesz, péntektől jöhet a nagy hőség

Szerdán és csütörtökön csak kellemes meleg lesz, péntektől jöhet a nagy hőség

Egy 59 éves tököli férfit gyanúsítanak a szigetszentmiklósi olajszennyezéssel

Egy 59 éves tököli férfit gyanúsítanak a szigetszentmiklósi olajszennyezéssel