Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"845e3c8e-67cb-4e9a-b327-d64bded53639","c_author":"BrandLab","category":"brandcontent","description":"Idén május 13–16. között rendezik meg az Ipar Napjai Nemzetközi ipari szakkiállítás mellett az Automotive Hungary Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást a Hungexpo-n. A pavilon csaknem 80 százaléka már foglalt, így mindenki, aki kilátogat az eseményre számos újdonságra és érdekességre számíthat. Baranyai Gergő kiállításigazgatóval beszélgettünk.","shortLead":"Idén május 13–16. között rendezik meg az Ipar Napjai Nemzetközi ipari szakkiállítás mellett az Automotive Hungary...","id":"20250414_Automotive-hungary-ipar-napjai-kiallitas-hungexpo-baranyai-gergo-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/845e3c8e-67cb-4e9a-b327-d64bded53639.jpg","index":0,"item":"8eaadd89-916d-4ebc-8e6b-b8d792ee3357","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250414_Automotive-hungary-ipar-napjai-kiallitas-hungexpo-baranyai-gergo-interju","timestamp":"2025. május. 24. 11:30","title":"Kíváncsi, hol tart az autóipar? Májusban választ kaphat rá!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3c5c8d6a-a715-4b96-a865-d4588040c30d","c_author":"Matalin Dóra","category":"360","description":"A képzőművészet világát sem kíméli az age-izmus, az életkoralapú diszkrimináció. A Szépművészeti Múzeum Rövidülő jövő című, új kiállítása a 89 éves Perneczky Géza és más alkotók időskori munkáin keresztül mutat rá az előítéletek igazságtalanságára.","shortLead":"A képzőművészet világát sem kíméli az age-izmus, az életkoralapú diszkrimináció. A Szépművészeti Múzeum Rövidülő jövő...","id":"20250524_hvg-haladnak-korral-szepmuveszeti-tarlat-oregkori-muveszet-ageizmus","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3c5c8d6a-a715-4b96-a865-d4588040c30d.jpg","index":0,"item":"7903407f-629e-4e57-8e58-10d519dc8bb6","keywords":null,"link":"/360/20250524_hvg-haladnak-korral-szepmuveszeti-tarlat-oregkori-muveszet-ageizmus","timestamp":"2025. május. 24. 17:30","title":"Haladnak a korral: egy kiállítás bizonyítja, az idős művész nem vén művész","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1a7ccbf5-2b8a-41d2-a5d8-8612de258e34","c_author":"Mészáros Márton Balázs","category":"gazdasag","description":"A korábbi nemzedékeknél előbb kezdik a befektetést a Z generáció tagjai, de a szakértők helyett inkább az ismerőseikben, az internetben és a közösségi médiában bíznak. Fontos számukra a fenntarthatóság, és szívesen fektetnek kriptovalutákba.","shortLead":"A korábbi nemzedékeknél előbb kezdik a befektetést a Z generáció tagjai, de a szakértők helyett inkább...","id":"20250523_kockazat-kriptovaluta-befekteto-fenntarthatosag-palyakezdo-fiatal-z-generacio-befektetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1a7ccbf5-2b8a-41d2-a5d8-8612de258e34.jpg","index":0,"item":"359ba3cc-3530-4918-ab42-08aa40193586","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250523_kockazat-kriptovaluta-befekteto-fenntarthatosag-palyakezdo-fiatal-z-generacio-befektetes","timestamp":"2025. május. 23. 09:00","title":"Tőzsde és kripto, már tiniként – így fektet be a Gen Z","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"24efbc01-1fcf-47f3-8ad3-0b8658deaac9","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A római Külpolitikai Intézet igazgatója a szélsőjobboldali veszélyről ír a World Politics Review-ban.","shortLead":"A római Külpolitikai Intézet igazgatója a szélsőjobboldali veszélyről ír a World Politics Review-ban.","id":"20250523_lapszemle-jd-vance-world-politics-review","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/24efbc01-1fcf-47f3-8ad3-0b8658deaac9.jpg","index":0,"item":"a3413a06-ff5c-4ae5-a49e-76a3889b6c58","keywords":null,"link":"/360/20250523_lapszemle-jd-vance-world-politics-review","timestamp":"2025. május. 23. 