Kötelező szex minden nap - ha tetszik, ha nem

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A The Times angol napilap újságírója, Tim Scott tapasztalatból állítja, hogy a naponta gyakorolt szexuális aktus egy idő után újraéleszti az érzékiséget és a kötődést. Még akkor is, ha először semmi kedvük sincs a szexhez és úgy kell az ágyhoz rángatni őket.

Ifjú házasok - ők még nem tudják
© AP
A hideg és szeretettelen házasság elsősorban a testiség hiánya miatt alakulhat ki, állítják a szakértők. Ha tehát bevezetjük, hogy kedvtől függetlenül, kötelességtudóan lefekszünk a partnerünkkel minden áldott nap, akkor nem csak újra felfedezhetjük egymást, de a szeretet és az intimitás ismét megerősödhet, annyira, hogy egy idő után már nem is kell a szexet annyira erőltetni. Scott és felesége pontosan úgy járt, mint megannyi más házaspár, az első gyerek után az asszony és férje között szinte megszűnt a házasélet és a vágy.  Scotték először csak nevettek, de a napokból hetek lettek, a hetekből pedig hónapok, úgy, hogy egy-egy gyors megkönnyebbülést hozó aktuson kívül nemigen érintkeztek egymással. Ez pedig már koránt sem volt vicces.  

„A szex hiánya a házasságban hatalmas és körmönfont ellenség, ami csendesen kikezdi egy kapcsolat legfontosabb aspektusait, a bizalmat, az intimitást, az érzékiséget, a tiszteletet, valamint az egyik legkevésbé vitatott dolgot, hogy kedvelhetőek legyünk egymás és önmagunk által. Ha pedig ez kezeletlen marad, a szeretet megsemmisül két ember között. Meg vagyok róla győződve, hogy az emberek többsége ezért szakít, mert elfelejtette, régen hogyan szeretkezett párjával, és a szeretet – a boldogság hormonnal, a dopaminnal együtt, amelyet a szex generál – kiszáradt.” - állítja Scott a The Times hasábjain.

A gyér szexuális kapcsolat ördögi kör, mert minél kevesebbet csináljuk, annál jobban elrontjuk. Ahogy egy házasság elején a szenvedély hőfoka és időtartama megnő, úgy csökken vissza az együttélés derekán, amíg végül előfordulhat, hogy a szexből nem marad más, mint egy percekig tartó rövid aktus, egyszer egy fényévben, amely általában olyan silány minőségű, hogy a részvételtől senki nem kap több kedvet.
Néhány szakértő azt mondja, a ludas elsősorban az a tény, amely egyben ez az élet egyik nagy igazságtalansága is, hogy legyen egy szexuális aktus akármilyen rövid, a férfi általában orgazmushoz jut, ami után semmi mást nem akar csinálni, csak a falféle fordulni és aludni. Ugyanakkor a nő, mivel számára nem eléggé örömteli a szex, legtöbbször bele sem akar kezdeni. Ennek az áthidalása Scott szerint úgy lehetséges, hogy a férj orgazmushoz juttatja a feleségét, mielőtt ő maga elélvezne. Csakhogy ez többnyire időigényes babramunka, amiről a férfiak nem beszélnek, ahogy arról sem, mennyire nincs ehhez kedvük, hiszen az elvárások szerint egy igazi férfi ugrik minden alkalommal, ha szexről van szó, legyen az akárhol és akármikor.

Scottnak nem volt kedve a szexhez, de a feleségé sem érzett semmi vágyat, amikor 2006-ban újévi fogadalomként megesküdtek, hogy minden nap szeretkezni fognak. „Az első hét kényszeres volt. Keményen dolgoztunk, hogy időt találjunk a szexre a mosás és az esti szappanopera között. Tartottam az egésztől, nagyjából úgy, ahogy az ember tart attól, amikor januárban vissza kell menni a konditerembe.” - emlékezik az újságíró az első időkre, amikor a szexnek hamarabb vége lett, mint ahogy az ember kimondaná, hogy orgazmus. 

Aztán minden jobb lett, nem csak a szex. A pár hatékonyabban kommunikált egymással, megértőbbé és türelmesebbé is váltak. A mindennapos aktus nem csak helyrehozta, de fel is dobta a házasságukat, így amikor Scott felesége ismét teherbe esett, és a szexuális életük megint csak elpárolgott, a pár gondoskodott arról, hogy a mindennapos szexet visszaépítsék az életükbe, mihelyst az asszony abbahagyta a szoptatást.

Lehet, hogy első hallásra borzasztónak tűnik a kötelező közösülés gondolata, de a szakértők megerősítik, hogy a szex, legyen az jó, rossz vagy átlagos, megmentheti a házasságot. Még akkor is, ha a feleknek erőt kell venniük magukon, hogy nekiálljanak.  Bettina Arnd ausztrál származású szexuálpszichológus szerint a testi szerelem létfontosságú a házasságban. A vágy döntésen alapul, de szex nélkül egy kapcsolatban szakadék keletkezik, amely elemészti a kötődés összes formáját. Ha pedig nincs meg az összhang, az leküzdhető sok-sok gyakorlattal, toleranciával, kompromisszummal, mert ha a gyakorlatot bevezetjük, kulcsfontosságú, hogy mindkét fél szükségletei elismerést nyerjenek.

Krisztina O'Brien