szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kislánynak adott életet egy amerikai transzszexuális férfi, aki nőnek született, de később részlegesen férfivá operáltatta át magát – jelentette az ABC amerikai televízió.

A terhes férfi
© AP
A 34 éves Thomas Beatie művi megtermékenyítés révén lett terhes. A „kismama” és leánya jól vannak, a gyermek az Oregon állambeli Bend kórházában jött napvilágra természetes szüléssel – közölte a kórház illetékese.

A férfi tíz éve él házasságban egy asszonnyal, Nancyvel. A házaspár eredetileg másként tervezte a gyermeket, de minthogy Nancy műtét miatt nem szülhet, csak ez a lehetőség maradt számukra az olyannyira áhított gyermek megszületésére. „Én leszek a lányom apja, Nancy pedig az anyja. Ez egy szabályos család” – nyilatkozott a közelmúltban Beatie. Amikor férfivá operáltatta át magát, csak a melleit távolították el, és tesztoszteron férfihormonnal kezelték, de petefészkét és méhét nem érintették. Ennek köszönhetően, bár férfinak érzi magát, képessé vált a gyermek kihordására és megszülésére. Mint hangsúlyozta, az „anyaság” nem változtatta meg identitását, továbbra is férfinak érzi magát.

A terhességhez fel kellett hagynia a nyolc éve zajló tesztoszteronterápiával, amely női ciklusát elnyomta. A terápia befejezése után négy hónappal újraindult a menstruációja, majd sikerült a teherbeesés. A lelki traumákat is nehezen viselte. Gondot okozott megfelelő orvost találni, diszkrimináció sújtotta, sőt gúnyolódtak is rajta.

Beatie-nek ez volt a második terhessége. Első ízben ráadásul hármasikrekkel volt terhes, de életveszélyes helyzetbe került, és végül elveszítette magzatait. Újabb terhessége azonban komplikációmentes volt.

Beatie nem az első transzszexuális férfi, aki terhes lett, ám ő az első, akiről fotó is megjelent, amelyen jól látható, amint a férfiküllemű, rövid szakállt viselő személy „áldott állapotban” van, és ügyét nagy terjedelemben tárgyalta a világsajtó. Mint Lisa Masterson, a Cedars-Sinai kórház szülésznője korábban elmondta, az ilyen terhességek különleges egészségi kockázatokat jelentenek. A legfontosabb, hogy egyáltalán nem szabad tesztoszteront szedni. „Ez férfi jellegzetességeket kölcsönözne a lánycsecsemőnek” – mutatott rá a szülész.

Beatie Hawai szigetén nőtt fel. Eredeti neve Tracy Lagondin. Kislányként cserkész volt, később modellként is dolgozott, sőt indult egy szépségversenyen is.

hvg.hu Tech

Robotzenekar a YouTube-on, majdnem egymillió kattintás

Közelít az egymillió kattintáshoz egy robotokból álló zenekar videója. Az új-zélandi szerelő csak azért építette meg a gépzenekart, mert nem volt kivel együtt zenélnie, projektje túl is nőtte magát rajta.

Shake

Pucéran pózolhatnak a városközpontban

Antony Gormeley ötletét a „magas” művészet kedvelői imádni fogják, ugyanis bárki felmászhat a Trafalgar tér üresen álló negyedik oszlopára, ahol egy órán át pózolhat és oszthatja meg nézeteit a világgal. A Turner-díjas művész nyerte meg a londoni tér negyedik oszlopára kiírt ötletpályázat első fordulóját.

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége