szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aki New Yorkban jár, az bizony elkerülhetetlenül vásárolni fog.

Aki New Yorkban jár, az bizony elkerülhetetlenül vásárolni fog. Az is, aki nem akar, ugyanis lépten, nyomon, ahogy kitesszük a lábunkat a repülőgépből, vásárlási lehetőségek tömkelegével találjuk szembe magunkat. Azt persze nem árt tisztázni magunkkal, hogy mi az az összeg, amit összesen el szeretnénk költeni, a határ ugyanis a csillagos ég. A másik jó tanács, amit igencsak érdemes megfogadni, hogy ha egyszer megvettünk valamit, utána ne kutassunk máshol hasonló darab után, a kínálat ugyanis végtelen. Aki először jár Amerikában, azt bizony sokkolja kínálat, s már-már beleszédül az áruk látványába. Itt minden hatalmas, színes-szagos, és szinte feldolgozhatatlan.

Az óriások

©

A rendelkezésre álló idő függvényében érdemes járni az üzleteket. Vannak az úgynevezett department strore-ok, ezek hatalmas területű üzletházak, ahol rengeteg féle részleg van: férfi, női, gyermek, háztartás, szépségápolás, cipő, táska stb. A leghíresebb ezek közül a Macy’s (Herald Square at 34th Street and Broadway), ahová akkor is „kötelező” betérni, ha nem akarunk venni semmit. Bár, ha már egyszer bementünk, nehéz lesz kibírni. „The world’s largest store”, azaz a világ legnagyobb áruháza – így hangzik a Macy’s szlogenje. Rengeteg márka képviselteti itt magát, az egyszerűtől a luxusig. Itt akár napokat is el lehet tölteni, és nem is olyan nehéz eltévedni sem, olyan hatalmas, egy egész blokkot betölt az épület. Természetesen rengeteg bevásárlóközpont (Shopping Mall) is van New Yorkban, így aki egy fedél alatt szeretne minden boltot „letudni”, azok számára ajánljuk például a Manhattan Mallt (6th Ave and 33rd Street) vagy a híres Trump Towert (725 Fifth Avenue at 56th Street). Érdemes megnézni a South Street Seaport-ot is (12 Fulton Street), amit bevásárlóközpontnak neveznek ugyan, mégis sajátos hangulata van, mivel Manhattan egészen lenti részén, a kikötőben helyezkedik el, a san franciscói Fisherman’s Wharf-ra emlékeztetve.

Amerika kedvencei

©

Amerikában van néhány híres és megfizethető márka, amelyek itthon nem, vagy csak elvétve kaphatók. És ugyebár a legtöbben szeretnek olyan ruhákat hordani, ami egyedi, nem jön szembe az utcán, máson. Ha akkora szerencsénk van, hogy Manhattenben vásárolhatunk, akkor igen jó esélyeink vannak az ilyen darabok felkutatására és magunkévá tételére. Kényelmes, mindennapi viselésre kiválóan alkalmas ruhákat vásárolhatunk például a GAP-ben (pl.54th&5th – Ny 680 5th Ave.). Nem kifejezetten drága, divatos mégis klasszikus, időtálló ruhákat találhatunk ebben az üzletben, és - persze minden relatív – kifejezetten jó áron. Ugyanehhez a céghez tartozik a Banana Republic (pl. 16th& 5th – Ny 89th Ave.), ahol egy fokkal drágábbak a ruhák. Itt a visszafogott, decens, elegáns és klasszikus stílust kedvelők mindent megtalálnak, amire csak szükségük van. Az Old Navy (pl.144-150 W 34th ST) szintén ehhez a cégcsoporthoz tartozik, ide mindenképpen érdemes bemenni, ugyanis minden elképzelést felülmúlóan olcsó, és ehhez képest kiváló minőségű termékeik vannak.

©

A „basic” kellékeket, egyszínű pólókat, szabadidő ruhákat, egyszerűbb farmereket pártíz dollárért vehetjük meg az Old Navynél. Szintén casual márka az Abercrombie&Fitch (pl. 720 Fifth Av.), ami a fiatalok körében nagyon népszerű, és egyre ismertebb Európában is. Farmerek, pólók, pulcsik, kapucnis felsők (hoodie-k) szín kavalkádja fogad minket a különleges üzletben, ahol nem ritka a sorban állás, és a tömeg a nagy érdeklődésre való tekintettel. A lányok nagy kedvence a bolt, ugyanis gyakori látvány, hogy félmeztelen, izmos modellfiúk fogadnak a bejáratnál. Az Abercrombie üzleteknek általában nincsen kirakata, direkt sötét van bent, intenzív, tipikus illat kering a levegőben, és nagyon hangosan szól a zene, az eladók táncolnak, olyan az egész, mint valami szórakozóhely. Szintén laza, színes, és kifejezetten jó minőségű holmikat kínál az American Eagle Outfitters (pl. 19 Union Square West) és az EXPRESS (pl. 584 Broadway).