07:41","title":"Nathalie Tocci: Az amerikai alelnök csak félig találta fején a szöget","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d8e512e2-4ae9-405b-83d8-6d18cbbea634","c_author":"Szabó Yvette","category":"360","description":"Egy újabb, a kormány által is támogatott vagyonkezelő alapítványba viszi kedvencét, a zalai autós tesztpálya fejlesztőjét és üzemeltetőjét Palkovics László volt miniszter. Bár ez végre egy csúcstechnológiás projekt, az Orbán-rendszer jegyeit így is magán viseli.","shortLead":"Egy újabb, a kormány által is támogatott vagyonkezelő alapítványba viszi kedvencét, a zalai autós tesztpálya...","id":"20250523_hvg-autoipari-tesztpalya-palkovics-zalazone-szaporodnak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d8e512e2-4ae9-405b-83d8-6d18cbbea634.jpg","index":0,"item":"f5fd838c-c6b6-4608-9944-fc486781ffac","keywords":null,"link":"/360/20250523_hvg-autoipari-tesztpalya-palkovics-zalazone-szaporodnak","timestamp":"2025. május. 23. 11:42","title":"Új alapítvány jön, de Palkovics marad: menti milliárdos mínuszokat termelő zalai csodaprojektjét a kormány","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5944bd75-3d3e-4b79-9ed4-ec846bb8d51b","c_author":"MTI","category":"kultura","description":"A rendező Dzsafar Panahit 2009-ben húsz évre eltiltotta a filmkészítéstől az iráni rezsim.","shortLead":"A rendező Dzsafar Panahit 2009-ben húsz évre eltiltotta a filmkészítéstől az iráni rezsim.","id":"20250524_cannes-filmfesztival-arany-palma-dzsafar-panahi-egy-egyszeru-baleset-film","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5944bd75-3d3e-4b79-9ed4-ec846bb8d51b.jpg","index":0,"item":"5f0b60d7-b605-4742-b834-941088bfaea9","keywords":null,"link":"/kultura/20250524_cannes-filmfesztival-arany-palma-dzsafar-panahi-egy-egyszeru-baleset-film","timestamp":"2025. május. 24. 21:14","title":"Titokban forgatott, rezsimellenes iráni film kapta az Arany Pálmát Cannes-ban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2ff7117a-d3da-4f60-b2dd-05fed1704148","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Két ijesztő videó készült zebránál szabálytalankodó autósokról.","shortLead":"Két ijesztő videó készült zebránál szabálytalankodó autósokról.","id":"20250523_mit-muvelt-egy-amokfuto-Dunaharasztiban-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2ff7117a-d3da-4f60-b2dd-05fed1704148.jpg","index":0,"item":"dee2a001-3bb5-475d-b6e0-fbf6ce8eb5f3","keywords":null,"link":"/cegauto/20250523_mit-muvelt-egy-amokfuto-Dunaharasztiban-video","timestamp":"2025. május. 23. 12:47","title":"Még a mercis terepjárós is lefagyott attól, mit művel egy ámokfutó Dunaharasztiban – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3e8e11d4-6aef-4311-ab2b-f396fb7a4995","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Persze – ismeri el az elemző – nem biztos, hogy Orbán Viktor átadja a stafétát másnak a Fideszben, mert talán úgy látja, 2026 még nyerhető. És ön szerint? Szavazzon!","shortLead":"Persze – ismeri el az elemző – nem biztos, hogy Orbán Viktor átadja a stafétát másnak a Fideszben, mert talán...","id":"20250523_torok-gabor-orban-viktor-miniszterelnok-jeloltseg-fidesz-valasztas-2026","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3e8e11d4-6aef-4311-ab2b-f396fb7a4995.jpg","index":0,"item":"bc7edf31-73d7-400e-817e-cfb7d939d818","keywords":null,"link":"/itthon/20250523_torok-gabor-orban-viktor-miniszterelnok-jeloltseg-fidesz-valasztas-2026","timestamp":"2025. május. 23. 11:33","title":"Török Gábor: Orbánnak a saját érdekében lassan el kellene gondolkodnia a miniszterelnök-jelöltség átadásán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Meglehet, határainkon túl ismertebb,mint idehaza. A szakmában mindenestre már a nagybetűsök közé tartozik. Litauszki Zsolt kilenc év munkájával kiérdemelte, hogy bekerüljön Ausztria ötven legjobb séfje közé, a Michelin éttermi kalauz pedig 2007-ben a csillagvárományosok közé sorolta. Május óta a budapesti Maligán borétterem konyhafőnöke, és azt érezné sikernek, ha naponta legalább egyszer tele lenne az étterme.
