Tetszett a cikk?

Az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb rendőrmagazinja, a Police az angol sajtó kereszttüzébe került, miután egy bilincseket és vallatóeszközöket forgalmazó céget reklámozott. A kereskedő weboldala a termékeit „bimbódzó diktátoroknak” ajánlotta „akiket nem érdekelnek az emberi jogok”.

A Police magazin havonta kerül az újságárusok polcaira, a lapot Anglia és Wales Rendőr Szövetsége támogatja. A The Handcuffs Shop weboldal hirdetése a Police apróhirdetései között tűnt fel a következő szöveggel: „Komoly súllyal rendelkező nyakbilincs eladó 50 fontért, amely egyik darabja az egyre bővülő kollekciónak, amit a hajórabszolgák korában használt eszközök inspiráltak, a módszer régimódi, ám bárki szökését megakadályozza.” A hirdetések között volt még egy orosz eredetű falba fúrható bilincs is, amely „komoly fájdalmat” okoz, és egy speciális nyakörv kézi bilinccsel, amely teljesen „szabályozhatóvá teszi a börtönlakót”.

És csakugyan, akik ellátogatnak a weboldalra, nem csak hétköznapi bilincset vehetnek – olyat, mint amilyet az angol rendőrség használ – de például bűnöst térdre kényszerítő lábszétfeszítőt is vagy falba fúrható kézi bilincset, esetleg Viktória királynő korabeli nyaki és kézi bilincs kombinációt is, ha akarnak. A weboldal olyan ruházati termékeket is árul, mint a Guantanamo Bay stílusú narancssárga kezeslábas vagy a fekete-fehér csíkos általános dressz, de beszállítókat is keres. Úgy tűnik, a kereslet bőven meghaladja a kínálatot, ami meglepő, hiszen a vállalkozás már így is több mint 12 gyártótól forgalmaz termékeket honlapján, a fent ismertetett élénk fantáziára valló termék leírásokkal.

A The Handcuffs Shop egyébként teljesen legális kereskedelmi vállalkozás, amelynek Ian Cook az alapítója, aki, mielőtt ebbe a vállalkozásba kezdett volna, reklámszövegíró volt. „Nem szoktam kérdéseket feltenni a vevőimnek, de a többségük gyűjtő, és általában csak pár darabot adok el egy-egy időszakban, szóval a holmi nem kerül valamilyen rezsimhez” – nyilatkozta a Daily Mailnek Cook, aki azért annyit elárult, hogy vannak biztonsági őrök és rendőrök is a vevői között, akik a hivatalos felszerelésüket akarják kiegészíteni egy-egy extra bilinccsel. Az 59 éves Cook szerint sokkal valószínűbb, hogy az eladott darabok egy falon végzik díszként vagy hogy netán szado-mazo (S/M) házibulikon játszadoznak velük, mint hogy „rossz” kezekbe kerüljenek. Ennek ellenére nehéz elhinni, hogy ekkora kereslet lenne ezekre az eszközökre terroristák vagy paramilitáris szerveződésel jelenléte nélkül.

Az Amnesty International angol részlegének a börtönpolitikával foglalkozó szakértője, kevésbé volt derűlátó. „Elképesztő, hogy egy cég, amelyik olyan eszközöket árul, mint ezek a bilincsek reklámozhat egy olyan magazinban, amely az angol rendőröknek szól” – nyilatkozta Oliver Sprague. A rendőrség szóvivője azonban igyekezett megvédeni a magazint. Szerinte a bilincsbolt semmilyen illegális eszközt nem hirdetett a magazin lapjain, így a hirdetés megtagadásának semmilyen alapja nem volt, noha a az „eszközök nyilvánvalóan nem illenek Anglia szabályozási rendjébe”.

A legvalószínűbb, hogy rafinált marketingfogásról lehet szó. Cook – lévén valamikor reklámszakember volt – rájött, ha egy rendőrmagazinban hirdet, azzal komoly felháborodást kelthet. Ha pedig az ügyet felkapja a sajtó, akkor az olcsó és hatékony formája annak, hogy hírverést keltsen termékeinek. Hát nem bejött neki? Még mi is írtunk róla. De csitt.

Krisztina O'Brien / London

MTI Itthon

Bilincs és leinjekciózás az elmegyógyító intézetben?

Az állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány panasszal fordult az Igazságügyi Minisztériumhoz, az Egészségügyi Minisztériumhoz, az ÁNTSZ-hez és a Legfőbb Ügyészséghez, olyan eljárások elindítását kezdeményezve, amelyek végleges megoldást jelentenek a súlyos emberi jogi sérelmekkel kapcsolatban.

László Éva Lilla Karrier

Rendőrsztori: bilincs, szonda készenlétben

Sokan kígyót-békát kiabálnak a rendőrökre, ha elterelik a forgalmat, szerencsétlen flótásként vagy közellenségként tüntetik fel őket, amikor a helyszínt biztosítják egy-egy rendezvényen, tüntetésen. A „bunkó”, „béna” vagy „dilettáns” jelző ma már elcsépelt kedveskedésnek számít, ha rendőr van a placcon. Hogyan látja mindezt a szidalmazott fél? Milyen teendői, kötelezettségei vannak a Forgalombiztonsági Osztály járőreinek nap mint nap? Bírságolás, traffipax, szondáztatás? A hvg.hu belesett a kulisszák mögé - végigkövettünk egy műszakot szolgálatkezdéstől a végéig.

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Az AstraZeneca ígéri, leszállítja a nyár elejére vállalt 180 millió vakcinát

Az AstraZeneca ígéri, leszállítja a nyár elejére vállalt 180 millió vakcinát

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója