szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az egyiptomi kétségkívül nagy rokonságot mutat más arab és földközi-tengeri konyhákkal, megvannnak a maga jellegzetes fogásai, amelyeket kár volna kihagyni. Egy egzotikus ország különleges ízvilága, ahol régen még hiéna is asztalra került.

Vétek György Gasztro

Kolbászolás a Vencel téren

Nemrégiben felröppent a hír, miszerint a prágai városi önkormányzat fel kívánja számolni a Vencel teret övező kolbászos bódékat. Lett is nagy felzúdulás az egyébként roppant béketűrő prágaiak körében. Többen egyenesen a harmadik defenesztráció eljövetelét vizionálták. Az elöljáróság – okulva a történelmi példákból – gyorsan visszakozott, így a kolbászsütők továbbra is a helyi folklór részét képezik.

Gasztro

A jeruzsálemi Deutschnál resztelt máj a sláger

Izrael már régen nem csak a falafel és a swarma hazája. Ha a megfáradt turista gyorsan, viszonylag olcsón és jót akar enni, akkor számos lehetőség közül választhat. Jeruzsálem ortodox negyedében a Deutsch étterem magyar étekkínálatával tarol.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Marokkó: töltött teve és fahéjas galambhús

Az észak-afrikai Maghreb – Marokkó, Algéria, Tunézia - nemcsak földrajzilag esik közel kontinensünkhöz. Konyhája is legalább annyira európai, mint keleti. A legkifinomultabb ízekkel a térség egyre népszerűbb turistacélpontja, Marokkó dicsekedhet. Az eredeti arab és berber alapokra jelentős hatást gyakorolt a hódító spanyolok, portugálok, és főként a gyarmatosító franciák gasztronómiája. Ez a keveredés teszi a marokkói konyhát egyedivé az arab világban.

Gőgh Csilla Gasztro

Kolumbusz tojása helyett dinnye

Forróság szeptemberben, mediterrán tél, kánikula tavasz helyett, jégbe fagyó nyári napok. Lassan már a naptárnak sem hihetünk. Idejüket múlják a régi, megbízható, eligazító népi intelmek. Nemcsak a szeszélyes évszakok, de a megváltozott termelési-gazdasági, kereskedelmi környezet miatt is változnak fogyasztói szokásaink. Amennyi hátránya, annyi előnye is van, hozzászokunk a hosszú szezonokhoz, gyakorlatilag ahhoz, hogy egész évben minden kapható.

Vétek György Gasztro

A hónap séfje: Litauszki Zsolt – Maligán étterem

Meglehet, határainkon túl ismertebb,mint idehaza. A szakmában mindenestre már a nagybetűsök közé tartozik. Litauszki Zsolt kilenc év munkájával kiérdemelte, hogy bekerüljön Ausztria ötven legjobb séfje közé, a Michelin éttermi kalauz pedig 2007-ben a csillagvárományosok közé sorolta. Május óta a budapesti Maligán borétterem konyhafőnöke, és azt érezné sikernek, ha naponta legalább egyszer tele lenne az étterme.

Kanada csütörtökön élesíti vámjait az Egyesült Államokból származó importra

Kanada csütörtökön élesíti vámjait az Egyesült Államokból származó importra

Megugrott az infláció, érdemes mégis megtartani a prémium állampapírokat?

Megugrott az infláció, érdemes mégis megtartani a prémium állampapírokat?

Nem bankolhatnak tovább Mészárosnál, megszűnik az osztrák szélsőjobboldali tévécsatorna

Nem bankolhatnak tovább Mészárosnál, megszűnik az osztrák szélsőjobboldali tévécsatorna

Fejbe lőttek Szombathelyen egy autón fekvő macskát

Fejbe lőttek Szombathelyen egy autón fekvő macskát