Gyereket vállalni 40 felett – tényleg lehetetlen?

Gyereket vállalni 40 felett – tényleg lehetetlen?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre több magazin foglalkozik a késői anyasággal.

Egyre több magazin foglalkozik a késői anyasággal. A legjobb példa a középkorú nőknek szóló More magazin, amely nemrég megjelentett egy listát azokról a sztárokról, akik 40 felett szültek, mégpedig olyan szövegkörnyezetben, amely áldásként állítja be a késői anyaságot. A cikk így közvetve ugyan de, arra bátorítja a nőket, hogy halasszák a terhességet a későbbi éveikre. „Egyáltalán nem kell a gyermekvállalást siettetni” – mondja Salma Hayek a More oldalain, és Jennifer Beals is felettébb örvendezik, hogy a sors csak 40 éves kora után hozta el neki az anyaságot.


A More magazin cikkére természetesen több blog is reagált. Az egyik legérdekesebb Mary Kennedy érvelése volt, aki totálisan felelőtlennek titulálta a cikket. Kennedy szerint – akinek a blogjai a középkorú nők körében igen népszerűek – amikor a 40. szülinapjuk után gyermeket vállaló sztárok azzal dicsekednek, hogy a késői anyaság milyen jó döntés volt, akkor arra bátorítják a hétköznapi nőket, hogy ők is várjanak a családalapítással. Pedig a keserű valóság az, hogy a gyermeknemzést 40-en túlra halasztó nők többségének, soha nem lesz gyereke még IVF kezeléssel sem.  

Kennedy maga is több IVF kezelésen esett keresztül, és a klinikákon több olyan idősebb nővel találkozott, aki újból és újból sikertelenül próbálkozott a kezeléssel. Akiknek mégis sikerült a terhesség, azok petesejt donort vettek igénybe, ami azt jelenti, hogy az anyának genetikailag nincs köze a kihordott gyerekhez. Aki nem hisz Kennedynek, annak a petesejtek szavatosságához elég megnéznie egy Down-kór statisztikát, amelyből világosan látszik, hogy amíg egy 29 éves anyának kb. 1:1000 esélye van, hogy ilyen betegséggel küzdő gyereke szülessen, addig egy 49 éves anyukánál ez az esély 1:8-ra emelkedik.


Kennedytől egy kicsit elvonatkoztatva, de Hollywood közelében maradva érdemes figyelnünk a Southern California Center for Reproductive Medicine orvosaira is, akik azt állítják, hogy egy 40 feletti nőnek mindössze 5% esélye van a természetes úton történő megtermékenyülésre, és az esély még IVF kezeléssel is csak 10%-ra nő. Ha az idősödő kismama teherbe is esik, akkor is ott a vetélés esélye, amely ebben a korban 33%, és emellett ott a genetikai betegségek lehetősége is, amelyről már beszéltünk. 45 év felett a számok még aggasztóbbak, itt az esély a terhességre már csak 1% , és a vetélés 50%-os.

Az orvosok szerint „így a legjobb módszer a terhesség esélyének a növelésére, a petesejt donor használata, mert ezek a sejtek huszonéves anyáktól származnak és ezzel a módszerrel a terhességi és a vetélési kockázatok aránya visszacsökkenthető a donor (és nem a kihordó anya) életkorára”. Ám ez megint csak azt eredményezi, hogy a gyermeket kihordó anyának genetikailag semmi köze nem lesz a gyerekéhez.

©

Visszatérve a More magazin listájára: Holly Hunter 47 évesen, Marcia Cross 45 évesen szült (mégpedig ikreket), Geena Davis hirtelen 3 gyereknek adott életet 45 felett és Nicole Kidman is 41 évesen esett teherbe, miután a 15 évig hiába próbálkozott. A sztárok között a sikeres 40 feletti terhességek száma elképesztően magas a fenti statisztikák tükrében. Merő véletlen lenne a dolog?

Hozzászólások