szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Sokféle krémlikőr van, és ezekből még többféle édesség és koktél készíthető.

Sokféle krémlikőr van, és ezekből még többféle édesség és koktél készíthető. A következő receptek közös alkotóeleme a Baileys, az ír whiskey alapú krémlikőr.

Baileys forró csoki

A 4cl Baileys-t bögrébe töltjük majd ráöntjük a már előre elkészített forró csokit (forró tej és csokipor vagy csokiszósz keveréke). A tetejére tejszínhabot rakunk.
ízlés szerint meglocsolhatjuk csoki szósszal vagy megszórhatjuk csoki reszelékkel. Fehér csokoládéból is lehet Baileys-es forró csokit készíteni. Ehhez tejjel vagy tejszínnel kell felolvasztani a fehér csokoládét, majd a tűzről levéve hozzáadni a Baileyst.

Baileys mokka (ír kávé)

A bögre aljára csokiszószt rakunk, erre ráöntjük a 4cl Baileys, egy bárkanál segítségével beleöntjük a forró tejet és végül óvatosan belerakjuk a presszó kávét.
A tetejére tejhabot rakunk, ízlés szerint megszórhatjuk kakaóporral vagy csoki reszelékkel.

Baileys jeges kávé

A bögrébe beleöntjük a 4cl Baileys-t majd ráöntjük a hideg kávét és a hideg tejet, ízlés szerint tejhabot vagy tejszínhabot tehetünk a tetejére.

 

Orgazmus koktél

Az egyik legkedveltebb krémes koktélnak több verziója is létezik. Nem kell hozzá feltétlenül koktél séker, az alapanyagokat elég simán a pohárban összekeverni. Az egyik verzió szerint 3 cl Baileys, 3 cl kókuszlikőr, 3 cl mandulalikőr és kb. 5 cl tejszín kell hozzá. Az alapanyagokat egy pohárban jégkockákra töltjük, majd kanállal vagy szívószállal összekeverjük és kész is. Szervírozni koktélcseresznyével érdemes. Egy másik verzió szerint 3 cl Baileys, 3 cl Tia Maria és 3 cl mandulalikőr kell hozzá a atejszínen kívül. Elkészítése ugyanúgy történik. Ha séker is van otthon, akkor kevés tört jéggel érdemes összerázni az anyagokat, majd bármilyen koktélpohárba önteni.

 

B52 koktél

Wikimedia CC
A B52 az amerikai vadászbombázóról kapta a nevét. Valóban, ez egy ütős koktél, ráadásul meggyújtva szokták kínálni, így tényleg tüzes ital. Úgynevezett shooter pohárban készítik, ez egy vastag faló, kisebb méretű pohár. Kicsivel nagyobb, mint egy feles, pálinkás pohár, de a formája hasonló. Ennek is többféle verziója létezik. Rétegelve kell a háromféle összetevőt a pohárba önteni. A rétegelésben segít, ha a második és harmadik italt egy kávéskanál (vagy bárkanál) domború felére csorgatva "terítjük" rá az alsó rétegre.

Az alap mindig ugyanaz: Kahlua (mexikói kávélikőr) vagy az itthon gyakoribb Tia Maria kerül az aljára. A második réteg a Baileys, a legfelső pedig mindig valami kevésébé sűrű, magas alkoholtartalmú ital. Van, aki triple sec-et, van, aki rumot használ. Ha ügyesen adagoljuk az italokat, nem keverednek össze és a koktél szép csíkos lesz. Nem kötelező mutatvány, de a klasszikus szervírozás szerint meg szokták gyújtani a legfelső réteget, majd gyorsan, egy rövid szívószallal kell fehörpinteni a pohárból, mielőtt a műanyag elolvadna.

 

Túl optimista a kormány, de az Erste szerint nincs ok kétségbe esni

Túl optimista a kormány, de az Erste szerint nincs ok kétségbe esni

Így szól a V16-os új Bugatti, amit Horvátországban tesztelnek – videó

Így szól a V16-os új Bugatti, amit Horvátországban tesztelnek – videó

Harminc orosz úszó is versenyezhet a budapesti világbajnokságon

Harminc orosz úszó is versenyezhet a budapesti világbajnokságon

Akcióba lendültek az orosz hackerek, szinte mindenki veszélyben lehet

Akcióba lendültek az orosz hackerek, szinte mindenki veszélyben lehet