Hvg.hu: Nem csak a nagyközönség, de a hazai szakácsok sem igen ismerik a nevét, nagyon fiatalon vándorbotot ragadott, hogy külhonban keressen munkát.
Litauszki Zsolt: Orosházán, vendéglátós családban születtem, majd Hódmezővásárhelyen jártam vendéglátó-ipari szakközépiskolába. Bár már nyolc évesen ott tébláboltam az édesanyám vezette konyhán, igazából nem akartam szakács lenni. A történelem érdekelt, és érettségi után második nekifutásra fel is vettek a József Attila Tudományegyetem történész szakára. Azt azonban ilyen-olyan okok miatt el sem kezdtem. S mivel mégiscsak szakács volt a szakmám, visszamentem Orosházára, s ott főztem egy-másfél évig. Akkor – 1997-ben - olvastam egy cikket a Ráspiról. Az annyira megfogott, hogy másnap elmentem Horváth Józsihoz Fertőrákosra, jelentkeztem szakácsnak, és felvételt nyertem.
Hvg.hu: Ismerve a Ráspi , illetve a tulajdonos maximalizmusra törekvését és öntörvényűségét, eléggé meglepően hangzik, hogy egyből felvesz egy, a teljes ismeretlenségből jövő, kezdő szakácsot…
L. Zs.: Talán meglátott bennem valamit. Csináltatott velem egy salátát – ez volt a „felvételi feladatom” –, amit én egészen másképp készítettem el, mint ahogyan az akkoriban szokásos volt. Körülbelül másfél hét próbaidő után pedig véglegesített. Oda is költöztünk a párommal, Tímeával, házat vettünk, nagyon megszerettük a környéket. Hivatalosan még ma is fertőrákosi lakosok vagyunk.
Hvg.hu: A Ráspi az alma mater, Horváth József a nagy tanítómester?
L. Zs.: Valójában ő volt az, aki felnyitotta a szemem. Teljesen megigézett, hogy friss fűszereket használ, az, hogy milyen nyersanyagok vannak azon a környéken, a halak, vadak, erdei gombák. Amúgy ő már akkor is Ausztriából szerezte be az egyéb alapanyagokat. Valójában ott ismerkedtem meg a szakma szépségeivel. Addig egy barnamártást sem tudtam tisztességesen elkészíteni, mert a hivatalos szakácsoktatás már akkor sem állt a helyzet magaslatán.
Másfél évig dolgoztam a Ráspiban, majd kaptam egy állásajánlatot Ausztriából, s Tímeával kimentünk dolgozni. Négy-ötcsillagos szállodákban, leginkább Voralbergben és Tirolban jártam be a konyhák összes posztját. Ott is nagyon sok mindent megtanultam, kezdve a zöldségek különféle vágási módjától.
Amikor pedig szabadságon voltam, akkor különböző osztrák, olasz, német, svájci csillagos éttermeket látogattam. Volt, ahol dolgoztam is pár napot, s volt, ahol csak mint vendég próbáltam ellesni, mit, hogyan csinálnak ők. Nagyon sok ihletet merítettem ezekből a látogatásokból.
Hvg.hu: A jelek szerint meglehetős sikerrel, hiszen amikor Ruston és Kismartonban dolgozott, a GaultMillau és a Michelin is felfigyelt a munkájára.
L. Zs.: Igen, szép sikereket értünk el, 2005-ben a Rusterhof , ahol sous cheef voltam 16, 2007-ben pedig konyhafőnökségem alatt a Bodega La Ina 14 pontot kapott a GaultMillau-tól .S a Michelin is jegyzett a csillagvárományos kategóriában. Tavaly azonban a Bodega tulajdonosa úgy gondolta, hogy elege van abból, folyamatosan mászkáljon a legjobb minőségű nyersanyagok után, és különben is nagyobb profitot érhet el, ha kocsmát csinál az Eisenstadt központjában levő vendéglátóhelyéből. Kaptam két hét felmondási időt, és szedhettem a sátorfámat.
