Pikáns italok az ünnepekre
Általában mindenkinek van egy üveg itala, amit „majd akkor” bont fel.
Általában mindenkinek van egy üveg itala, amit „majd akkor” bont fel. Egy Moet & Chandon vagy Dom Perignon pezsgő, egy tokaji hordóban érlelt Arran vagy 30 éves Glenfarclas whisky, egy díjnyertes dél-afrikai vagy chilei vörösbor mind méltó koronája lehet egy ünnepi vacsorának. A sor bármeddig folytatható, csak a pénztárcánk szab határt a luxus minőségű italok vásárlásának. Ahhoz azonban, hogy felejthetetlen élményt nyújtsunk vendégeinknek, nem kell feltétlenül sok tízezer forintot kifizetni egy üveg italért. A következő összeállításban szinte kizárólag az otthoni bárszekrényben álló üvegeket és néhány kiegészítőt kell előkészítenünk.
Kávé variációk
A vendégek érkezésekor leginkább kávét vagy teát szoktunk kínálni. A szokásos presszó kávén vagy capuccinon kívül leginkább a melange, a hosszú tejes kávé, illetve az ír kávé szokott előkerülni. Ez utóbbi ír whiskey-vel és tejszínnel készül. Az ír kávéhoz hasonló kávévariációkból többféle létezik, az alap mindegyiknél közös: a sima főzött, feketekávéhoz fehér vagy barna cukrot, tejszínt és különböző alkohol tartalmú italt adunk. A spanyol kávéhoz 2 cl rum és 2 cl kávélikőr kell, a mexikói kávéba viszont csak 4cl kávélikőr kerül. Az orosz kávékoktél alapja természetesen a vodka (2 cl) és adhatunk hozzá még 2 cl mogyorólikőrt is. A karibi kávé sötét (stroh) rummal készül, ezzel azonban vigyázni kell, mert alkoholtartalma 80 százalékos is lehet, így hamar megárt. A sötét rumon kívül forró csokoládét is tehetünk bele. A skót felföldi kávét a nevéből adódóan skót whisky-vel kell kínálni.
A kávégrog kicsit eltér az előbbi koktéloktól. Egy lábasban 4 tojássárgáját cukorral, vaníliás cukorral vagy vaníliával alacsony lángon habosra kell keverni, ekkor kerül bele 4 dl kávé és 8 evőkanál konyak vagy rum.
A kávékoktélokat általában az ír kávéhoz használt átlátszó, füles pohárban szokták kínálni, de ennek hiányában bármilyen átlátszó pohár is tökéletesen használható. Hogy minél látványosabb legyen, az elkészítéskor alulra kerüljön a felmelegített tejszín vagy sűrített tej, arra rá a kávé és az alkohol, majd a tetejére érdemes egy kis tejszínhabot nyomni, amire dekorációként kandírozott cseresznye, darált mogyoró vagy sima kakaópor kerülhet.
Teatupír
Ha valaki inkább a teát részesíti előnyben a kávéval szemben, neki is tudunk valami izgalmas meglepetéssel szolgálni, léteznek ugyanis teakoktélok. Szemben a kávéval, a teák többféle ízűek lehetnek, így a koktélok összeállításakor ezt is figyelembe lehet venni.
A teakoktélok készítésének kétféle módja van: az egyik a hagyományos módszer: elkészítjük a teát, majd hozzáadjuk az alkoholt, a cukrot és az egyéb ízesítőket. A másik módszer, hogy az alkoholt melegítjük fel, de nem forraljuk, csak langyosítjuk, majd ebbe áztatjuk be a teát hosszabb időre, ezt követően pedig leszűrjük. A hagyományos módszer sokkal inkább emlékeztetni fog az eredeti teára, míg az alkoholban kiáztatott tea ugyan átadja az ízét, mégis inkább egy tea aromájú likőr-féleség fog kialakulni belőle.
A legismertebb teakoktél a rumos tea, amit gyakran szoktak megfázás ellen inni. A rumos teát úgy tudjuk még különlegesebbé tenni, ha egy kis gyömbérrel fűszerezzük. A narancsos teakoktélt készíthetjük fekete, zöld vagy narancsízű teából is. Ehhez 4 cl Cointreau-t, azaz narancslikőrt érdemes hozzáadni.
A dinnyés-citromos teát 2 cl dinnyelikőrrel, 2 cl narancslikőrrel és citromlével készítik. Az egyik legkedveltebb nyári koktélból, a Mojitoból szintén lehet teakoktélt varázsolni. A Mojito tea alapja fekete tea, cukor, lime leve, friss menta, fehér rum. Az elkészítése is hasonló szódavízzel készült rokonához: a mentalevelet a fehér rumban és a lime levében összenyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, felöntjük teával, majd a kifacsart lime gerezdeket is beledobjuk.
Forró koktélok
Elsősorban a téli ünnepek alatt lesznek kapósak a zömében édes, krémes állagú forró koktélok, grogok. Angolszász országokban főleg karácsonykor fogyasztják az eggnog névre hallgató italt, ami leginkább a mi madártejünkre emlékeztet. Elkészíteni is szinte ugyanúgy kell, azzal a különbséggel, hogy ebben a tojások fehérjét nem használják fel. Amikor a vaníliás, édes szósz elkészült, ízlés szerint rumot és brandyt vagy konyakot kell hozzákeverni. (1 literhez kb. 1,5 – 1,5 dl az ideális). Hidegen és melegen is fogyasztható, hűtés után újra fel lehet melegíteni. Tálalás előtt poharakba kell önteni, tejszínhabbal, koktélcseresznyével lehet díszíteni.
