Hadat üzentek a sónak az Egyesült Államokban
Az amerikai metropolisz közegészségügyi hatóságai hétfőn bejelentették, összehangolják a szövetségi szintű...
Az amerikai metropolisz közegészségügyi hatóságai hétfőn bejelentették, összehangolják a szövetségi szintű erőfeszítéseket arra, hogy 25 százalékkal csökkentsék a só használatát az éttermekben és az előre csomagolt élelmiszerekben a következő öt év alatt.
Az úgynevezett nemzeti sócsökkentési kezdeményezést amerikai városok és egészségügyi szervezetek közösen indították el remélvén, hogy az élelmiszeripar önként csökkenti az élelmiszerek sótartalmát a magas vérnyomás, a szívroham és az agyi érkatasztrófa megelőzésének érdekében.
Michael Bloomberg, aki polgármesterként nemrég kezdte harmadik hivatali ciklusát, az egészséges életmód élharcosa. Nemcsak a dohányzást és a transzzsírok használatát tiltotta be, hanem kalóriaszámlálást is megkövetelt az étlapokon az éttermektől, és reklámkampányt indított a cukrozott italok ellen.
A magas vérnyomás és a szív-és érrendszeri betegségek 23 ezer ember halálát okozzák évente New Yorkban és 800 ezerét az Egyesült Államokban több milliárd dollárral terhelve az egészségügyi kiadásokat. A hetvenes évek óta az országban folyamatosan nő a sófogyasztás, az amerikaiak a javasolt mennyiség kétszeresét fogyasztják el naponta.
Az élelmiszergyártók szerint a kezdeményezés ésszerű, és már egy ideje stratégiájuk részét képezi.