©

Kicsit elkanyarodva a sportosabb márkáktól, ugyan Európában, sőt Budapesten is található GUESS üzlet, mégis érdemes benéznünk egyben Amerikában is, nagy meglepetés fog minket érni. Sokkal nagyobb választék, és sokkal alacsonyabb árak a ruhatageken. Míg például az Andrássy úti üzletben alulról nézve 40 ezernél kezdődnek a táskák árai, addig Manhattenben 120 – 180 dollárért már nagyobb méretű darabokra is szert tehetünk. Azoknak a hölgyeknek, akik vágynak a designer holmikra, ám nem olyan vastag a pénztárcájuk, ajánlatos ellátogatniuk a Forever 21 (4 Union Square) a Wet Seal (pl. (14th Street- 42B West 14th St.) valamelyik üzletébe, itt ugyanis a legmárkásabb, épphogy a kifutóról érkezett darabok másai kaphatók, pár nullával kevesebbért.

Ha már a hölgyeknél tartunk, (bár nemcsak a gyengébbik nem képviselői rajonganak érte), akkor említést kell tenni az egyik legnagyobb kedvencről, a Victoria’s Secret-ről (pl. 1328 Broadway – 34th St 3-9), ami Európában is ismert márka ugyan, de nincs üzletük nálunk. Amit itt találunk: fehérnemű, fürdőruha, szabadidő ruha és szépségápolási termékek minden mennyiségben, megfizethető áron. Minden korosztályt igyekszenek kiszolgálni, rengeteg kollekciójuk van (pl. Angels, Very Sexy, PINK, Body, Biofit, Glamour, Sexy Little Things), minden alkalomra kínálnak fehérneműt, nem hiába nevezik termékeiket Amerika kedvenc melltartóinak.

Outlet shopping

©

Az outlet shopping fogalma már idehaza is ismert néhány éve, Amerikában azonban már nagy múltja van a kifutó termékek leértékelt árusításának. New Yorkban az egyik leghíresebb és legjobb outlet a Woodbury Common Premium Outlets (498 Red Apple Court, Central Valley, NY 10917), ahol az egyszerűtől a luxusmárkákig rengeteg mindent megtalálunk 20 vagy akár 70%-al leértékelt áron. Érdemes egy teljes napot (vagy kettőt) szánni az outletre, egyrészt mert rengeteg az üzlet, másrészt mert New York városától kicsit távolabb fekszik a bevásárlóközpont.

Néhány jó tanács

- Az amerikai méreteknél érdemes számításba venni, hogy általában jóval nagyobbak, mint az európai méretek. Semmit ne vegyünk meg kizárólag a méret alapján. mindenképpen próbáljunk fel mindent, mert korántsem biztos, hogy az a jó méret ránk, amit elképzeltünk. A klasszikus S-M-L-XL-XXL méretezésnél általában saját európai méretünknél eggyel kisebbet kell választanunk.

- New York botljaiban minden eladó kedves (nálunk ez valódi ritkaság sajnos), mosolygós és segítőkész. Ha belépünk egy boltba, két másodpercen belül biztosan odalép hozzánk valaki és megkérdezi, hogy miben segíthet, mindent rendben találunk-e, és hogy jól érezzük-e magunkat. Elsőre kissé szokatlan is lehet ez a felszínes kedvesség, de egész egyszerűen sokkal nagyobb élmény ilyen atmoszférában vásárolni.

©

- A legtöbb üzletben hatalmas a kínálat és a legritkább esetben fordulhat csak elő, hogy nem kapunk méretet. Ha egy modellből folyamatos mérethiány van, akkor azokat a darabokat egyszerűen leértékelik. Egész évben, szinte minden üzletben folyamatosan vannak leértékelt áruk, ezek között pompás darabokat lehet kifogni.

- Ha valami nem tetszik, vagy nem jó a mérete, akkor szó nélkül vissza lehet cserélni, a blokk hátsó oldalán mindig részletesen le van írva az adott üzlet "return policy"-ja. Le is vásárolhatjuk, vagy ha akarjuk, akkor a pénzünket is visszaadják.

- Szinte nincs olyan üzlet, ahol ne lehetne bankkártyával fizetni, az összes ismert típust elfogadják, rengeteg üzletláncnál vannak különféle törzsvásárlói és pontgyűjtő kártyák, kuponok, ezeket is érdemes kihasználni. A legtöbb bolt délelőtt 10 és este 10 között nyitva tart, de azért érdemes megnézni előre a nyitva tartást, mert ettől eltérő is lehet.

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

Gyanúsítottként hallgatták ki Demeter Mártát

Gyanúsítottként hallgatták ki Demeter Mártát

Vidáman indult Botka kampánya, az ellene induló szocialistáról viszont nem beszél

Vidáman indult Botka kampánya, az ellene induló szocialistáról viszont nem beszél

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

A Duna Plazában is bezár egy CBA

A Duna Plazában is bezár egy CBA