A grog olyan forró ital, mint a forralt bor, csak az alapanyaga rum. Leginkább a 80 százalékos stroh rumot szokták használni hozzá, ezért óvatosan kell fogyasztani, mert rendkívül hamar érezteti hatását. Az alap minden grognál ugyanaz: egy pohárba mézet vagy cukrot teszünk, erre kerül pár szem szegfűszeg, fahéj (rúd vagy őrölt), 2 evőkanál rum, az ízesítéshez gyümölcs, majd az egészet felöntjük forró vízzel. A narancsos grogba egy szelet narancs kerül és egy kis narancslé, az almás grogba alma és almalé, a sima grogba pedig citromhéjat érdemes beledobni az illata miatt.
Természetesen a hideg téli hónapok örökös sztárja a forró csokoládé. A csokoládé alapú koktélok közül a Téli naplemente fantázianevűt érdemes kiemelni. 2 cl kókuszlikőrt és 2 cl kávélikőrt kell hozzákeverni a tejszínben felolvasztott étcsokoládéhoz. Fehér csokoládéból is lehet forró koktélt készíteni: a felolvadt csokihoz tejszínt, málnalikőrt vagy valamilyen bogyós gyümölcsből készült szeszes italt keverünk, majd tejszínhabbal, gyümölcsdarabokkal kínáljuk.
Puncsok és bólék
Egy szilveszteri házibuliból nem hiányozhat egy kellemes, gyümölcsös, pezsgős puncs. A puncsos tál mindig a parti középpontja, ami körül jól lehet beszélgetni, ismerkedni.
A puncsokban az a nagyszerű, hogy bár vannak kész receptek, igazából nem nagyon lehet vele melléfogni. A nyelvészek szerint a magyar pancs, pancsol szó is az angol punch szóból ered (az angolok pedig valószínűleg a hindu nyelvből vették át), ez is arra utal, hogy a puncsok igazi „mindent bele” italok. A puncsok egyetlen alapszabálya: legyen benne gyümölcslé és bármilyen szeszes ital, illetve gyümölcsdarabok. Az alkohol felszívódását elősegítik a szénsavas italok (pezsgő, ásványvíz, narancs vagy gyömbér ízű üdítő).
A legismertebb puncs a Sangria névre hallgató spanyol ital, ami vörösborból és a benne lévő gyümölcsök levéből áll. Inkább sárga és fehér húsú gyümölcsöket szoktak belekeverni: ananászt, narancsot, szőlőt, körtét, almát.
Party puncs névre hallgat az az ital, amely forró vízből, cukorból, ananászléből, citromléből és gyömbér ízű üdítőből készül. A Barackos pezsgőpuncshoz baracklé, narancslé, citromlé, narancslikőr és sok pezsgő kell.
A puncsok tálalásához minél nagyobb és mélyebb, lehetőleg átlátszó tálra lesz szükség, díszíteni legkönnyebben a tál szélére ráhúzott narancskarikákkal vagy –gerezdekkel lehet.
A parti koktélja
Házibuliban nehéz megszervezni, hogy folyamatosan legyen valaki, aki a koktélokat keveri. Ahol erre nincs lehetőség, ott a legfontosabb a „parti koktélja”, amit akár nagyobb mennyiségben előre is el lehet készíteni és tálcán kínálni. Ma már egészen különleges formájú, talpas műanyag poharakat lehet kapni, így még az sem lehet akadály, ha nincs elég koktélos pohár a háztartásban.
Akár az interneten, akár bármelyik könyvesboltban találunk rengeteg koktélreceptet, az igazi kihívás azonban a saját koktél elkészítése, amivel igazán egyedivé tehetjük a mulatságot. A legegyszerűbb megoldás az, ha kiválasztunk valamilyen ízvilágot vagy alapanyagot, amiből a koktélt készíteni szeretnénk, és kész receptekből hozzápuskázunk kicsit.
Lehet például szín alapján koktélt keverni: ha a házigazda a buli dekorációjához vagy saját ruhájának színéhez szeretne egyedi italt. A három alapszínből: piros, sárga és kék, illetve színtelen és fehér italokból mindenféle árnyalat kikeverhető. A narancsos, ananászos italok sárga színűek lesznek. A kék Curacao-val kékíteni vagy a sárga színekkel vegyítve zöld színűre tudjuk festeni a koktélt, míg a grenadine (gránátalma szirup) és az erdei gyümölcsök levétől pirosas árnyalatúak lesznek.
Az ízek összehangolásakor arra érdemes figyelni, hogy alap italként valamilyen tisztább, kevésbé aromás ízű alkoholt válasszunk. Keserű italokhoz a legnehezebb kiegészítőket találni. Ha gyümölcsös a szeszes ital, akkor hasonló gyümölcs levével keverjük: a narancsos italok narancslével, ananászlével, citromlével, a kókuszosak ananászlével, tejszínnel, kávéval vagy kakaóval harmonizálnak. A barack ízéhez jól passzol a vanília, a citromhoz a menta vagy a gyömbérhez, a cseresznyés vagy meggyes italok pedig az erdei gyümölcsök levével illenek össze a legjobban.
A parti italainak kitalálásában talán az a legjobb pillanat, amikor a szervezők előtte összejöhetnek és kipróbálhatják ötleteiket. Hiszen nem szabad elfelejteni: az ünnep öröm, nem érdemes görcsölni, izgulni. A közös iszogatás célja nem más, mint hogy még felszabadultabban örülhessünk, jól érezhessük magunkat családunk, barátaink társaságában. Ha ezt a célt elérjük, biztosan sikeres lesz a vendéglátás.