szerző:
MTI

Kiszabadította magát és biztonságosan landolt Anthony Martin amerikai szabadulóművész, akit egy lezárt dobozban, négy és félezer méter magasban dobtak ki egy repülőgépből kedden.

"Imádkoztam Istenhez, hogy minden jól sikerüljön" - mondta a 47 éves szabadulóművész újságíróknak, miután földet ért.

Martin egy 25 évvel ezelőtti légi mutatványt ismételt meg, amelyet a hozzá közelállók az egyik legveszélyesebb attrakciónak minősítettek. A férfi kezét a derekán lévő övhöz bilincselték, jobb kezét még hozzá is láncolták a furnérlemezből készült doboz belsejéhez. Lakatosok a doboz zárját úgy alakították ki, hogy kulccsal ne legyen kinyitható.

Martinnak 40 másodperce volt arra, hogy a repülőgépből kidobott, kezdetben szabadesésben zuhanó dobozból kiszabadítsa magát, és ejtőernyővel földet érjen a Chicagótól 112 kilométerre délnyugatra fekvő Serena térségében végrehajtott mutatványban.

Miután kidobták a gépből, az ejtőernyővel felszerelt doboz ide-oda billeget. Arcon is csapta az egyik ejtőernyőst, aki társával a doboz stabilitását próbálta biztosítani. A kísérő ejtőernyősöknél nem volt semmi, amivel baj esetén kiszabadíthatták volna a férfit a dobozból.

Martin hatéves kora óta tanulmányozza a szabadulás művészetét. 11 éves korában már háta mögött megbilincselt kézzel ugrott bele egy tutajról egy tóba. "Mire 13 éves lettem, ki tudtam szabadítani magam, amikor a seriff megbilincselt" - jegyezte meg.

1991 februárjában hajtotta végre eddig legmerészebb vízi szabadulási mutatványát: ketrecbe zárva leeresztették egy léken keresztül egy wisconsini bányató fagyos vizébe, ahonnan 1 perc 45 másodperc alatt szabadította ki magát. "Nagyon-nagyon hideg volt, nem kell sok idő ahhoz, hogy az ujjaid, még ha kesztyűben is vannak, elgémberedjenek, és ne működjenek hatékonyan... Gyorsan kell dolgozni" - idézte fel újságíróknak a 23 évvel ezelőtti attrakciót.

Martin 17. ejtőernyős ugrásakor hajtotta végre első légi szabadulását egy dobozból 1988 augusztusában.