A pucér szakács diszlexiásokat karol fel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jamie Oliver, a brit sztárszakács új valóságshowjához tanulási nehézségekkel küzdő fiatalokat keres.

A britek pucér szakácsa is diszlexiás. Ez a híres TED -díj átadásához kapcsolódó műsorából is kiderült februárban, amikor az amerikai közönségnek az egészséges étkezés fontosságáról tartott előadást, és kihirdette, hogy a legegészségtelenebb országban is felveszi a harcot az elhízás ellen. A 20 perces beszédének végén felolvasta üzenetét, és hozzátette, hogy azért lassú, mert diszlexiás.

Először Twitteren vallotta be képességzavarát még 2009 júliusában, amikor az egyik bejegyzése után kritizálták a helyesírási hibái miatt.

Jamie Oliver 16 évesen, rossz eredményekkel hagyta abba a hagyományos iskolát, és vendéglátóipari képzésben vett részt. 1999-ben fedezte fel a BBC, és indította a The Naked Chief (A pucér szakács) sorozatot, amiben egyszerű hozzávalókkal, gyorsan készített ételekkel kápráztatta el a brit közönséget. A szigetország kedvence lett, dinamizmusa pedig hamar túlnőtt a lábosok közötti rohangáláson. Először a hátrányos helyzetű fiatalok felkarolását tűzte kötényére a Fifteen étteremlánc megalapításával, ahova évente 15-en kerülhetnek be, hogy konyhai kiképzést kapjanak és kilábaljanak a zűrből. Aztán az egészségtelen iskolai koszt ellen vette fel a harcot, mellyel a brit kormányt is cselekvésre sarkallta a menzák állami támogatása ügyében. 2003-ban a királynő MBE címmel (A Brit Birodalom Érdemrendje) tüntette ki, két évvel később pedig kikiáltották „2005 leginspirálóbb politikai személyiségének”. Az utóbbi években a vidéki, organikus gazdálkodást népszerűsítette, és folyamatosan kampányol a gyorséttermek és készételek ellen.Kezdeményezéseiben nagy hangsúlyt kap az őstermelők, a konyhák összefogása, a gyerekek egészséges és egyszerű étkeztetése.

A fiatal szakács évről évre új műsorral rukkol elő, hogy ügyeit közönsége elé tárja, most pedig számos, főzéshez kötődő elkötelezettsége mellett a diszlexiásokkal is elkezd foglalkozni. Az MTI jelentése szerint, egy felhívásban London környékéről keres tanulásban elmaradt 16-19 éves fiatalokat, leányanyákat és bárkit, aki hátrányos helyzetét olvasási nehézségének köszönheti.