Andy Schleck ugrott az élre a Tour de France-on

Andy Schleck ugrott az élre a Tour de France-on

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az első francia siker éppen a leghíresebb hegyen, az Alpe d'Huezen született meg az idei Tour de France országúti kerékpáros körversenyen: a pénteki, 19. szakaszon Pierre Rolland győzött, de a nap nyertese a luxemburgi Andy Schleck, aki a szintén francia Thomas Voecklertől átvette az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

Andy Schlecké a sárga trikó
©

A Modane és Alpe d'Huez közötti 109 km-es etapon a címvédő, de a végső sikerre már esélytelen spanyol Alberto Contador az első hegyen támadásba lendült, melynek köszönhetően teljesen szétszakadt a mezőny, a legnagyobb riválisai közül csak a csütörtöki győztes, Andy Schleck tudott vele tartani.

Az 50 km-es lejtmenetben azonban ismét összerázódott a mezőny, hogy aztán a híresen nehéz Alpe d'Huez legelején Contador újabb ritmusváltására felbomoljon az egység. A Tour háromszoros bajnoka mindenkit maga mögött hagyott, de az emelkedő végére elfáradt, így honfitársa, Samuel Sanchez és Rolland is utolérte, majd otthagyta őt. Végül a francia kerekes bírta legjobban a végét, így sikere mellett a legjobb 25 éven aluli versenyzőnek járó fehér trikót is átvehette. Sanchez sem szomorkodhatott, mert második helyével ő pedig a hegyi pontverseny éllovasának járó pöttyös trikót szerezte meg.

A összetett elsőségért harcolók közül az ausztrál Cadel Evans és Andy Schleck egyszerre, a szakaszgyőztestől 57 másodperccel elmaradva érkezett a célba, de az eddigi éllovas Voeckler mögöttük majdnem két és fél perccel ért fel a csúcsra, így mindketten megelőzték őt.

Andy Schleck és a harmadik Cadel Evans között 57 másodperc a különbség előbbi javára, s várhatóan közülük kerül ki a győztes, mert a második Fra:nk Schleck hármójuk közül a leggyengébb egyéni időfutamban, amelyre szombaton kerül sor. Szombaton a Grenoble-ben sorra kerülő 41 km-es egyéni időfutam vár a mezőnyre.

TOUR DE FRANCE 2011
19. szakasz, Modane-Alpe d,Huez, 109 km, hegyi befutó:
  1. Pierre Rolland (francia, Europcar) 3:13:25 ó
  2. Samuel Sanchez (spanyol, Euskaltel) 14 mp hátrány
  3. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank) 23 mp h.
  ...5. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) 57 mp h.
  ...9. Andy Schleck (luxemburgi, Leopard-trek) azonos idővel
  ...20. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 3:22 p h.

 Az összetettben:
  1. A. Schleck 82:48:43 ó
  2. Fra:nk Schleck (luxemburgi, Leopard-Trek) 53 mp hátrány
  3. Evans 57 mp h.
  4. Voeckler 2:10 p h.