Mélyi József: Az ellopott irányzék esete

Mélyi József: Az ellopott irányzék esete

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Mélyi József

Sidi Péternek egy nappal a legfontosabb versenye előtt ellopták az első irányzékát. A műszer eltűnése valószínűleg erősen befolyásolta a háromtagú magyar lövészdelegáció legesélyesebbjének szereplését; Sidi a kisöbű szabadpuska összetett számában a sokak által várt érem helyett végül a hatodik helyen végzett.

A hírekből úgy tűnik, hogy esete korántsem egyedülálló Londonban – ha nem is ennyire pótolhatatlanul, de mindenkitől lopnak. Egy héttel a játékok megnyitása előtt eltűnt a Wembley Stadion egyik kulcscsomója, augusztus elsején, miközben szaunázott, ellopták Bradley Wiggins sportruháit, egy ausztrál sprinternek a futócipőjét tulajdonították el ismeretlenek, sőt egy betörés során az olimpia biztonsági főnökének is elvitték a mobiltelefonját. A legfurcsább eset azonban a kanadai sportolók szállása előtt álló kabalaállattal, egy juharleveles mintázatú, piros jávorszarvassal esett meg, amelynek a hétvégén ellopták a fülét. Úgy látszik, a sok kamera ellenére London nem annyira biztonságos hely, a legjobban ezt a 100 méteres síkfutás rajtjához bedobott üveg bizonyítja.

©

Ez persze sem Sidit, sem minket nem vigasztal, hiszen ha nem lopják el az első irányzékot, talán jobban szerepel világ- és Európa-bajnokunk, s azzal a Magyar Sportlövő Szövetség vezetőjével fennálló (igen éles és személyeskedésektől sem mentes) vitája is megnyugtatóan eldőlhetett volna – a tegnapi nyilatkozatokból viszont a további iszapbirkózás lehetősége rajzolódik ki. Egyelőre azonban kifelé csak annyi látszik, hogy míg a fenti, lényegesen kisebb súlyú (kivéve mondjuk az a mobil…) ügyek mind azonnal bekerültek a nemzetközi hírfolyamba, addig Sidi irányzékát e sorok írása közben sem a valóságban, sem a nagy hírügynökségek anyagai közt nem találni. Ha kiutazhatott volna Londonba az elnök, talán bejelenthette volna a lopást, és az egész valahogy másként alakul – de az is lehet, hogy Sidivel már jóval előtte átharapták volna egymás torkát, és akkor mindez tárgytalan. Mindenesetre talányos ügy (amelynek fejleményeiről olvasóinkat természetesen folyamatosan tájékoztatjuk…), de az az irányzék már valahol a veszett fejsze nyele.

©

Ami biztató lehet Sidi számára, az Kimberly Rhode története. Az amerikai hölgy ugyanis úgy nyerte meg most az aranyérmet skeetben, ráadásul világcsúcs-beállítással, hogy az előző olimpia után, 2008-ban ellopták kedvenc, 20 000 dollár értékű puskáját. Egy év múlva ugyan elfogták a tolvajt és a fegyver is visszakerült a tulajdonosához, de Rhode addigra már egy újabb ajándék-puskához szokott, most Londonban is azzal lőtt. Egyébként Rhode – aki tizenkét évesen már afrikai szafarin lövöldözött – a legeredményesebb amerikai sportlövőként, immár ötödik olimpiáján szerzett érmet, ebből most ez a harmadik arany; az elsőt még Atlantában lőtte, tizenhét évesen. Bár az amerikai lövész szövetségekkel tudtommal semmilyen konfliktusa nincs, Rhode tényleg nagy tortúrák után jutott el Londonba, mert például a repülőjegyét Norman nevű kutyája egyszerűen megette.

©

Lehet, hogy Sidinek nem kell mindenben Rhode példáját követnie (szabad fegyvertartásért ne kampányoljon, kutyáját semmiképpen ne nevezze Normannek), de négy év múlva Rióban az éremlehetőség egy új irányzékkal feltétlenül adott.