szerző:
hvg.hu

Valószínűleg éppen a lengyel hatóságoktól nem várnánk, hogy megkapja a hivatalos engedélyeket egy olyan elképzelés, amelyben pénzért lehet újszülötteket vásárolni béranyáktól. Ám a projekt zöld utat kapott, a bébigyár beindult.

A babaközpont Varsóban üzemel, ahol 37 fiatal béranya várja a megrendeléseket, azaz, hogy gyereket szülhessen olyan szülők számára, akik ezt saját erőből nem tudják megoldani. A leendő szülő nőket természetesen alaposan megvizsgálták az orvosok, ellenőrizték a hátterüket és az esetleges genetikai problémákat is kizárták.

A nők vállalták, hogy nem isznak alkoholt a terhesség alatt, nem fognak dohányozni sem és aláírnak egy nyilatkozatot, amelyben lemondanak minden jogról a születendő gyermekkel kapcsolatosan. A gyermekre váró szülők és a béranyák lakcímeit is összehasonlítják, nehogy ugyanazon a környéken éljenek és esetleg ismerősök lehessenek. A cél az, nehogy egymásba fussanak az utcán, bár egy későbbi kapcsolatot ezzel úgysem lehet tökéletesen kizárni.

A leendő szülők vállalják, hogy örökbefogadják a gyermeket születése után, függetlenül attól, hogy egészséges vagy sem, és persze fizetni is kell a szolgáltatásért: 11 ezer fontba (kb. 3,1 millió forintba) kerül egy csecsemő. Ez nem tűnik magas árnak, az olcsóság nyilván a "sorozatgyártással" magyarázható.

A statisztikák szerint Lengyelországban 1,5 millió pár nem tud  természetes módon létrehozni utódot.

A bébigyár vezetője, a 32 éves, nővér képzettségű Elizhbeta Shimanskaya elmondta, hogy máris vannak megrendelések és három gyermeknek ő maga fog életed adni az elkövetkező években.

“Lengyelországnak több emberre van szüksége. Sok polgárunk külföldön él és 1,5 millió pár gyermektelen maradhat. Egy szolgáltatást ajánljunk.” - nyilatkozott a honleány.

A lengyel közvélemény természetesen nem ment el szótlanul az eset mellett. A közvélemény kutatások azt mutatják, hogy a többség támogatja a kezdeményezést, annak ellenére, hogy az országban jelentős befolyással bíró katolikus egyház erősen ellene van.

Amerikában a béranyaság bejáratott módszernek minősül, alapos törvényi háttérrel. Többen választják a legális pénzkeresetnek ezt a módját, szinte divattá vált más gyerekét megszülni, ahogy ezt egy korábbi cikkünkben is írtuk. Indiából viszont, ahol szintén futószalagon gyártják egyes központokban a gyerekeket, több problémás esetről is érkeztek hírek. Európában pedig egyelőre még nincs komoly kultúrája ennek a megoldásnak, Magyarországon az országgyűlés eddig minden vonatkozó törvényjavaslatot elutasított.

Shake

Divat a béranyaság

Manapság anyák ezrei adnak életet valaki más kisbabájának; a jelenséget még mindig számos sztereotípia lengi körül. Az egyik, hogy a béranyaság oka a meddőség, a másik pedig, hogy szegény anyák segítik ki a gazdagabbakat jó pénzért. Ez sokszor igaz is, de a béranyáknak ma már rengeteg más, sokszor egészen bizarr okuk is van, hogy belemenjenek egy ilyen szituációba.

Itthon

Béranya-per: enyhítések másodfokon

Czeizel Endre felfüggesztett szabadságvesztés helyett másodfokon pénzbüntetést kapott, Körmendy-Ékes Judit büntetését pedig megrovásra enyhítette a bíróság.

Radar360: Fideszes győzelem Győrben, meghalt Kobe Bryant

Radar360: Fideszes győzelem Győrben, meghalt Kobe Bryant

Fucsovics játéka kérdéses a Davis Kupában

Fucsovics játéka kérdéses a Davis Kupában

Sikerült kiemelni a legendás magyar gőzhajót

Sikerült kiemelni a legendás magyar gőzhajót

Ezen a térképen folyamatosan követheti, merre fertőz a koronavírus

Ezen a térképen folyamatosan követheti, merre fertőz a koronavírus

Nem jött össze a bravúr: Roger Federer legyőzte Fucsovics Mártont

Nem jött össze a bravúr: Roger Federer legyőzte Fucsovics Mártont

Matolcsy: "Kívülről időnként érdesnek, hegyesnek és önfejűnek látszunk"

Matolcsy: "Kívülről időnként érdesnek, hegyesnek és önfejűnek látszunk"