Gordon Ramsay nem csak káromkodni tud
Gordon Ramsay neve sokak számára ismerős nem csak szülőhazájában, Nagy Britanniában, de hazánkban is.
Gordon Ramsay neve sokak számára ismerős nem csak szülőhazájában, Nagy Britanniában, de hazánkban is. Főzős műsoraival és az általa készített gasztro-reality showkkal, mint A fickó F-fel vagy A Pokol konyhája, nehéz nem találkozni, hiszen több csatorna vetíti folyamatosan. Furcsa mód a laza, fiatalos szakács leginkább durva, szókimondó stílusával lopta magát a szívünkbe. Ramsay, aki összesen 16 Michelin-csillag tulajdonosa, 12 brit, 2 ausztrál, 4 amerikai, 5 európai és 3 ázsiai éttermével, nem beszélve a tulajdonában lévő pubokról, hotelekről, üzletekről és főzőiskolákról igazi gasztromogulnak számít.
Az elmúlt pár évben több mint 20 könyve jelent meg, aminek nagy része sajnos Magyarországon még nem kapható. Kénytelenek vagyunk beérni egy életrajzi kötetével és pár szakácskönyvvel, de ezeket mindenképpen érdemes beszerezni, mert szórakoztató és hozzáértő írásokról van szó. Mi most Gordon Ramsay Csak könnyedén című művét teszteltük.
A könyv 2005-ben került a boltokba, Magyarországon az Alexandra Kiadó nyomtatásában jelent meg. A Ramsayra oly jellemző cím - Csak könnyedén - a könyvben található receptek egyszerűségére és gyorsaságára utal. Gordon szerint nincs elfogadható kifogás arra, hogy elkerüljük a konyhát és egészségtelen fagyasztott ételeken, illetve éttermi fogásokon éljünk. Mivel pár perc alatt két-három hozzávalóból is pazar vacsorát lehet rittyenteni, nem foghatjuk kihágásunkat túl elfoglalt életünkre. Ramsay ebben akar segíteni, olyan recepteket szedett össze könyvébe, amivel bárki megbirkózik, elkészítése nem igényel sok időt vagy energiát. Ez a manapság divatos gondolat már kissé talán elcsépelt, és sok szakácskönyvnél csak az előszó végéig igaz, de Ramsay most tényleg beletrafált, ez a könyv valóban hasznos segítséget nyújthat az elhivatott követőknek.
Sajnos az elhivatottság lényeges, hiszen Gordon receptjei gyakran nem egy átlagos magyar háztartásra építenek és sok esetben a pénztárcánkat sem kímélik. A homár, a Szent-Jakab kagyló és a fácán például itthon nem csak méreg drága, de szinte lehetetlen beszerezni, nehéz hát elképzelni, hogy bármelyiket is előkapjuk a kamrából egy gyors ebédhez. Ám különleges alkalmakra és álmodozásra ezek a receptek is megfelelnek. Szerencsére azért bőven találunk mindennapi, olcsó hozzávalókból összerakható fogásokat is a könyvben, mint a szalonnába tekert csirkecomb, a tejszínes spenóttorta, a sajtos makaróni vagy a karamellizált citromtorta.
A szakácskönyv 9 nagyobb fejezetre tagolódik, amivel igyekeztek megoldást nyújtani minden alkalomra. A reggeli és villásreggeli szekcióban például tartalmas reggeliket találhatunk, a gyorsételek felsőfokon gyorsan összedobható, de igényes ételeket tartalmaz, míg a kölyök menü rész a gyerekek ízlésnek megfelelő, mégis egészséges receptekkel foglalkozik. Többek között találhatunk még ajánlatokat elegáns fogásokra és segítséget kapunk 2 és 10 fős vacsorák összeállítására is. A könyv utolsó fejezetében Ramsay hasznos információkkal lát el minket az alapanyagok, alapkészítmények használatát illetve a megfelelő konyhai felszerelés összeállítását illetően.
A könyv természetesen gyönyörű, Jill Mead rengeteg képpel, hangulatfotóval motivál minket főzésre. A receptek és az utasítások rövidek, könnyen követhetőek és Ramsay majdnem mindegyikhez fűzött egy hasznos tanácsot is. Az egész könyv hangulatára nagyon jellemző az elegancia és a némi sznobság, amit a végtelen egyszerűség tart egyensúlyban. Összességében nagyon átgondolt és stílusos könyvről van szó, ami jól jön kezdő és haladó szakácsoknak egyaránt.
Tesztelésünk során több receptet is kipróbáltunk, mindegyik megbízhatónak bizonyult. Az ízletes és mutatós ételek tényleg hamar elkészültek és még a konyhát sem kellett fenekestül felforgatnunk. A fenti képen Gordon Ramsay házilag elkészített paradicsomos, mozzarellás pizzája látható, nem maradtunk vele szégyenben.