Akkor felhívtam a Nyikospark tulajdonosát, Tösch urat, aki többször volt nálunk vendég, hogy nincs-e üresedés náluk. Név szerint nem ismert engem, mondta, hogy náluk sajnos minden szakácsposzt be van töltve. A beszélgetés végén azért visszakérdezett, hogy melyik étteremben is dolgozom? Amikor megmondtam azzal tette le a telefont, hogy akkor holnap négykor várom.
Így lettem „állományon kívüli” szakács a burgenlandi Nyikosparkban. Az volt a feladatom, hogy új ételeket kreáljak, és persze beugorjak bármelyik posztra, ha szükség van rá.
Második rész (Oldaltörés)
Hvg.hu: Gondolom, azért nem ez volt a nagy álma?
L. Zs.: Nem éppen. Tettek ide-oda, mindig ahol hiányzott valaki. De szerettek, és az idén is örömmel fogadtak, amikor visszamentem a nyári szünetben dolgozni.
A lényeg az, hogy már javában a Nyikosparkban dolgoztam, amikor egyszer csak csörgött a telefon, és a vonal másik végén Szentesi József jelentkezett, a Maligán tulajdonosa. Kérdezte, hogy nincs-e kedvem hazajönni, és az étterem megüresedett konyhafőnöki posztját átvenni. Az az igazság, hogy már vágytam is haza. S amikor – először csak egy Ráspi borest alkalmából – megláttam ezt a csodálatos, kézműves, „maligános” borkészletet, szerelem lett belőle, és úgy döntöttünk a párommal, hogy hazaköltözünk, és belevágunk. Május vége óta béreljük a Maligánt.
Hvg.hu:A Michelin-csillag várományosságból azért ez nem inkább ugrás a sötétbe ?
L. Zs.: De igen, nagyon is az.
Hvg.hu: Hallottam, akadt néhány régi vendég, akit meghökkentett a Maligán új étlapja. Volt olyan, hogy felálltak, mert nem tudtak választani?
L.. Zs.: Hát igen. Emlékszem is rájuk. Nem volt körözött, pörkölt és rántott hús…
Hvg.hu: Milyen irányzatba sorolná a konyháját?
L. Zs.: Szerintem már van egy jól érzékelhető, saját stílusom. Legyen minél kevesebb féle íz a tányéron, de abból ki kell hozni a maximumot. Egy fogás szóljon egy témáról, és mellé már csak egy-két íz kerüljön, ne legyen túlzsúfolt. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy egy egész ízkavalkádot tesznek a tányérra.
Hvg.hu: Mit érezne igazi sikernek a Maligánban?
L. Zs.: Ha a konyha színvonala felzárkózna a borok színvonalához, és ha naponta egyszer tele lenne az étterem.
Fausto Di Vora tizennyolc éve dolgozik azon, hogy meggyőzzön bennünket, az olasz konyha nem csak a milánói makarónit, a bolognai spagettit, a pizzát és a tiramisut jelenti. Sőt, legfőbbként nem azt. Hihetünk neki, s nemcsak azért, mert honfitársai egy ízben már neki ítélték a világ legjobb külföldi olasz étterme címet.
A félig orosz származású Nyíri Sándor (Szása) épp egy moszkvai luxusétterem séfje volt, amikor felhívta Budapestről az Arany Kaviár tulajdonosa, Molnár Attila, hogy beállna-e hozzá szakácsnak? Elsőre majdnem nemet mondott, végül pár hónapra elvállalta a megbízatást. Ez valamivel több, mint tíz éve történt. Ma már tulajdonostársak, az Arany Kaviár pedig a 2008-as Étteremkalauz értékelése szerint a legjobb tizenkettő között van Magyarországon.
Nemhogy sztárséfnek, még szakácsnak sem készült. S nem állítja, hogy már apró gyermekkorában a tűzhely körül forgolódott, de a nagymamája egyik süteményét Pesten, a Ráday utcai Costes vendégei is megkóstolhatják. A legjobb úton halad, hogy nevét meg-, és feljegyezzék a gasztronómia nagykönyvébe. A Costes executive séfje Portugáliában született, több neves konyhán dolgozott, és még csak 29 éves.
Ő az, aki 35 évesen megvalósíthatta minden séf álmát: saját éttermében írja fel egy fekete táblára annak a pár ételnek a nevét, amit aznap éppen főzött. Kompromisszum nincs, minden frissen, a fellelhető legjobb nyersanyagokból készül.