
Forró-jeges édességek - recept
Nem titok, hogy a Haagen Dazs hatalmas rajongói vagyunk (és a nevét is jól tudjuk, csak a szerző nem találja, hová...
Nem titok, hogy a Haagen Dazs hatalmas rajongói vagyunk (és a nevét is jól tudjuk, csak a szerző nem találja, hová dugták az umlautos a-t a billentyűzeten), annak idején annyi év után pontosan olyan finom volt az első gombóc Párizsban, mint ahogy azt reméltük. A forgalmazó szerint a világ egyik legjobb fagylaltja nem csak magában finom, és ennek bizonyítására néhány receptet is közzétett, amelyeket mi is bemutatunk. De fenntartjuk, hogy a Haagen Dazs magában a legfinomabb, kár lenne elrontani holmi közönséges banánnal vagy tojással. Azért a kísérletező kedvűek kipróbálhatják, mi maradunk a fagylaltnál.

Kezdőknek: Banán hajó másképp
A gyümölcs és fagyi kompozíciójának alapötletéből születetett ez a tökéletesen egyszerű desszert. A legtöbb helyen a csoki-vanília-eper fagyik szentháromságából készül, ám a Häagen-Dazs egyedi ízeivel kellemes meglepetést nyújthatunk kedvenc vacsoravendégeinknek. Csak győzzük bezsebelni a dicséreteket!
Ezt szerezzük be hozzá 4 személyre:
· 4 szép hosszú és érett banán
· 4 gombóc Häagen-Dazs Dulce de Leche, Belgian Chocolate és Macadamia Nut Brittle jégkrém
· Ízlés szerint csoki, eper és karamell öntetek valamint gyümölcs a díszítéshez
A desszertes tálkák közepére kigombócozunk mindhárom jégkrémből. A banánokat meghámozzuk, félbevágjuk hosszában és elhelyezzük a gombócok mellé. Öntettel, tejszínhabbal, szeletelt mandulával vagy gyümölccsel turbózhatjuk fel.
Tipp: a banánokat sütve is tálalhatjuk a fagyival, ehhez nem kell más, mint hogy a meghámozott banánt mézbe mártjuk és vajon gyorsan átsütjük.

Haladóknak: Baked Alaska a’la Häagen-Dazs
Az amerikaiak egyik nagy kedvence, mely megalkotásáért Charles Ranhoffern francia származású séfnek rebeghetünk hálát. Mielőtt nekiállunk, hunyjuk be a szemünket és képzeljük el a kedvenc habcsókunk és a Häagen-Dazs Pralines & Cream egyvelegét a szánkban… Mennyei! Hovatovább az elkészítése a látszat ellenére szinte semmilyen konyhai nagymutatványt nem igényel, így kezdő háziasszonyoknak is kiváló debütáló desszert!
Ezt szerezzük be hozzá 4 személyre:
· Piskótalap – haladók házikészítésűvel próbálkozhatnak
· 4 gombóc Häagen-Dazs Pralines & Cream jégkrém
· 2 szobahőmérsékletű tojásfehérje
· 8 dkg cukor
· 1 csipet só
A piskótalapból 4db 10 cm átmérőjű köröket vájunk, ezekre egy-egy gombóc fagylaltot helyezünk a közepére, de hagyjunk 1-2 centit a szélén. Tálcára helyezzük, fóliával lefedjük őket és mehetnek a mélyhűtőbe.. A tojásfehérjéket habverővel félig felverjük, majd hozzáadjuk a sót és a cukrot utána addig verjük, míg kemény, sűrű, fényes habbá válik. Mikor a főétellel végeztünk, melegítsük elő a sütőt 220-230°C-ra. A tojáshabot (meringue) habzsákba töltjük – akinek nincs otthon, az egy sima zacskóba tegye és vágja ki egy csúcsát – és teljesen befedjük vele a tésztát és a fagyit. Forró sütőbe dobjuk, 5 perc alatt enyhén megbarnul, díszíthetjük csokiforgáccsal vagy gyümölccsel és azonnal tálalhatjuk!
Tipp: a bátrabbak a vendégek szeme láttára süthetik meg a habot karamellizáló pisztollyal. Rendkívül látványos!

Bailey’s Brownie
A jól ismert brownie az egyik legnépszerűbb, nagyon csokis, nagyon ellenállhatatlan sütemény szerte a világon, nagyon könnyen beszerezhető alapanyagokkal és ebből adódóan számtalan változatban elkészíthető, fagyival pedig kellemes meglepetés egy többfogásos vacsora záróakkordjaként. Igazi belépő a sütés világába, mert a lelkes amatőr gasztrorajongók is abszolválhatják. Aki mindeddig azt terjesztette önmagáról, hogy nem tud sütni, az lásson neki! Csalódás kizárva!
Ezt szerezzük be hozzá 4 személyre:
· 20 dkg étcsokoládé
· 1 doboz Häagen-Dazs Bailey’s jégkrém
· 4 tojás
· 35 dkg cukor
· 1,75 dl olaj
· 17,5 dkg liszt
· 1 teáskanál sütőpor
· 1 csipet só
· ½ rúd vanília vagy pár csepp vanília aroma
· Ír krémlikőr ízlés szerint
· vaj a kikenéshez
· 10 dkg dió - lehet mogyoróval vagy mandulával is
Az étcsokoládét kis darabokra törjük, olajjal elegyítve vízgőz felett olvasztjuk.
Figyeljünk arra, hogy a víz ne legyen inkább csak langyos.
A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd óvatosan hozzákeverjük az olvasztott csokoládét és a végén hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót, az apróra tört diót, az ír krémlikőrt és a vaníliarúd kikapart belsejét. Az egészet egynemű masszává keverjük.
Egy vajjal kikent tepsiben (kb. 40*28 cm nagyságú, 3 cm magas forma), kb. 150-170 fokon 30 percig sütjük. Figyelem! A brownie halála a túlsütés! Szúrjunk bele egy fogpiszkálót, és ha még ragad rá némi tészta, akkor pont jó.Tálalás előtt közvetlenül felkockázzuk, és a kockákra gombócozunk egy jó adagot a Haägen-Dazs Bailey’s jégkrémünkből!
Tipp: ínyencek próbálják ki mentalikőrrel ír krémlikőr helyett, higgyétek el, mesésen passzol mind a csokihoz, mint a Bailey’s jégkrémhez!